to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 28.05.2020

Πολιτική

Πειραιάς για Όλους: Ο Γ. Μώραλης να αποφασίσει με ποιους είναι, με τους Πειραιώτες ή με τους Κινέζους

Ουδείς του ζήτησε να παραιτηθεί από δήμαρχος, αυτό θα το αποφασίσουν οι Πειραιώτες στις επόμενες εκλογές. Να παραιτηθεί από το ΟΛΠ του ζητήσαμε για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους Κινέζους οι οποίοι με τις πλάτες της κυβέρνησης αδιαφορούν για την νομοθεσία, διευκρινίζει η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους»


Είναι εμφανής η ταραχή του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη ο οποίος παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις γύρω από το Νότιο Προβλήτα της Κρουαζιέρας. Σε σημείο που να μην αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που τον βαρύνουν ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ, απαντά με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του «Πειραιάς για όλους»: "Επαναλαμβάνουμε: ο Γιάννης Μώραλης πρέπει να αποφασίσει με ποιους είναι, με τους Πειραιώτες ή με τους Κινέζους. Ουδείς του ζήτησε να παραιτηθεί από δήμαρχος, αυτό θα το αποφασίσουν οι Πειραιώτες στις επόμενες εκλογές. Να παραιτηθεί από το ΟΛΠ του ζητήσαμε για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους Κινέζους οι οποίοι με τις πλάτες της κυβέρνησης αδιαφορούν για την νομοθεσία. Το είχαμε πει από πέρσι, το ξαναλέμε και τώρα.

Όσον αφορά την δήλωση του περί παραίτησης Τσίπρα, Δρίτσα και Δούρου μάλλον χρειάζονται μαθήματα συνταγματικής λειτουργίας. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Ρένα Δούρου κρίθηκαν από τον λαό και βρίσκονται στην αντιπολίτευση ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας είναι βουλευτής – εκπρόσωπος των Πειραιωτών όπως οι ίδιοι αποφάσισαν. Δεν είναι μέλη του ΔΣ της Cosco για να παραιτηθούν.

Όπως και ο ίδιος είναι βεβαίως εκλεγμένος Δήμαρχος αλλά και μέλος του ΔΣ της Cosco. Έχει κάποια διαφορά. Και επιπλέον βαρεθήκαμε αντί να συζητάμε τι συμβαίνει στην Πειραϊκή αυτή τη στιγμή, να συζητάμε τι συνέβη πριν πέντε χρόνια στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στο Eurogroup και στο ΤΑΙΠΕΔ. Για το τώρα έχουμε και έχετε εκλεγεί κύριε Δήμαρχε, κρινόμαστε και θα κριθούμε, όχι για το 2015!

 
Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Μπελαβίλα για τα έργα του ΟΛΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά της 27ης Μαΐου 2020
 
Στις 21 Μαΐου 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με εισήγηση της Αντιπεριφέρειας Πειραιά και των αρμόδιων διευθύνσεων περιβάλλοντος, αποφάσισε μετά τρεις μήνες καθυστέρηση, και οκτώ ώρες συνεδρίασης να επιβάλει στον ΟΛΠ, 241 παρατηρήσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μία σειρά 9 σημείων με κυριότερες αυτές που αφορούν τα βυθοκορήματα του κεντρικού λιμανιού. Η Περιφέρεια Αττικής με την απόφασή της δηλώνει ότι είναι αντίθετη στην προτεινόμενη λύση του ΟΛΠ, σε ότι αφορά στην απόρριψη τους στη θάλασσα και συμπληρώνει με μία σειρά άλλα μέτρα, για τα εργοτάξια, την κυκλοφορία, τους αέριους ρύπους, τα καύσιμα των πλοίων και την ηλεκτροδότησή τους από τις προβλήτες, τα αντιπλημμυρικά έργα, την περιβαλλοντική παρακολούθηση. Ανάλογη απόφαση έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά υιοθετώντας ομόφωνα στις 21 Ιανουαρίου 2020 το κοινό πόρισμα της Διαπαραταξιακής Επιτροπής.

