to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πεδίον του Άρεως: Το δύσκολο στοίχημα που κερδίζεται

Το θέμα του Πεδίου του Άρεως συζητήθηκε την Πέμπτη και στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.


Το Πεδίον του Άρεως αλλάζει πρόσωπο, με τα έργα, αλλά και τις δράσεις, που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Η διοίκηση παρέλαβε πριν από 2,5 χρόνια ένα πάρκο υποβαθμισμένο με εμφανή τα σημάδια της πλήρους εγκατάλειψης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας την περασμένη Τρίτη παρουσιάστηκε η συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης του πάρκου, με συντήρηση και ενίσχυση του πρασίνου, αλλά και με επισκευές των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων που υπάρχουν εντός του.
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επισήμανε ότι η συνέντευξη αυτή εντάσσεται στη «διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας». «Στόχος μας, όπως άλλωστε δεσμευθήκαμε προεκλογικά, είναι να αθροίσουμε δυνάμεις, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να αποδώσουμε το πάρκο στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και μετρήσιμα», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, ενώ η Ρ. Δούρου έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη και ανέφερε ότι «απέχουμε ακόμη έτη φωτός να λέμε ότι έχουμε ένα μητροπολιτικό πάρκο», παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.
«Αίφνης τα τελευταία 2,5 χρόνια το πάρκο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε δημοσιολογούντες, που όμως δεν συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται πραγματικά για το Πεδίο του Άρεως», παρατήρησε η περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, σε όλα τα επίπεδα, γιατί οι ευθύνες δεν επιμερίζονται με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου το πεδίο να αποκτήσει πραγματικά μητροπολιτικό χαρακτήρα».
Τους τελευταίους μόνο μήνες έχουν φυτευτεί 880 δένδρα, 9.100 θάμνοι, 1.400 ποώδη πολυετή, ενώ παράλληλα έχουν γίνει εκτεταμένα κλαδέματα, συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και έχει καθαρισθεί. Επίσης, τοποθετήθηκαν 8,5 χλμ σωλήνες ύδρευσης, δεκάδες νέες πινακίδες, 250 καπάκια φρεατίων κ.ά.
«Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το Πάρκο», επισήμανε η Ερμ. Κυπριανίδου κάνοντας λόγο για έναν διαρκή αγώνα στο χθες και στο σήμερα, σκιαγραφώντας παράλληλα τους τέσσερις άξονες και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις της περιφερειακής αρχής: Καθαριότητα, Φύλαξη, Πολιτισμός – Αθλητισμός, Κοινωνική Ευαισθησία.
Η περιφέρεια Αττικής δίνει τη μάχη για τη συντήρηση και προστασία του Πεδίου του Άρεως με μια ανεπαρκέστατα στελεχωμένη υπηρεσία. Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης, Αγγελική Σαπουνά, η διεύθυνση που είναι αρμόδια για όλα τα άλση και τα πάρκα, αριθμεί μόλις 10 μόνιμους υπαλλήλους, από 80 που είχε κάποτε, καθώς και τέσσερις εργαζομένους με συμβάσεις έργου. Γι’ αυτό το λόγο, η περιφέρεια Αττικής έχει προβεί σε διαγωνισμούς για τη φύλαξη και τη συντήρηση του πρασίνου.

«Είμαστε στην άλλη μέρα»

