to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 08.11.2018

Πολιτική

Πατριδοκαπηλία και «δεξιά του κυρίου» από τη ΝΔ στη Βουλή

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα και το προσχέδιο συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, με πολλούς βουλευτές της ΝΔ να επιδιώκουν πολιτική υπεραξία από την αναφορά και στα δύο ζητήματα - Για παρέλαση πατριδοκαπηλείας μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος


«Όλη αυτή η παρέλαση όλων όσοι ομνύουν στην τιμή ενός νεκρού γίνεται για να αξιοποιήσουν τις ψήφους των Βορειοηπειρωτών. Δεν ξέρω αν σήμερα πρότειναν κιόλας να ψηφίσει το Κοινοβούλιο να κάνει και πόλεμο γι' αυτό το θέμα. Δεν ξέρω μέχρι που φτάνει αυτή διάθεση καπηλείας» είπε ο Τάσος Πετρόπουλος και συνέχισε: «η πατρίδα μας και το έθνος είχαν πολλούς [εθνο]πατεράδες και μανάδες. Ο αγώνας τους δεν είχε καμία σχέση όμως με αυτό που συμβόλιζε ο γνήσιος αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία. Ήταν εκείνοι πατεράδες που θέλανε μισαλλοδοξία και αυταρχισμό. Αυτά είναι γνωστά ιστορικά και μην προσπαθούν μα αξιοποιήσουν το θάνατο ενός ανθρώπου, που συνέβη όπως συνέβη, εναντίον της κυβέρνησης».

«Μόνο η ΝΔ ως "δεξιά του Κυρίου" θα έχει άποψη;»

Ο υφυπουργός σχολίασε και την κριτική για το προσχέδιο συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας. «Μιλάτε για απόλυση ιερέων. Που το είδατε αυτό; το προνόμιο των σχέσεων με την Εκκλησία το έχει μόνο η ΝΔ; Η δεξιά του Κυρίου; Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για τα εκκλησιαστικά; Πρέπει να κάνουμε πρώτα τον σταυρό μας; Οι αθεόφοβοι και οι θεομπαίχτες είναι συνήθως εκείνοι που κάνουν τους μεγάλους σταυρούς. Απαγορεύεται η κυβέρνηση να έχει άποψη; οι βουλευτές να έχουν θέση και να ψηφίζουν ζητήματα που έχουν σχέση με την εκκλησία; Αυτά έχουν τεθεί στην κρίση της Ιεράς Συνόδου», είπε ο κ. Πετρόπουλος και απευθύνθηκε στη ΝΔ λέγοντας: «Εσάς τι σας έπιασε ξαφνικά που νοιάζεστε για τον ιερό κλήρο; Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόλυση ιερέων. Γίνεται διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας όπως έπρεπε να γίνει, αλλά και εδώ καπηλεύεστε στην ιερότητα των συμβόλων. Καπηλεύεστε ό,τι μπορεί να προκαλέσει φόβο και ανησυχία στο χριστεπώνυμο πλήρωμα γιατί έτσι έχετε μάθει: να τρομάζετε τον κόσμο για να εμφανίζεστε ως προστάτες της εκκλησίας προς άγραν ψήφων. Οι κληρικοί θα λαμβάνουν αποδοχές αντίστοιχες με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων, είναι και αυτό μέσα στη συμφωνία, και απόλυση ιερέων δεν γίνεται. Το εκκλησιαστικό δίκαιο προβλέπει πότε απολύεται ένας ιερέας. Όσα λέτε είναι ανιστόρητα και νομικά αβάσιμα».

Τι είπαν Βούλτεψη-Τζαβάρας

«Σε αυτή τη συμφωνία το μόνο που κάνετε είναι να αλλάζετε το καθεστώς στο οποίο υπάγονται οι κληρικοί από πλευράς status, δηλαδή της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου που έχουν μέχρι σήμερα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Το μόνο που μπορεί εδώ να υπάρξει ως απάντηση είναι ότι χρησιμοποιήσατε και την καλοπιστία του ίδιου του Μακαριότατου αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για να επιτύχετε τον στόχο που εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον αποκάλυψε. Να εξοικονομήσετε, δηλαδή, με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος δέκα χιλιάδες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων».

Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απολύει 10.000 κληρικούς και επέκρινε δριμύτατα τη στάση της για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. «Ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε λέξη να πει γι΄αυτή την υπόγεια εθνοκάθαρση που γίνεται στη Β. Ήπειρο» είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε «την ώρα που μιλούσαν και παρήλαυναν εδώ στη Βουλή όλοι αυτοί οι υπουργοί με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και τον υπουργό 'Αμυνας, την ώρα εκείνη γινόταν η κηδεία στους Βουλιαράτες, στη Βόρειο Ήπειρο. Γιατί Βόρειος Ήπειρος είναι, να πω, και όχι αυτά τα οποία λένε διάφορα στελέχη, γιατί στο τέλος όλοι θα έχουν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, εκτός από τους Έλληνες, απ' ό,τι έχω καταλάβει από τις συμφωνίες που κάνετε. Εκείνη την ώρα που ο κ. Καμμένος, ο Τουρκοφάγος, ο Σκοπιανοφάγος, ο Αλβανοφάγος, ήταν στο Βήμα, γινόταν η κηδεία του πιο συκοφαντημένου άταφου νεκρού, που η ίδια η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε προσβολή μνήμης νεκρού, δίνοντας τα στοιχεία ποινικού μητρώου, λες και τώρα θα πεθαίνουμε και θα μας κολλάνε πάνω στο φέρετρο και το ποινικό μας μητρώο!».

«Να είναι προσεκτικότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούν για Νότια Αλβανία» ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος σημειώνοντας ότι η ελληνική μειονότητα της γειτονικής χώρας είναι νομικά κατοχυρωμένη μέσα από διεθνείς συνθήκες και προβλεπόμενη από το ίδιο το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

«Προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι σήμερα παρέλασε από τη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο και δεν αναφέρθηκε κανείς στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τις προσβλητικές αναφορές του Αλβανού πρωθυπουργού» είπε ο Χρήστος Δήμας. «Η ΝΔ εκπροσωπήθηκε από δύο βουλευτές της στην κηδεία. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε;» σχολίασε από τη μεριά του ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της προσπάθειας για άγρα εντυπώσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)