Η απόφαση της Περιφέρειας, σε αντίθεση με ότι γράφεται, πιστεύουμε ότι ήταν μία καλή απόφαση για τον Κεντρικό Πειραιά και μόνο για αυτόν δυστυχώς, αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε και του ευρύτατου μετώπου που διαμορφώθηκε. Το Πέραμα, το Κερατσίνι, η Σαλαμίνα ξεχάστηκαν. Και είναι η πρώτη δημόσια πράξη που αποδεικνύει την επικινδυνότητα του έργου ως προς τα βυθοκορήματα, την κυκλοφορία και τους αέριους ρύπους, και μάλιστα για όλο τον Πειραιά, όχι μόνο για την Πειραϊκή. Ότι είχαμε από καιρό επισημάνει.

Από τη μελέτη του ΕΜΠ για τον βυθό, με επιστημονική υπεύθυνο την καθηγήτρια Χημικών Μηχ ΕΜΠ Αγγελική Μουτσάτσου που περιλαμβάνεται στη ΜΠΕ του ΟΛΠ, αποκαλύφθηκε, από τον Νοέμβριο 2019, η ύπαρξη των τοξικών ουσιών στον βυθό του Κεντρικού Λιμένα. Και εδώ είναι λάθος ότι λέγεται. Η μελέτη είναι η πρώτη που το τεκμηριώνει, πιθανόν με ελλείψεις αλλά το έβγαλε δημόσια στον αέρα. Η επικινδυνότητα τους επιβεβαιώνεται σήμερα από  το ΕΛΚΕΘΕ, τον καθηγητή Βασίλη Τσελέντη του ΠΑΠΕΙ και την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος». Από τους τρεις τελευταίους όπως και από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά δηλώνεται επιπρόσθετα και ξεκάθαρα, ότι ακόμη και ιζήματα του βυθού, έξωθεν του μόλου Θεμιστοκλέους  ακόμη και αν μικρό τους κλάσμα, χαρακτηρίζεται ως αδρανές, δεν είναι επιτρεπτό να πέσουν στον βυθό του Σαρωνικού, γιατί θα θάψουν σε μεγάλες περιοχές σημαντικά βιοπεριβάλλοντα καταστρέφοντας τα. Σημειώνεται δε ότι ακόμη και αυτά, που αναλογούν σε ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, αν μετρηθούν με άλλες μεθόδους χαρακτηρίζονται πιθανόν και αυτά επικίνδυνα. Δεδομένου δε ότι ο βυθός της δυτικής Πειραϊκής είναι χαρακτηρισμένος ως ακατάλληλος για κολύμβηση, είναι βέβαιο ότι η λάσπη του βυθού του-προφανώς ακατάλληλη για επαφή με το ανθρώπινο σώμα- μεταφέρεται σε υγιή τμήματα του Σαρωνικού, και μάλιστα κοντά στα νησιά.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με την εκκίνηση της καραντίνας άρχισαν τα έργα των βυθοκορήσεων. Καθώς οι διαμαρτυρίες πύκνωναν, μόλις κατατίθεται η ερώτηση των έξι βουλευτών για το θέμα στις 4 Μαΐου 2020, την ίδια μέρα ανασύρεται, ο νεκρός-εν αναμονή της έγκρισης Master Plan και ΜΠΕ - από 31 Οκτωβρίου του 2018 φάκελος της μελέτης βυθοκορήσεων, αναθεωρείται και πρωτοκολλείται αυθημερόν και εγκρίνεται την επομένη. Από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Έργων. Η ύπαρξη του εγγράφου αποκαλύφθηκε μέσα στο χάος της τηλεδιάσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά κανείς φαίνεται ότι δεν έδωσε σημασία. Όμως η ίδια Διεύθυνση που το υπογράφει συνεχίζει να καλύπτει την πλάτη της γράφοντας στο τέλος αυτή δεν υποκαθιστά περιβαλλοντική αδειοδότηση, κάτι που έχει δηλώσει και η Hill International δύο φορές, στις 10 Απριλίου και στις 19 Μαΐου όπως έχει κάνει κατ’επανάληψη και η ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ και ο Συνήγορος του Πολίτη με επάλληλα έγγραφα που λένε ότι οι άδειες ή δεν υπάρχουν ή είναι ημιτελείς, καθώς εκκρεμεί η έγκριση ΜΠΕ και ΣΜΠΕ.