Το θέμα του Πεδίου του Άρεως συζητήθηκε την Πέμπτη και στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Πήραν το λόγο κάτοικοι και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της περιοχής, που αμφισβήτησαν την πρόοδο και την αναβάθμιση του πάρκου, παρουσιάζοντας κυρίως τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την περιοχή, την παραβατικότητα και την παρουσία ουσιοεξαρτημένων ατόμων. «Είμαστε στην άλλη μέρα», τόνισε στην παρέμβασή της στο δημοτικό συμβούλιο η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου. Αναρωτήθηκε ποιος ωφελείται από την απαξίωση του έργου που έχει συντελεστεί, «qui bono», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Προσπαθούμε συστηματικά να αντιστρέψουμε την κατάσταση υποβάθμισης τα τελευταία δυόμισι χρόνια που έχουμε την ευθύνη διαχείρισης του χώρου», είπε η αντιπεριφερειάρχης.«Η ανάταξη ενός μεγάλου πάρκου στο κέντρο μιας μητρόπολης όπως η Αθήνα, σε καιρούς κρίσης, είναι κορυφαίο και πολυπαραγοντικό στοίχημα», τόνισε.
Υπενθύμισε επίσης την αποτυχημένη και δαπανηρή «ανάπλαση» του χώρου που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και το έργο έμεινε ημιτελές.
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το πάρκο, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις. Το Πεδίο του Άρεως αλλάζει πρόσωπο και γίνεται βήμα βήμα “πνεύμονας” πρασίνου και πολιτισμού για την Αθήνα», ανέφερε, δίνοντας έμφαση στις εκδηλώσεις που έχουν γίνει με τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αναφέρθηκε στην αναζωογόνηση του πράσινου, στις επισκευές στις παιδικές χαρές, που χρήζουν περαιτέρω αναβάθμισης, στην προσπάθεια καθαριότητας, που τα αποτελέσματά της είναι πλέον ορατά, για την οποία τόνισε και τη συμβολή του δήμου. Όσον αφορά τη φύλαξη, είπε ότι υπάρχει ιδιωτική φύλαξη, τόνισε όμως ότι τα ζητήματα ευρύτερης αστυνόμευσης είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο γίνονται συνεχείς επαφές.

Αντιμετώπιση των προβλημάτων με αλληλεγγύη

Επισήμανε ότι ήδη έκλεισε ένας πρώτος κύκλος αναβάθμισης. Όσον αφορά τις φθορές και τους βανδαλισμούς, ανέφερε ότι αυτά είναι συνήθη φαινόμενα και χρήζουν καθημερινής παρουσίας και φροντίδας που έχει δρομολογηθεί.
Στα σχόλια σχετικά με τα κοινωνικά προβλήματα που αναδεικνύονται ανέφερε ότι «επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στο χώρο του πάρκου με όρους αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας. Προβλήματα που εκδηλώνονται έντονα τόσο στο Πεδίο του Άρεως, όπως και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, είναι αντανάκλαση της κρίσης και δεν μπορούν να κρυφτούν “κάτω από το χαλί”».
Τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται μόνο με καταστολή και αφορούν προβλήματα όλης της πόλης. «Στο βαθμό που άπτονται της αρμοδιότητάς μας, επιλέγουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τη συνδρομή ειδικών φορέων και αξιοποιώντας σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις. Πρόσφατα, εγκρίναμε στο ΠΕΣΥ, ένα πιλοτικό κοινωνικό πρόγραμμα “άμεσης παρέμβασης” με τη συμμετοχή του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και του δήμου, που εστιάζει στην ανακούφιση και μείωση της βλάβης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, με στόχο την αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος δημόσιας υγείας με ταυτόχρονη αποφόρτιση του πάρκου από τις πιέσεις», είπε.
Μίλησε επίσης για το «κτίριο Οικονομίδη» που το χαρακτήρισε ως «κόσμημα», καθώς και για τα δυο περίπτερα «Γαρδένια» στην κεντρική οδό του πάρκου, που είναι πλέον έτοιμα να υποδεχθούν άμεσα νέες χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού και ενημέρωσης. Δήλωσε επίσης ότι εντός του ’18 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κτιριολογική αποκατάσταση και του Green Park, το οποίο και αυτό θα αξιοποιηθεί.
Κλείνοντας την παρέμβασή της, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη δημιουργικής και γόνιμης συμβολής φορέων και πολιτών «για να αποκτήσει η Αθήνα το πάρκο που της πρέπει».

Εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης, ο επικεφαλής της παράταξης Ρήγας Αξελός τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες αναβάθμισης του πάρκου και σε συνεργασία με το δήμο. Αναφέρθηκε στην πολιτιστική σημασία του πάρκου, μιλώντας για τους χώρους πολιτισμού που φιλοξένησε στο παρελθόν. Όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα που αναδείχτηκαν, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα των χρηστών ουσιών, που μετά το κλείσιμο του πάρκου τη νύχτα, συγκεντρώνονται στη γύρω περιοχή και στάθηκε με έμφαση στο θέμα της παιδικής πορνείας εντός του πάρκου, καταγγέλλοντας τα «λευκά κολάρα» των εύπορων «πελατών». Τόνισε ότι το ζήτημα χρήζει άμεσης μέριμνας και αντιμετώπισης.

Μαρία Λυκούρα, μέλος του Συντονιστικού της Ανοιχτής Πόλης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)