to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 03.06.2021

Κοινωνία

Πειραιάς: Αποπλέουν τα πλοία, σε στάση μετατράπηκε η 24ωρη απεργία

Ομαλοποιείται η επιβατική κίνηση στον Πειραιά - Οι ακτοπλοϊκές είχαν κόψει εισιτήρια σε επιβάτες - Σε στάση εργασίας μετατράπηκε η 24ωρη κινητοποίηση της ΠΕΝΕΝ.


Σε μία κίνηση εξομάλυνσης της κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά προχώρησαν οι απεργοί της ΠΕΝΕΝ, που πραγματοποιούσε από τα μεσάνυχτα 24η απεργία που είχε εξαγγελθεί μαζί με 12 ακόμη σωματεία του ευρύτερου κλάδου.

Τα υπόλοιπα σωματεία αποφάσισαν στη συνέχεια να μεταθέσουν κατά μία εβδομάδα την κινητοποίηση, για την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και με την ΠΕΝΕΝ. Την Τετάρτη, η απεργία κρίθηκε παράνομη (αλλά όχι καταχρηστική), ωστόσο από τα ξημερώματα οι απεργοί ήταν στο λιμάνι και με ομάδες περιφρούρησης, πανώ, σημαίες και συνθήματα διαμαρτύρονταν για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Επίκεντρο της διαμαρτυρίας ήταν το σημείο που δένει το επιβατηγό οχηματαγωγό Blue Star Delos που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 07:25 το πρωί για Θήρα - Πάρο - Νάξο.

Λίγο μετά τις 06.00 μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Δαλακογιώργος διαμήνυσε ότι «ξεκίνησε η απεργία από τα μεσάνυχτα, εξελίσσεται με επιτυχία, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, για οποιοδήποτε λόγο, από την πραγματοποίησή της».

Όπως είπε αναλυτικά για το φαινόμενο όλα τα άλλα σωματεία να έχουν αναβάλει κατά μία εβδομάδα την κινητοποίηση που αρχικά ανακοινώθηκε από κοινού για την Πέμπτη 3 Μαΐου, «η απεργία μας έχει εξαγγελθεί εδώ και ημέρες, δέκα ημέρες στην ουσία. Έχουμε ενημερώσει υπουργείο, υπηρεσίες, εταιρείες, που έχουμε καλέσει να μην εκδόσουν εισιτήρια. Παρόλα αυτά, έχουν στήσει, κυβέρνηση, υπουργείο και εφοπλιστές, ένα σκηνικό καταστολής. Ο στόχος τους είναι μέσα στο λιμάνι να δημιουργήσουν όρους κοινωνικού αυτοματισμού, να στρέψουν μέρος των επιβατών σε βάρος των απεργών και των ομάδων περιφρούρησης, με σκοπό να χτυπηθεί η απεργία. Δεν θα τους περάσει. Τα υπόλοιπα σωματεία είναι δικαίωμά τους να κάνουν ότι θέλουν. Εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει να πάμε πάλι σε απεργία στις 10 Ιουνίου. Αλλά δεν πήραμε πίσω την απεργία από την στιγμή που την οργανώσαμε, τη σχεδιάσαμε, την προετοιμάσαμε, με την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και του κλάδου μας». Για το γεγονός ότι κρίθηκε παράνομη, ο ίδιος τόνισε ότι «όλοι οι μαχητικοί αγώνες, οι απεργίες που είναι μαχητικές, δυστυχώς κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια. Έχουμε μπροστά μας και σε αυτό πιστεύουμε, το σύνθημα: «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Τελικά ωστόσο και καθώς οι επιβάτες στους οποίους όπως αποδείχθηκε οι εταιρείες είχαν κόψει εδώ και πολλές ημέρες εισιτήρια συγκεντρώνονταν στο λιμάνι, αποφασίστηκε προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση η κινητοποίηση της ΠΕΝΕΝ να μετατραπεί σε στάση εργασίας ως τις 09.00.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ

ΠΕΝΕΝ: Στο κενό το προβοκατόρικο σχέδιο κυβέρνησης - ΥΕΝ - Εφοπλιστών κοινωνικού αυτοματισμού - Μήνυμα ευρύτερης σημασίας για μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα - Να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα

«Η σημερινή μαχητική απεργία της ΠΕΝΕΝ έφερε στο προσκήνιο την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, ανέδειξε την σημασία της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο οδοστρωτήρα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έδωσε το στίγμα η εργατική τάξη και το αγωνιστικό της κίνημα να πορευθούν στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, να μην φθάσει στην Βουλή το αντεργατικό κυβερνητικό έκτρωμα.

