to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αρχή του τέλους τους

Η κρίση του συντηρητικού χώρου αποτελεί τον επίλογο της πολιτικής χρεοκοπίας του μνημονιακού μπλοκ εξουσίας.


Πολιτικό μήνυμα έστειλαν οι πολίτες με τη χθεσινή ψήφο τους. Παρά την ιδιομορφία των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου τοπικά προβλήματα, συσχετισμοί και παράγοντες επηρεάζουν την κρίση των πολιτών, είναι σαφές ότι οι χθεσινές δημοτικές - περιφερειακές εκλογές έστειλαν αυτοδιοικητικό, αλλά και κεντρικό πολιτικό μήνυμα. Η αξία του μάλιστα είναι μεγαλύτερη από άλλες εποχές, καθώς αποτελεί ευρύτερη λαϊκή συνείδηση ότι η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, σε σημαντικό βαθμό, περιορίζεται από τη λιτότητα και τα Μνημόνια. Συνεπώς επιβάλλεται η υπέρβαση των πολιτικών λιτότητας.

Στη χθεσινή ψηφοφορία, λοιπόν, είναι φυσικό να αναζητεί κανείς το κεντρικό πολιτικό μήνυμα, που, τουλάχιστον στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, προσέλαβε χαρακτήρα ανοιχτής αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, οι κομματικοί υποψήφιοι της Ν.Δ. να βγουν νοκ άουτ.

Οι χθεσινές εκλογές επιβεβαιώνουν την πορεία ανατροπής, που ξεκίνησε με τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Τότε είχε πληρώσει το ΠΑΣΟΚ, τώρα αρχίζει να πληρώνει η Ν.Δ. Είναι φανερή η σοβούσα κρίση στην κοινωνική βάση και την παραδοσιακή εκλογική επιρροή της συντηρητικής παράταξης. Πολλοί από τους ψηφοφόρους που επιλέγουν π.χ. Τζιτζικώστα ή Θ. Γιαννόπουλο ή Ν. Κακλαμάνη πλέον δεν αισθάνονται μέλη της ίδιας οικογένειας, που έκαναν απλώς ευκαιριακά μια διαφορετική επιλογή προσώπων. Φυσικά ούτε όσοι επέλεξαν άλλα κόμματα, σε σημαντικό ποσοστό μάλιστα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν σε κάποια φαντασιακή κοινότητα της νεοδημοκρατικής παράταξης. Η Ν.Δ., με τον ρυθμό που υπαγορεύουν οι εξελίξεις διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικού και πολιτικού διπολισμού, περνάει τη δική της κρίση. Την ερχόμενη Κυριακή, στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά κυρίως στις ευρωεκλογές, θα επιβεβαιωθεί ότι η χθεσινή ψήφος δεν έχει ημερομηνία λήξεως μιας εβδομάδας, όπως η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να εμφανίσει την ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων που βγήκαν από το κομματικό μαντρί.

Η κρίση του συντηρητικού χώρου αποτελεί τον επίλογο της πολιτικής χρεοκοπίας του μνημονιακού μπλοκ εξουσίας. Η δογματική προσήλωση στο Μνημόνιο που προκαλεί κοινωνική καταστροφή έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση της επιρροής της Χ.Α., που καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη ενόσω ο Σαμαράς υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα. Μοναδικό αντίβαρο σ' αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή είναι η ανάπτυξη της αριστερής - λαϊκής επιρροής, η δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναπτυσσόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ελληνική ιδιομορφία, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη η Ακροδεξιά δείχνει να έχει πάρει προβάδισμα, με λάβαρο την ψευδεπίγραφη αντισυστημική ψήφο.

***

Στις χθεσινές εκλογές εμφανίστηκαν υποψήφιοι, πατεντάτα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, υποδυόμενοι τους ανεξάρτητους. Πρόκειται, κατά κανόνα, για παράγοντες των τοπικών πελατειακών σχημάτων του δικομματισμού, που επιχειρούν να διατηρήσουν την πολιτική ισχύ τους παίρνοντας, ψεύτικα, αποστάσεις ασφαλείας από τους παραδοσιακούς πολιτικούς πάτρωνές τους. Σε αρκετές περιοχές άντεξαν, εκμεταλλευόμενοι την (τοπική) διαπλοκή, αλλά και την ανετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες, ικανές να εκθρονίσουν το φαύλο σύστημα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλοι αυτοί οι εκλεκτοί του καταρρέοντος δικομματισμού και της διαπλοκής βαφτίζονται από τον Βενιζέλο ως... "ρίζες της δημοκρατικής παράταξης"! Παρά τη διαφαινόμενη σημαντική ισχυροποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η Αυτοδιοίκηση φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένη στους παρηκμασμένους συσχετισμούς της δικομματικής διαφθοράς και του αμαρτωλού συστήματος.

Κατά κανόνα, οι αυτοπροβαλλόμενοι ως λευκοί υποψήφιοι είναι γαλάζιοι ή πράσινοι ή, ακριβέστερα, γαλαζοπράσινοι. Αυτή η σύμπραξη Σαμαρά - Βενιζέλου θα φανεί καθαρότερα στον δεύτερο γύρο. Ήδη η Ρηγίλλης δίνει ανοιχτή γραμμή για Σγουρό και Καμίνη. Πρόκειται για την πρόβα τζενεράλε της οργανικής αφομοίωσης του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου στη "νέα ευρωπαϊκή παράταξη" Σαμαρά. Όπως όμως έδειξαν οι εκλογές, τέτοια διαβήματα εκλαμβάνονται από τους πολίτες ως τυχοδιωκτικές κινήσεις, που καθιστούν το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ δορυφόρο της Ν.Δ. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη πώς εννοεί το μνημονιακό κατεστημένο την "αυτονομία της Αυτοδιοίκησης".

***

Οι ευρωεκλογές θα στείλουν, χωρίς αμφισβητήσεις, ευθύ πολιτικό μήνυμα, θα επιβεβαιώσουν τη λαϊκή αξίωση για τη δημοκρατική ανατροπή και την ήττα της λιτότητας σε ευρωπαϊκό πεδίο. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δίνει προβάδισμα περίπου πέντε μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ιδιαίτερη αξία, διότι έγινε σε συνθήκες εκλογών και προσομοιάζει με τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Σε μια εβδομάδα θα επιβεβαιωθεί η πορεία πτώσης του συστήματος Σαμαρά. Η επιταχυνόμενη μετάλλαξη και συρρίκνωση της Ν.Δ., αθροιζόμενη με την εκμηδένιση του ΠΑΣΟΚ, επιταχύνει την πτώση τους... Πέφτουν!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)