to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 12.02.2020

Διεθνή

Για μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού κάνει λόγο το Πεκίνο

Για «πρόωρη αισιοδοξία» προειδοποιούν οι ειδικοί


Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη 12/2) τον μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού (η επίσημη ονομασία του είναι Covid-19) από το τέλος του Ιανουαρίου για να υποστηρίξει την εκτίμηση του κινέζου ανώτατου υγειονομικού αξιωματούχου ότι η επιδημία θα βρεθεί στην κορύφωσή της αυτόν τον μήνα και ότι το ξέσπασμα θα τερματισθεί τον Απρίλιο. Αν και οι διεθνείς αγορές αναθάρρησαν από τις προβλέψεις, ειδικοί εκτός της Κίνας προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πρόωρη.

Ο Τζονγκ Νανσάν, ο κορυφαίος κινέζος επιδημιολόγος που διαχειρίσθηκε την επιδημία του Sars και έχει διορισθεί υπεύθυνος σύμβουλος για την διαχείριση της σημερινής κρίσης του Covid-19, δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε ορισμένες κινεζικές επαρχίες και προέβλεψε ότι η κορύφωση της επιδημίας θα σημειωθεί τον τρέχοντα μήνα. Η προηγούμενη πρόβλεψη του Τζονγκ για κορύφωση της επιδημίας αποδείχθηκε πρόωρη.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 44.653, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, στα οποία περιλαμβάνονται 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ομως αμφιβολίες διατυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αξιοπιστία αυτών των αριθμών, και κατά συνέπεια των τάσεων στις οποίες παραπέμπουν, δεδομένου ότι η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις οδηγίες για την κατάταξη των κρουσμάτων.

Την ώρα που οι κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η επιδημία αποτελεί παγκόσμιας κλίμακας απειλή, ενδεχομένως χειρότερη από την τρομοκρατία.

Ο κόσμος «πρέπει να αφυπνισθεί και να θεωρήσει αυτόν τον εχθρικό ιό υπ' αριθμόν 1 δημόσιο κίνδυνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Ανταχανόμ Γκεμπρεγέσιους, προειδοποιώντας ότι θα χρειασθούν 18 μήνες για την παρασκευή εμβολίου.

Ο Μπρένταν Μέρφι, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας δήλωσε σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις των κινεζικών αρχών: «Πιστεύω ότι πάρα πολύ πρόωρο για να πούμε κάτι τέτοιο». «Πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά τα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες πριν κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη», δήλωσε στο Australian Broadcasting Corp, φροντίζοντας να επαινέσει τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Κίνας για την ανάσχεση της επιδημίας.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΠΟΥ, μπορεί η επιδημία να δείχνει ότι φθάνει στην κορύφωσή της στο επίκεντρό την την Κίνα, αλλά είναι πιθανόν να διασπαρεί σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου η εκδήλωσή της βρίσκεται μόλις στην αρχή της.

«Εχει διασπαρεί σε άλλες περιοχές. όπου είναι η αρχή του ξεσπάσματος», δήλωσε από την Σιγκαπούρη η Ντέιλ Φίσερ, επικεφαλής Global Outbreak Alert and Response Network (GOARN) που συντονίζεται από τον ΠΟΥ. «Στην Σιγκαπούρη, βρισκόμαστε στην αρχή του ξεσπάσματος (της επιδημίας)».

Η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει 47 κρούσματα και οι αρχές ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης, η DBS, απομάκρυνε από την έδρα της 300 μέλη του προσωπικού της έπειτα από την εμφάνιση ενός κρούσματος στο κτίριο.

Εκατοντάδες κρούσματα του Covid-19 έχουν καταγραφεί εκτός της Κίνας και δύο θάνατοι, ένας στον Χονγκ Κονγκ και ένας στις Φιλιππίνες.

Η μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων απαντάται επί του κρουαζιερόπλοιου Princess Diamond, με 3.700 επιβαίνοντες, που βρίσκεται σε καραντίνα ανοικτά του λιμανιού της Γιοκοχάμα. Τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί επί του πλοίου ανήλθαν σε 175. Ενας από τους νέους προσβληθέντες είναι εκ των υπευθύνων της καραντίνας.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την αποβίβαση από το Holland America MS Westerdam, άλλο κρουαζιερόπλοιο της Carnival Corp. Είναι η τρίτη χώρα που αρνήθηκε να δεχθεί το κρουαζιερόπλοιο λόγω του φόβου της επιδημίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει κρούσματα επί του πλοίου. Προηγήθηκαν, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

Διαχείριση κρίσης και λογοκρισία

Το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας μετέδωσε ότι την ώρα που η επιδημία αποτελεί μεγάλο τεστ για την διακυβέρνηση και τις ικανότητες της Κίνας, ορισμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά. «Αυτό είναι ένα μήνυμα για αφύπνιση», προειδοποίησε.

Μπροστά στο αυξανόμενο κύμα λαϊκής οργής για την διαχείριση της κρίσης, το Πεκίνο επέλεξε τον επιμερισμό των ευθυνών σε τοπικούς αξιωματούχους, προχωρώντας σε αποκεφαλισμό αξιωματούχων για παράδειγμα στην επαρχία Χουμπέι και επίκεντρο της επιδημίας.

Οι κινέζοι λογοκριτές έχουν επιτρέψει την κριτική κατά τοπικών αξιωματούχων, αλλά καταστέλλουν αυστηρά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας, απευθύνοντας επιπλήξεις προς τις τεχνολογικές εταιρείες που έχουν άρει τους περιορισμούς για τη ελευθερία της έκφρασης online , καταγγέλλουν κινέζοι δημοσιογράφοι.

Επειτα από μαζικές ρευστοποιήσεις εξαιτίας του ιού, οι διεθνείς αγορές αναθάρρησαν με τα νούμερα και τις αισιόδοξες προβλέψεις που πρόβαλε το Πεκίνο.

Ακόμη και αν η επιδημία τερματισθεί σύντομα, έχει πλήξει σοβαρά την κινεζική οικονομία. Κινεζικές επιχειρήσεις αναζητούν τραπεζικά δάνεια για να παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θέτουν σε διαθεσιμότητα ή απολύουν εργαζομένους. Οι αλυσίδες τροφοδοσίας για τις κατασκευαστικές εταιρείες ευρείας γκάμας προϊόντων, από αυτοκίνητα μέχρι smartphones έχουν διαρραγεί.

Ο Γου Σαομίνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Fortune Securities, δηλώνει ότι οι επιπτώσεις στην κινεζική αγορά εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συνέπειες της έκρηξης του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (Sars) την περίοδο 2002-2003. Περί το 24% του εργατικού δυναμικού κινδυνεύει με περικοπή αμοιβών ή και απόλυση.

Η τράπεζα ANZ τοποθετεί στην μείωση στο 3,2% έως 4% του ρυθμού ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι του 5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η επαναλειτουργία των σχολείων στην Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας.

Πληροφορίες: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)