Η απεργία ξεκίνησε κόντρα και ενάντια στην ενορχηστρωμένη επίθεση που οργάνωσαν από κοινού κυβέρνηση - ΥΕΝ - εφοπλιστές διαμορφώνοντας ένα πολεμικό σκηνικό συνοδευόμενο από την προβοκατόρικη επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενώ γνώριζαν πριν 9 μέρες την εξαγγελθείσα απεργία για τις 3/6, συνέχιζαν να βγάζουν χιλιάδες εισιτήρια, ενημέρωναν τους επιβάτες να κατέλθουν στο λιμάνι μαζί και αυτούς με Ι.Χ και φορτηγά αυτοκίνητα και με αυτό τον τρόπο διαμόρφωναν κλίμα οξείας αντιπαράθεσης επιβατών  - απεργών και των κλιμακίων της περιφρούρησης της απεργίας. 

Ταυτόχρονα όπως είναι γνωστό από νωρίς χθες το βράδυ βγήκε δικαστική απόφαση η οποία κήρυξε παράνομη την απεργία της ΠΕΝΕΝ!

Επίσης κινητοποιήθηκαν διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς στάλθηκαν με ειδική αποστολή την καταστολή της απεργίας από άλλες λιμενικές αρχές του λεκανοπεδίου της Αττικής!

Στην  κυβερνητική πολιτική έβαλαν πλάτη και τα βρώμικα συστημικά ΜΜΕ που από τα ξημερώματα (κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια με ζωντανές μεταδόσεις) καλλιεργούσαν κλίμα πολεμικής αναμέτρησης απεργών - επιβατών!!!  Για τον σκοπό αυτό έξω από κάθε πλοίο είχαν στηθεί, καλλιεργώντας την σύγκρουση, ομάδες προβοκατόρων σε διατεταγμένη αποστολή!

Είναι σαφές ότι η στοχοποίηση της πρωτοπόρας δράσης της ΠΕΝΕΝ και της ίδιας της απεργίας από κυβέρνηση - εφοπλιστές διευκολύνθηκε σε μέγιστο βαθμό και από την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την κήρυξη της απεργίας στις 10/6/2021 καθώς και από την υποχώρηση όλων εκείνων των δυνάμεων που ανέκρουσαν πρύμνα αναστέλλοντας την απεργία στις 3/6.

Στις συνθήκες αυτές και προκειμένου να μην εξυπηρετήσουμε και διευκολύνουμε τους άθλιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θεωρώντας ότι τα βασικά μηνύματα της απεργίας πέρασαν σε ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, αποφασίσαμε οργανωμένα - πειθαρχημένα να μετατρέψουμε την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας με ώρα λήξης στις 9 π.μ.

Δώσαμε με επιτυχία και χωρίς κανένα ρήγμα μια κρίσιμη αποφασιστική μάχη κόντρα σε κυβέρνηση  - εφοπλιστές και από τον αγώνα αυτό η ΠΕΝΕΝ, το ταξικό κίνημα, ο κλάδος και συνολικά οι Ναυτεργάτες βγαίνουν περισσότερο από ποτέ πιο δυναμωμένοι.

Αντλούμε διδάγματα και από αυτή την αναμέτρηση με κυβέρνηση - εφοπλιστές, προετοιμάζουμε - οργανώνουμε τις δυνάμεις μας για τις επόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας!

Θέλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την αποφασιστικότητα και την ανταπόκρισή τους σε αυτόν τον αγώνα.

Να ευχαριστήσουμε επίσης εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, σχήματα και πολλούς δεκάδες αγωνιστές του κινήματος που έμπρακτα με την συμμετοχή τους εξέφρασαν την αγωνιστική τους αλληλεγγύη στον αγώνα της ΠΕΝΕΝ.

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό - απεργιακό μας ραντεβού και δίνουμε την μάχη για την οργάνωση και προετοιμασία της Πανελλαδικής - Πανεργατικής απεργίας στις 10 Ιούνη 2021.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Χαιρετίζουμε την γενναία αγωνιστική στάση των Ναυτεργατών στην γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας που συνεχίζουν τον αγώνα στο ίδιο μετερίζι με τις ίδιες διεκδικήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)