to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πειραιάς για όλους

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ξαναδίνουμε την μάχη απέναντι στους ολιγάρχες και τον εφεδρικό στρατό των χρυσαυγιτών. Σήμερα, μπορούμε και πρέπει να ξανα-υψώσουμε τη φωνή μας για να περάσουν οι γειτονιές στα χέρια των πολλών, στα χέρια των Πειραιωτών


Το μέλλον των γειτονιών του Πειραιά είναι ένα πραγματικό και διαρκές διακύβευμα. Το 2016 αποδείξαμε έμπρακτα τι σημαίνει ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε κάθε ξεριζωμένο πρόσφυγα αποδεικνύοντας έτσι στις λιγοστές φωνές της μισαλλοδοξίας και του φασισμού, πως η πειραιώτικη κοινωνία είναι ανοιχτή στους πολλούς, είναι ανοιχτή σε όσες και όσους το έχουν ανάγκη. Απoδείξαμε πως ο Πειραιάς είναι για όλους.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ξαναδίνουμε την μάχη απέναντι στους ολιγάρχες και τον εφεδρικό στρατό των χρυσαυγιτών. Σήμερα, μπορούμε και πρέπει να ξανα-υψώσουμε τη φωνή μας για να περάσουν οι γειτονιές στα χέρια των πολλών, στα χέρια των Πειραιωτών.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι σύγκρουση που διεξάγεται εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Πειραιά, είναι πρωτίστως μια μάχη δημοκρατίας απέναντι στα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των ολιγαρχών και των οργανωμένων ακροδεξιών.

Είναι πρωτίστως, μια μάχη αρχών και θέσεων για το μέλλον των γειτονιών του Πειραιά. Και σε αυτή τη μάχη, επιλέγουμε να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις που έταζαν φιλοδωρήματα και μοίραζαν δωρεάν συμπάθειες προς τους πάντες. Με εκείνες τις δυνάμεις της ολιγαρχίας και της υπερσυντηρητικής δεξιάς, που επέλεξαν να σιγοντάρουν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού του Πειραιά, που κρύβονται πίσω από πληρωμένα δημοσιεύματα που τάσσονται ανοικτά υπέρ της δημιουργίας ουρανοξύστη και mall στον Πειραιά, που κλείνουν τα μάτια στο οργανωμένο έγκλημα, που στοιχηματίζουν στην αγάπη των πολλών για το ποδόσφαιρο για να παίξουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των πολλών δημοτών του Πειραιά.

Με αυτές τις δυνάμεις συγκρουόμαστε και απέναντι σε αυτές, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα συνολικό σχέδιο που απαντά στα μεγάλα και μικρά προβλήματα του Πειραιά και της κάθε γειτονιάς ξεχωριστά. Επιλέξαμε να μην κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου, αλλά να οργανώσουμε, να σχεδιάσουμε και να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε το μέλλον των γειτονιών Πειραιά, από σήμερα κιόλας, μαζί με όσους και όσες ανταμώσαμε στις ανοικτές γενικές συνελεύσεις της παράταξης, στο διήμερο αναπτυξιακό συνέδριο για την πόλη, στα καφενεία και τις γειτονιές.

Και στον πυρήνα αυτού του σχεδίου για την πόλη και τις γειτονιές του Πειραιά, επιλέξαμε να τοποθετήσουμε τις καθημερινές και πάγιες ανάγκες των πολιτών. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα συνολικό σχέδιο που εξασφαλίζει τη μαζική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων (πολιτών και κατοίκων του Πειραιά) στις δομές και τα προγράμματα του δήμου.

Φτιάχτηκαν, λοιπόν, συγκεκριμένες θέσεις για την Υγεία, τα Σχολεία, για τον Αθλητισμό, για όλους. Για τα ΑμεΑ, ώστε να ζουν και να μετακινούνται σε μια πόλη φιλόξενη. Φτιάχτηκαν ακόμα θέσεις για όλες τις όψεις τις καθημερινότητας των πολιτών, από τα σπασμένα πεζοδρόμια κάθε γειτονιάς, μέχρι τον φωτισμό και τα σκουπίδια.

Γιατί, στη δική μας αντίληψη, ο δήμος του Πειραιά, ο δήμος των μικρών γειτονιών των συνοικιακών μικροαγορών, των εργαζομένων, των μεταναστών και των προσφύγων, δεν μπορεί παρά να στέκεται αρωγός στις καθημερινές και πάγιες ανάγκες των πολλών. Στη δική μας αντίληψη ο Πειραιάς υπάρχει για τους πολλούς. Για το λόγο αυτό, θέλουμε στον Πειραιά να υπάρχει το ευρύτερο δυνατό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και για να το πετύχουμε, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις εξαντλώντας κάθε δυνατότητα από πλευράς Δήμου.

Διότι, στη δική μας αντίληψη, οι διοικήσεις των Δήμων, δεν μπορούν να κρατούν ίσες αποστάσεις από τη σύγκρουση των δυο κόσμων, του κόσμου της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, και του μικρόκοσμου των λίγων, των εκλεκτών, της οργανωμένης ακροδεξιάς, του κοινότοπου συντηρητισμού και της μισσαλοδοξίας. Οι δημοτικές διοικήσεις, δεν μπορούν να μένουν αμέτοχες της πολυεπίπεδης σύγκρουσης του κόσμου της Αριστεράς και της Προόδου με τον μικρόκοσμο του Νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς.  Για το λόγο αυτόν, την επαύριο των εκλογών, η νέα δημοτική αρχή του Πειραιά, του «Πειραιά για Όλους», θα βάλει τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός Πειραιά αντάξιου της ιστορίας των εργατικών αγώνων, της προσφυγιάς και της αντίστασης των πειραιωτών.

Τέλος, οι διοικήσεις των Δήμων, δεν μπορούν να μη συνομιλούν με τους νέους και τις νέες της πόλης. Όχι όμως ευκαιριακά και διαμεσολαβημένα. Για να φτιάξουμε έναν Πειραιά για όλους, οι νέοι και οι νέες μαθητές και μαθήτριες, πρέπει να μεταφέρουν τις δικές τους συζητήσεις και τα δικά τους αιτήματα, από τα προαύλια των σχολείων τους σε οργανωμένες διαδικασίες. Ήρθε ο καιρός, αντιπροσωπείες των εκλεγμένων 15μελών, να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον επόμενο Δήμαρχο της πόλης και να συζητούν. Αδιαμεσολάβητα και ισότιμα.

Γιατί ο Πειραιάς ανήκει στους πολίτες του. Όχι στα οργανωμένα παράκεντρα εξουσίας. Ο Πειραιάς είναι για όλους.

*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον «Πειραιά για όλους», μελος του Κ. Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)