Όμως το έργο έχει λάβει έγκριση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, έχει δοθεί προκαταβολή τον Ιανουάριο και εκταμιευτεί τον Μάρτιο, ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί οι εγκρίσεις της ίδιας διεύθυνσης οι οποίες δόθηκαν δύο μήνες αργότερα και ενώ το έργο εκτελείται χωρίς εγκρίσεις.
Ταυτόχρονα, και ενώ εκκρεμεί η έγκριση χωροθέτησης εργοταξίου και η έγκριση λατομείου, ο ΟΛΠ με τη «Χαλυβουργική» οργανώνουν από τις 24 Μαρτίου – τις πρώτες ημέρες της καραντίνας πάλι - εργοτάξιο χωρίς έγκριση, στην Ελευσίνα, σε χώρο μάλιστα που δεν ανήκει ούτε στον ΟΛΠ ούτε στη «Χαλυβουργική» και ο οποίος δεν είναι αδειοδοτημένος και αρχίζουν έργα. Τους πιάνει στα πράσα το Λιμεναρχείο Ελευσίνας λόγω των φορτηγίδων που ξεκίνησαν προς την Πειραϊκή, και τους σταματά μαζί με τον ΟΛΕ στις  23 Μαΐου 2020. Μέσα σε όλα αυτά, ο πολιτικός προϊστάμενος και καθ’ ύλην αρμόδιος για τις τελικές εγκρίσεις, ΓΓ Περιβάλλοντος απαντά στον Δήμαρχο, προ μίας εβδομάδας Πειραιά, ότι όλα είναι νόμιμα και βαίνουν καλώς.

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες Σύμβουλοι, κύριε Δήμαρχε,

Είμαι πλέον πεισμένος, ότι υπάρχει ένα τεχνικό κέντρο έμπειρο και με προσβάσεις σε υψηλότατα κλιμάκια το οποίο πρώτα μεθόδευσε την έγκριση ενός Mall κρυμμένου στις χιλιάδες σελίδες της ΜΠΕ. Το αποκαλύψαμε και το σταματήσαμε τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια μεθόδευσε μέσα στην καραντίνα, ελπίζοντας στην αδράνεια, πολιτών, θεσμών και μηχανισμών, την εκτέλεση του έργου των βυθοκορήσεων με ασύλληπτους ρυθμούς, χωρίς εγκρίσεις, για να προλάβουν την αντίδραση της Περιφέρειας και τις αλλαγές στη ΜΠΕ. Είχαν να διαλέξουν μεταξύ μίας φθηνής δηλαδή μεθόδου, της χύδην απόρριψης σε σχέση με μία πολύ ακριβή, της περιβαλλοντικά ορθής. Διάλεξαν την πρώτη. Κάθε ημέρα που κερδίζει ο ΟΛΠ στην Πειραϊκή αντιστοιχεί σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κάθε τόνος που πέφτει στον Σαρωνικό ανεξέλεγκτα του μειώνει το κόστος και του αυξάνει το κέρδος από το δώρο των 100 εκατομμυρίων που τους χάρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτός είναι ο λόγος που ο κύριος Μώραλης, η κυρία Αντωνάκου, όλες και όλοι μας, και πρώτα-πρώτα οι κάτοικοι της Πειραϊκής που το βλέπουν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, ζούμε μέσα σε ένα έργο του Κάφκα. Με τον Δήμαρχο να λέει στο Περιφερειακό Συμβούλιο – δεν μπορώ να καταλάβω, ποιόν να πιστέψω.
Κύριε Δήμαρχε, η Περιφέρεια Αττικής δεν σας εκταμιεύει ούτε ένα ευρώ για κοινωφελή έργα αν δεν έχετε εγκρίσεις ακόμη και για την τελευταία βίδα. Και εδώ εκταμιεύει ρέοντα ευρωπαϊκά εκατομμύρια, πρωτοκολλεί αυθημερόν και εγκρίνει μελέτες, και ο πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΕΝ σας διαβεβαιώνει ότι όλα είναι μια χαρά.

