to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

"Πειραιάς, η πόλη μας": Συνέντευξη τύπου του Θοδωρή Δρίτσα με το φακό του left.gr (βίντεο)

Ο Θοδωρής Δρίτσας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Πειραιά την Πέμπτη 27/3 και φυσικά το left ήταν εκεί.


Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο “Το Λιμάνι της Αγωνίας” που στηρίζει την υποψηφιότητά του:

«Το Λιμάνι της Αγωνίας και από δω και πέρα “Λιμάνι της αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας” είναι μια ζωντανή παράταξη με συνέχεια. Δεκαέξι χρόνια δίνουμε μάχες, καταθέτουμε προτάσεις, διεκδικούμε λύσεις, δημιουργούμε. Η πόλη τα γνωρίζει όλα αυτά και τα έχει αξιολογήσει θετικά».

Στην συνέχεια της ομιλίας του στην κρίσιμη πολιτική σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών:

«Δεν υπάρχει δίλημμα αν οι εκλογές αυτές έχουν αυτοδιοικητικό μόνο ή και πολιτικό χαρακτήρα. Για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να εξυγιανθεί και να εκδημοκρατιστεί, πρέπει να αλλάξει και η Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια. Η πιο κοντινή εξουσία στους πολίτες. Κι όχι μόνο να αλλάξει, αλλά και να αναβαθμιστεί. Οι Δήμοι, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, πρέπει να γίνουν τοπικές κυβερνήσεις. Φιλοδοξούμε μαζί με τους πολίτες, να καταξιώσουμε τη Δημοτική Αρχή Πειραιά ως πρωτοπόρο τοπική Κυβέρνηση με αναβαθμισμένο κύρος και ρόλο. Φιλοδοξούμε να κάνουμε το δήμο θεσμό λαϊκό πραγματικά αυτοδιοικούμενο και όχι ετεροδιοικούμενο».

Ο Θοδωρής Δρίτσας καθόρισε έξι βασικούς άξονες–στόχους–δεσμεύσεις που προσδιορίζουν την πολιτική το πρόγραμμά της δημοτικής παράταξης:

«-Ο πρώτος και επιτακτικός, η κοινωνική προστασία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι άνεργοι και οι οδηγούμενοι στην κοινωνική περιθωριοποίηση και στην εξαθλίωση δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να σταθούν όρθιοι. Κανείς άστεγος, κανείς χωρίς τροφή, φάρμακα, γιατρό και σχολείο. Κανείς χωρίς παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Κανείς χωρίς υπηρεσίες πρόνοιας.

-Ο δεύτερος είναι η αναβάθμιση της σχέσης της πόλης με το λιμάνι και η δυναμική ισορροπία με κατοχύρωση των συμφερόντων της πόλης και των κατοίκων. Αυτό απαιτεί λιμάνι δημόσιο με συμμετοχή του Δήμου. Ο Πειραιάς πρέπει να μείνει πόλη της ναυτιλίας, των ναυτικών και της ναυτοσύνης σε στενή σχέση με τα νησιά.

-Ο τρίτος είναι η στήριξη του εμπορίου της πόλης και ιδιαίτερα του ιστορικού εμπορίου και της Αγοράς, με ταυτόχρονη φροντίδα για νέες θέσεις εργασίας.

-Ο τέταρτος είναι η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και οι μελετημένες λύσεις για το συγκοινωνιακό και το κυκλοφοριακό. Η καθαρή θάλασσα, οι ελεύθερες ακτές, το πράσινο μαζί με το γαλάζιο, οι ελεύθεροι χώροι, οι ασφαλείς χώροι για τα παιδιά και τους νέους, η οδική ασφάλεια, αλλά και η καθαρή πόλη σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων συγκροτούν δικαιώματα για τις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες, για τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους.

-Ο πέμπτος είναι η πολιτιστική αναγέννηση, η πολιτιστική παραγωγή και όχι απλώς και μόνο η «κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων». Χρειάζεται ο λαϊκός και καθημερινός πολιτισμός, αλλά και ο αθλητισμός, παράμετρος πρωτεύουσας σημασίας για τον πολιτισμό του Πειραιά. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η ανάδειξή τους είναι διαρκής επιδίωξή μας.

-Ο έκτος είναι η δημοκρατία, στον Δήμο Πειραιά και στην πόλη. Η καταξίωση και εξασφάλιση των εργαζομένων στο Δήμο. Οι καλά μελετημένες, σταθερές και οργανωμένες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, ώστε να ασκούν κοινωνικό έλεγχο και να συναποφασίζουν».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εκλογική μάχη:

«Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά και με βαθιά συναίσθηση για τις μεγάλες ευθύνες μας, έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους συμπολίτες μας τη φιλόδοξη προσπάθεια ώστε οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου να οδηγήσουν σε μια μεγάλη αλλαγή στην πόλη και στον Δήμο Πειραιά.

Η χώρα μας χρειάζεται συνολική πολιτική αλλαγή. Αλλαγή κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Αλλαγή θεσμών και προσώπων. Χρειάζεται δημοκρατία και δικαιοσύνη. Χρειάζεται εντιμότητα. Χρειάζεται σχέδιο. Χρειάζεται άσκηση εξουσίας με διαφάνεια, λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο. Χρειάζεται έξοδο από την κρίση με αυτούς τους στόχους και χάριν αυτών των στόχων. Αυτά είναι τα δικά μας όπλα: δημοκρατία, δικαιοσύνη, εντιμότητα, ειλικρίνεια, σχέδιο, λογοδοσία, διαφάνεια, συμμετοχή, αλλά και αξιοποίηση της εμπειρίας και των γνώσεων όλων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)