to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:23 | 28.10.2012

Κοινωνία

Πάτρα: Τεράστια συμμετοχή των πολιτών στις αντιμνημονιακές-αντιφασιστικές διαμαρτυρίες

Με συγκέντρωση των διαμαρτυρομένων πολιτών της Πάτρας στην πλατεία Γεωργίου, όπως είχαν προαναγγείλει και με πορεία στο κέντρο της πόλης τουλάχιστον πέντε χιλιάδες ατόμων εκφράστηκε η αγανάκτηση κατά των μέτρων και της τριμερούς μνημονιακής κυβέρνησης.


Στις 11.30 με ηγούμενο στην κεφαλή της πορείας το γνωστό πανό των λαϊκών συνελεύσεων και με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλη Χατζηλάμπρου, ξεκίνησαν την ιδιότυπη δική τους παρέλαση διαμαρτυρίας οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλ. Γεωργίου ακολουθώντας την διαδρομή Γεροκωστοπούλου, Ρήγα Φερραίου και έκαναν στάση στη συμβολή με την οδό Αγ. Νικολάου. Την ίδια ώρα στην παραπλεύρως οδό Αγ. Ανδρέου εξελίσσονταν η παρέλαση των μαθητών.


https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=10006cc42d&view=att&th=13aa7cd272d36c35&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_h8u9dqal0&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_tPeSPaMxTM4E4K5Hs-qp_&sadet=1351441151633&sads=ypTaZ3t1AYzCF3DNYueUID76Azw&sadssc=1


Παράλληλα, πορεία του ΚΚΕ ξεκίνησε από τα Ψηλαλώνια, με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Ν. Καραθανασόπουλο  και ακολουθώντας διαδρομή μακριά από τα ΜΑΤ, μέχρι κάτω μέρος της κλίμακας Αγ. Νικολάου και από εκεί μέσω Κορίνθου στην οδό Αράτου, ανέμεναν το τέλος της παρέλασης για να κάνουν τη δική τους είσοδο διαμαρτυρίας εκεί που παρέλαυναν οι μαθητές.


https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=10006cc42d&view=att&th=13aa7cd272d36c35&attid=0.2&disp=inline&realattid=f_h8u9ecu71&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_tPeSPaMxTM4E4K5Hs-qp_&sadet=1351441174726&sads=MCa4RDUXQ5yw9NKZFtxsWT5UW4E


Οι λαϊκές συνελεύσεις, εκεί στη συμβολή της Ρ. Φεραίου με την Αγ. Νικολάου έκαναν στάση μισής ώρας και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Σε όλη τη διαδρομή οι διασταυρώσεις των οδών που ήσαν κοντά στην Αγ. Ανδρέου, όπου γίνονταν η μαθητική παρέλαση ήσαν κλειστές από ομάδες ανδρών των ΜΑΤ.


https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=10006cc42d&view=att&th=13aa7cd272d36c35&attid=0.3&disp=inline&realattid=f_h8u9ecuc2&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_tPeSPaMxTM4E4K5Hs-qp_&sadet=1351441194672&sads=ThlLZbd6-LXscT8HSELLsaiYAVY


Στη συνέχεια η πορεία των λαϊκών συνελεύσεων πορεύτηκε μέχρι την συμβολή της Ρ. Φεραίου με την οδό Κολοκοτρώνη, όπου διμοιρία ΜΑΤ  είχε αποκλείσει την πρόσβαση προς την Αγ. Ανδρέου.


https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=10006cc42d&view=att&th=13aa7cd272d36c35&attid=0.4&disp=inline&realattid=f_h8u9ecug3&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_tPeSPaMxTM4E4K5Hs-qp_&sadet=1351441224355&sads=LxqqkqFQiKHgLgnLxISknXjEm6s


Μετά από συζήτηση με τον επικεφαλής της διμοιρίας, αυτή άρχισε να αποτραβιέται λίγα μέτρα πίσω. Ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών υποχρέωσε τις αστυνομικές δυνάμεις σε υποχώρηση μέχρι το κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος. Στάση και εκ νέου πίεση προς τα ΜΑΤ για απόκτηση ζωτικού χώρου μέχρι λίγο πριν την συμβολή με την Αγ. Ανδρέου.


Εκεί παρέμειναν μέχρι το τέλος της μαθητικής παρέλασης φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης. Νέες δυνάμεις των ΜΑΤ που προστέθηκαν σε αυτές που ήδη έφρασαν το δρόμο των λαϊκών συνελεύσεων, ενίσχυσαν με τριπλή σειρά το μπλόκο της Αστυνομίας, αλλά ήσαν αχρείαστες αφού από τους επικεφαλής των διαμαρτυρομένων, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου δηλώθηκε ευθαρσώς ότι πρόθεση δεν ήταν να σπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να μπουν στην μαθητική πορεία, αλλά να παρελάσουν μετά το πέρας αυτής.

Στο τέλος της μαθητικής παρέλασης και αφού και αφού πέρασαν και τα πεζοπόρα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων που εισέπραξαν και τα περισσότερα χειροκροτήματα, εμφανίστηκε από την οδό Αράτου να ακολουθεί το μπλογκ του ΚΚΕ με σημαίες και κοντάρια.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας για να μην υπάρξει αντιπαράθεση κράτησε τα ΜΑΤ εκεί όπου ήσαν, ώστε οι  λαϊκές συνελεύσεις να ακολουθήσουν μετά την πορεία του κομματικού μπλογκ.

Η μικρή σύγχυση  που επακολούθησε διασκεδάστηκε με την σώφρονα τακτική των επικεφαλής των λαϊκών συνελεύσεων , που καθησύχασαν  όσους πίσω, μη γνωρίζοντες τον ερχομό του κομματικού μπλογκ, δυσφορούσαν κατά της Αστυνομίας.

Με το πέρας του μπλογκ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Ν. Καραθανασόπουλο, ακολούθησε η παρέλαση του μπλογκ των λαϊκών συνελεύσεων , που καταχειροκροτούνταν σε όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι την συμβολή της Αγ. Ανδρέου με την οδό Γούναρη.

Φθάνοντας στα Δικαστήρια Πάτρας, οι λαϊκές συνελεύσεις έστριψαν στην Κορίνθου και διαλύθηκαν κοντά στο Παράρτημα.

Το δε μπλογκ του ΚΚΕ, μετά τα δικαστήρια πορεύτηκε μέχρι τα Ψηλαλώνια, απ’ όπου είχε ξεκινήσει, αφού προηγουμένως είχε αποτίσει τιμή στους απαγχονισθέντες των Ψηλαλωνίων στις 9-5-1944 από τους τσολιάδες και τους ναζί.


Όλοι ενωμένοι λοιπόν για ένα νέο μεγαλειώδες “ΟΧΙ’’


Τη μικρή διένεξη που υπήρξε μεταξύ των μπλοκ του ΚΚΕ και των λαϊκών συνελεύσεων σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρία Κανελοπούλου: "Πρόκειται για μια μεγάλη διαδήλωση. Ο λαός της Πάτρας φώναξε το δικό του “ΟΧΙ”, όχι στα μνημόνια και την καταστροφή που μηχανεύεται η κυβέρνηση και οι δανειστές. Σχετικά με περιστατικό παρεξήγησης – και μόνο- μεταξύ πολιτικών χώρων, θέλω να πω ότι εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε το ΚΚΕ ούτε κανείς άλλος δημοκρατικός αριστερός χώρος. Εχθρός μας είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όλοι ενωμένοι λοιπόν για ένα νέο μεγαλειώδες “ΟΧΙ’’"


Πηγή: gzmosxos.blogspot.gr/


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)