to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 07.10.2013

Διεθνή

«Πέφτει» ο Μπερλουσκόνι

Μεγάλη πτώση του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και παράλληλη άνοδο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demos, για λογαριασμό της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.


Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου του δείγματος, το 32,2% επιλέγει το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ενώ το Φόρτσα Ιτάλια (FI) «κατρακυλά» στο 20%. Πριν τρεις εβδομάδες το ποσοστό της ήταν 26,2%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο επιλέγει ένα 20,9% των ιταλών, η Λέγκα του Βορρά βρίσκεται στο 4,5% και η κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι στο 4,1%, ενώ το επίσης κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα UdC περιορίζεται στο 3,3%.

Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία εξασφαλίζει 3,8% της πρόθεσης ψήφου και η δεξιά δύναμη Αδέλφια της Ιταλίας 2,4%.

Όσον αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συγκεντρώνει ποσοστό 59,6%, ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι 53,1% και η υπουργός εξωτερικών Έμμα Μπονίνο το 47,5%. Ο Μπέπε Γκρίλο εξασφαλίζει θετικές γνώμες από το 21,6% των ιταλών και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το 17,6%.

Την ίδια στιγμή οι εντάσεις στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συνεχίζονται: ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο της Φόρτσα Ιτάλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Λα Ρεπούμπλικα, ο Μπερλουσκόνι θεωρεί ότι η διεξαγωγή συνεδρίου σε αυτή την φάση θα οδηγούσε στην οριστική διάσπαση του κόμματος.

Ο γραμματέας της Φόρτσα Ιτάλια Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λέτα «να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της κεντροδεξιάς» και πρόσθεσε ότι «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραμένει ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης».

Ο Λέτα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, είχε τονίσει χθες ότι «την περασμένη Τετάρτη, με μια ισχυρή πολιτική αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο, παρήλθε μια περίοδος η οποία είχε κρατήσει είκοσι χρόνια» -προφανώς εννοώντας ότι κλείνει πλέον ο πολιτικός κύκλος του Μπερλουσκόνι.

Πηγή: enikos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)