to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 19.08.2016

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Πειραιάς, μια προσφυγική πόλη

Από την ίδρυση του ο Πειραιάς, το 1834, είναι μια πόλη προσφύγων, της εργατιάς και σταυροδρόμι της Ασίας με την Ευρώπη, είπε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη η ιστορικός, συνεργάτιδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ελένη Κυραμαργιού.


Ο Πειραιάς των αρχών του 20ού αιώνα ήταν μια πόλη ζωντανή γεμάτη κίνηση και προσδοκίες, μια πόλη αστών, προσφύγων και εργατών, μια πόλη περιστοιχισμένη από πλοία και φουγάρα εργοστασίων.

Η άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής μεταμόρφωσε τη πόλη του Πειραιά, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα δαχτυλίδι προσφυγικών οικισμών γύρω από αυτήν. Οι γειτονιές της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού αποτέλεσαν τόπους εγκατάστασης προσφύγων από τη Μικρά Ασία και το Πόντο, προσφύγων που βρήκαν δουλειά στα εργοστάσια  της βιομηχανικής ζώνης και στο λιμάνι. 

Σήμερα ο Πειραιάς παραμένει μια πόλη προσφύγων, μια πόλη που φιλοξενεί πρόσφυγες αλλά και μια πόλη αποκομμένη από τη θάλασσα. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αποτρέπει κάθε απόπειρα επέκτασης της πόλης προς τη θάλασσα αποκόβοντας τις σχέσεις και του δεσμούς των κατοίκων του ευρύτερου Πειραιά με ένα χώρο που δικαιωματικά τους ανήκει.

Μοναδική εξαίρεση σε όλο αυτό, αποτελεί το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας, που παραχωρήθηκε στο Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου με στόχο να μεταμορφωθεί από μια έρημη και εγκαταλελειμμένη έκταση σε ένα πάρκο με ποικίλες δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, δείχνοντας έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των πολλών.


Ελένη Κυραμαργιού

 
 

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)