to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 18.06.2019

Οικονομία

Πέφτει το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για τον πληθωρισμό - Αντίδραση Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει διευκολυντική πολιτική ξανά, πιθανόν μέσω μειώσεων επιτοκίων ή αγορά ενεργητικών, εάν ο πληθωρισμός δεν κατευθυνθεί προς τον στόχο της, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.


«Ελλείψει βελτίωσης, στην περίπτωση που η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας απειλείται, θα απαιτηθούν επιπλέον κίνητρα», υπογράμμισε ο Ντράγκι στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης είναι κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%.

«Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, που σημαίνει ότι, εάν πρόκειται να επιτευχθεί αυτή η αξία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός πρέπει να είναι υψηλότερος από αυτό το επίπεδο, κάποια στιγμή στο μέλλον», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Είπε επίσης ότι υπάρχει ακόμη «αξιοσημείωτο περιθώριο» για περισσότερες αγορές ενεργητικών καθώς και ότι «οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και τα μέτρα άμβλυνσης για να περιοριστούν οι όποιες παρενέργειες παραμένουν μέρος των εργαλείων μας».

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων

Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά στο -0,30% μετά τις δηλώσεις Ντράγκι.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα χρειαστεί να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της, πιθανόν μέσω νέων μειώσεων των επιτοκίων ή αγορών στοιχείων ενεργητικού, εάν ο πληθωρισμός δεν επανέλθει στον στόχο της, δήλωσε ο Ντράγκι στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Αυτό επέτεινε την στροφή προς τα ομόλογα, για τα οποία υπήρχε ήδη έντονο ενδιαφέρον καθώς οι επενδυτές φοβούνται για την παγκόσμια οικονομία, τον αντίκτυπο των εμπορικών πολέμων και την ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ στον Κόλπο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,308% ύστερα από τις δηλώσεις του Ντράγκι ενώ οι αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομόλογων στην ευρωζώνη σημείωσαν πτώση 5-14 μονάδων βάσης.

Οι αποδόσεις των 10ετών αυστριακών ομολόγων υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ τα σχόλια του Ντράγκι έστειλαν τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Ηταν αρκετά τολμηρός --δεν είναι ότι δεν είχαν ήδη γίνει νύξεις για όλα αυτά, αλλά σήμερα είναι ίσως η πρώτη φορά που ακούμε απευθείας από τον Ντράγκι ότι όλα αυτά τα εργαλεία θεωρούνται διαθέσιμα», δήλωσε αναλυτής της UniCredit. «Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση διεθνώς και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά χαμηλές. Επίσης, οι αγορές προεξοφλούν μια τολμηρή ενέργεια από τη Fed. Σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο η ΕΚΤ να μείνει ανενεργή».

Το ευρώ κατέγραψε πτώση, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου και σε χαμηλό μιάμισης εβδομάδας έναντι του ελβετικού φράγκου. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ευρωζώνης αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες καθώς η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος μεταφράζεται σε ώθηση για τους εξαγωγείς στο μπλοκ.

Αντίδραση Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε σχόλια που έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν επιπλέον αλλαγές πολιτικής στην ΕΚΤ, και υποστήριξε πως τέτοιες αλλαγές θα προκαλούσαν άδικο ευρωπαϊκό ανταγωνισμό σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι μπορεί να έρθουν περισσότερα μέτρα οικονομικής τόνωσης, κάτι που αμέσως έριξε το Ευρώ έναντι του Δολαρίου, καθιστώντας αδίκως ευκολότερο γι' αυτούς να ανταγωνίζονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κάνουν αυτό χωρίς αντίδραση εδώ και χρόνια, μαζί με την Κίνα και άλλους», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Ντράγκι είχε δηλώσει νωρίτερα πως νέες μειώσεις επιτοκίων ή αγορές ομολόγων μπορεί να χρειαστούν, αν δεν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)