to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 02.09.2021

Κοινωνία

Πειραιάς για Όλους: Υποδεχόμαστε τη Μικρή Αμάλ και της ευχόμαστε καλό κατευόδιο

Το Σάββατο 4 (στις 19:30 από το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι) και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου (από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προς το Λιμάνι - ώρα εκκίνησης 11:00)


Όπως γράφει ο Πειραιάς για Όλους:

Καλώς την Αμάλ! Δεν μας είσαι άγνωστη. Σε ξέρουμε από παλιά, εδώ στον Πειραιά. Ήσουν μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες που πριν από έναν αιώνα καταφέρατε να προσεγγίσετε τις ακτές του, περάσατε από τους λασπωμένους δρόμους του, αντέξατε τις κακουχίες, χτίσατε το σπιτικό σας, φτιάξατε γειτονιές, κάνατε αυτή την πόλη πατρίδα σας και συν-δημιουργήσατε την ιστορία της. Ήσουν κάτω στο λιμάνι το 2015-16, στην Ε1 και την Ε2, μαζί με τα άλλα παιδιά που αφήσατε τα παπούτσια σας στον τόπο σας, γιατί βίαια σας έσπρωξαν σε μια ασύλληπτη οδύσσεια. Και είδες βλέμματα που έμοιαζαν με το βλέμμα των γονιών σου και άκουσες μουσικές που σου θύμιζαν τους ήχους της πατρίδας σου και έφαγες φαγητά -λίγο διαφορετικά από τα δικά σας- μα τα βρήκες νόστιμα και ήπιες τσάι που σου φάνηκε πικρό και ζήτησες ευγενικά δύο ακόμα κύβους ζάχαρης. Και αποκοιμήθηκες με ένα νανούρισμα που σε έκανε να νιώθεις ασφαλής μέσα στην ευαλωτότητά σου.

Είμαστε πλάι σου σε αυτό το μακρύ ταξίδι της αναζήτησης, του επαναπροσδιορισμού και της χάραξης του δρόμου που οδηγεί, εσάς τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, σε ό,τι πολύ λαχταράτε· την επανένωση με τις οικογένειές σας, την ασφάλεια, την εστία, τη μόρφωση, την αποδοχή.

Σ’ ευχαριστούμε που επέλεξες την πόλη-λιμάνι μας για να ξαποστάσεις και σε αποχαιρετούμε με ένα χαμόγελο, γιατί σίγουρα στην επόμενη στάση ένα άλλο καλωσόρισμα σε περιμένει… Goodbye and hello*, μικρή Αμάλ!  #pireas4all

* Goodbye and hello: Τραγούδι από το ομώνυμο άλμπουμ του Tim Buckley│1967

Λίγα λόγια για το ταξίδι της Αμάλ

Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο Φεστιβάλ Πολιτισμού «σε κίνηση», παραγωγής του Good Chance Theatre. Πρόκειται για το Ταξίδι / Τhe Walk της Αμάλ.

Η 9χρονη Αμάλ από τη Συρία (μια τεράστια μαριονέτα 3.5 μέτρων) που αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου από την Γκαζιαντέπ (πόλη στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία) για να διασχίσει ένα μακρύ δρόμο 8.000 χιλιομέτρων με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στις 3 Νοεμβρίου 2021. Ένα ταξίδι αναζήτησης της μητέρας της και συγχρόνως γνωριμίας και πολιτιστικής επαφής/ανταλλαγής μέσα από πλήθος καλλιτεχνικών/εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης μας για το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης που έχει ενταθεί αλλά και σχεδόν ξεχαστεί εξαιτίας της πανδημίας.

«Μην μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η Μικρή Αμάλ μαζί με την ελπίδα (ελπίδα, άλλωστε, σημαίνει το όνομά της στη γλώσσα της) για μια καλύτερη ζωή.

Αυτό το διάστημα, η Μικρή Αμάλ περιπλανάται στην Ελλάδα με τελευταία στάση τον Πειραιά στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021.


Να είμαστε όλοι/ες στην άφιξη και την αναχώρηση της Αμάλ

Πρόγραμμα

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου
«Άγρυπνη»

Ξεκινάμε τον περίπατο στις 19:30 από το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι με περπάτημα προς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσω της Γρηγορίου Λαμπράκη και στάση στο Άγαλμα της Μητέρας.
Η Αμάλ αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθεί, μετά από μία ώρα και ενώ γύρω τριγύρω εκτυλίσσονται διάφορα δρώμενα, φτάνει στην πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (20:30)… [η συνέχεια στα μαρμάρινα σκαλιά του ΔΘΠ]

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου
«Αποχαιρετώντας την Ελλάδα»

Περπατάμε από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προς το Λιμάνι (ώρα εκκίνησης 11:00) για να αποχαιρετήσουμε την Αμάλ και να της ευχηθούμε τα καλύτερα για τη συνέχεια του ταξιδιού της με επόμενη στάση το Μπάρι στην Ιταλία.

tags: Αμάλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)