Κύριε Δήμαρχε, ο Δρίτσας, ο Γαβρίλης, ο Λαμπρίδης, μπορεί να έκαναν λάθη, μπορεί κάτω από την μπότα του Σόϊμπλε να λύγισαν και να υπέγραψαν με τον βραχνά της χρεωκοπίας για να σώσουν μισθούς, συντάξεις, εργαζόμενους. Δεν τους επέτρεψαν όμως να αρχίσουν ούτε ένα έργο χωρίς να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Για αυτό δεν ξεκίνησαν. Εκείνους έβγαζαν τα ΜΜΕ στα μανταλάκια ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη και τους επενδυτές αλλά δεν έκαναν πίσω. Ενώ τώρα κατέβηκε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, η μισή κυβέρνηση στη συνέχεια και τους είπε ξεκινάτε. Και ξεκίνησαν όπως βλέπετε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Είναι σίγουρο πιά από εδώ και πέρα, ότι αν κάνουν αυτά που κάνουν -στα τριακόσια μέτρα από την Πειραϊκή, στο έρημο το Πέραμα και στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας θα κάνουν αίσχη. 

Με λίγα λόγια. Εμείς πράξαμε αυτό που έπρεπε. Συζητήσαμε, τεκμηριώσαμε, ακούσαμε τους φορείς της πόλης, θέσαμε όρους, ψηφίσαμε ομόφωνα. Το ίδιο κάναμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με σεβασμό στη δημοκρατία και στους θεσμούς. Νηφάλια και ο Δήμαρχος και εγώ εξηγήσαμε τις ενστάσεις μας και εκφράσαμε ελπίζω έτσι το κοινό πνεύμα του Συμβουλίου, τον κοινό τόπο της πόλης. Θα το πω ευθαρσώς, το ίδιο έπραξε και η Αντιπεριφερειάρχης. Το κοινό μας ψήφισμα έχει υιοθετηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά το μεγαλύτερο του μέρος. Με εξαίρεση την ΣΜΠΕ και την ΜΠΕ – που όμως δεν μπορούν να αποφύγουν – την «Πολιτιστική Ακτή» που την τελευταία στιγμή πρότεινε ο Γιάννης Σγουρός και κακώς μεταφέρθηκε στις καλένδες από τον Περιφερειάρχη. Με έναν εύστοχο χειρισμό εκείνη τη στιγμή θα μπορούσε να είχε ενταχθεί στην απόφαση.

Όμως αλλού ήταν και είναι το κρίσιμο. Η απόφαση δεν περιέλαβε την «Αναστολή των έργων στον Νότιο Προβλήτα μέχρι την έγκριση της ΜΠΕ και της ΣΜΠΕ». Μας τύλιξαν όχι σε μία αλλά σε πολλές αντιφατικές κόλλες χαρτί. Όταν εγκριθούν οι ΜΠΕ και ΣΜΠΕ τα έργα του Νότιου Προβλήτα θα έχουν τελειώσει. Ότι έγινε με το Mall της Lamda στο Μαρούσι, αυθαίρετο εκείνο με τη βούλα του ΣτΕ αλλά εκεί μακροημερεύει, με το Badminton καταμεσής στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, και αυτό το ίδιο. Και οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι της τοξικής λάσπης θα έχουν πέσει στον Σαρωνικό.  

Σήμερα έχουμε σε εξέλιξη μία γιγαντιαία εξαπάτηση της πειραϊκής κοινωνίας και των θεσμών της από ένα επικίνδυνο τεχνικό-επιχειρησιακό κέντρο που βρίσκεται στην καρδιά του μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, της Cosco και του ΟΛΠ, που με τα έργα της καθορίζει τις τύχες μισού εκατομμυρίου ανθρώπων από τον Πειραιά έως το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Και που δυστυχώς το κέντρο αυτό έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας και ενός επίσης ισχυρού θύλακα σε μηχανισμούς. Ο Δήμος Πειραιά έχει όχι μόνο προσβληθεί, απαξιωθεί, εξαπατηθεί αλλά του έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα να παρέμβει για τα κρίσιμα της πόλης.Το ζήτημα από εδώ και πέρα είναι με τι τρόπους, με τι συμμαχίες θα κατορθώσει να επιβάλει τη νομιμότητα. Καθώς τόσο η Cosco όσο και η κυβέρνηση φάνηκαν απόλυτα αφερέγγυοι «εταίροι». Ο δήμαρχος πρώτα από όλα και όλο το Συμβούλιο οφείλει να προστατεύσει τον Πειραιά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)