to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Peace Now: Σε αριθμό ρεκόρ η ανέγερση νέων ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη

Ο αριθμός των νέων υπό ανέγερση κατοικιών σε ισραηλινούς εποικισμούς της υπό ισραηλινή κατοχή Δυτικής Όχθης αυξήθηκε πέρυσι κατά 40%, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η οργάνωση κατά του εποικισμού Ειρήνη Τώρα (Peace Now).




Η ισραηλινή οργάνωση δήλωσε ότι πέρυσι ξεκίνησε η κατασκευή 3.100 νέων “οικιστικών μονάδων” σε εποικισμούς της Δυτική Όχθης, ενώ ανακοινώθηκε μέσα στο 2014 και η διαδικασία υποβολής προσφορών για άλλες 4.485 στην περιοχή και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ -«αριθμοί-ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία».

Από τις 3.100 οικιστικές μονάδες, οι 287 βρίσκονται σε αυθαίρετους εποικισμούς χωρίς επίσημη άδεια από τις ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με την οργάνωση.

Η διεθνής κοινότητα δεν κάνει ωστόσο καμία διάκριση μεταξύ “νόμιμων” και “παράνομων” εποικισμών, θεωρώντας ότι είναι όλοι παράνομοι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η οργάνωση Ειρήνη Τώρα αναφέρει ότι ο μηνιαίος μέσος όρος νέων κατοικιών στους εποικισμούς ήταν 460 κατά τη διάρκεια της τρίτης θητείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου που ανέλαβε καθήκοντα στις 18 Μαρτίου 2013.

Κατά την ίδια περίοδο εκπονήθηκαν 66 κατασκευαστικά σχέδια για την ανέγερση 10.113 κατοικιών σε 41 εποικισμούς.

“Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του εδάφους και να κάνει τη λύση των δύο κρατών αδύνατη”, δήλωσε η Hagit Ofran της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα.

“Ελπίζουμε ότι οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι θα λάβουν αυτό το σημαντικό γεγονός υπόψη” όταν πάνε στις κάλπες στις 17 Μαρτίου, είπε.

Τον προηγούμενο μήνα το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά του για την ανέγερση 450 νέων κατοικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας την οργή της Ουάσιγκτον, η οποία κατήγγειλε τα σχέδια αυτά ως «παράνομα και αντιπαραγωγικά» για την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Η ανακοίνωση, λίγες μόνο βδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές, όξυνε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ – του διαμεσολαβητή των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν πλέον παγώσει – και του κύριου συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή.

Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν το σχέδιο για τις 450 νέες κατοικίες εποίκων ως «έγκλημα πολέμου».

Η οργάνωση Ειρήνη Τώρα πληροφορεί ότι οι κατοικίες προβλέπεται να χτιστούν σε 4 υφιστάμενους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τον πόλεμο του 1967.

Η ανέγερση εποικισμών στις περιοχές αυτές είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και βρίσκει αντίθετη τη διεθνή κοινότητα ως εμπόδιο σε μια τελική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

Άρθρο μεταφρασμένο από το Maan

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)