to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 21.09.2018

Κοινωνία

Πάτρα: Ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα στο Λαγανά

Οι γονείς του 22χρονου φοιτητή δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Μπακαρί δολοφονήθηκε «επειδή ήταν μαύρος» και απευθύνουν έκκληση στις Ελληνικές δικαστικές αρχές «να αποδοθεί δικαιοσύνη» για το άδικο τέλος του


Αναλυτικά το ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδας thebest.gr:

Διεκόπη στις 2.30 περίπου το μεσημέρι για να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του Αμερικανού τουρίστα στη Ζάκυνθο το καλοκαίρι του 2017 και νωρίτερα απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο. Ανάμεσα στους έξι κατηγορούμενους που κάθονται σήμερα στο εδώλιο είναι και ένας Πατρινός. Πρόκειται για τον μπάρμαν του κλαμπ. H κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι , άμεση συνεργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Οι άλλοι πέντε που κάθονται σήμερα στο σκαμνί είναι Σέρβοι. Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι εννέα.

Η συνεχής ενημέρωση:

Στη 1.30 η δίκη διεκόπη και ξεκίνησε εκ νέου λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Στη δικαστική αίθουσα μεταξύ άλλων και ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έιναι συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά έξι κατηγορούμενοι. Επί της ουσίας και οι έξι αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας, είτε ότι δεν χτύπησαν τον Μπακάρι, είτε πως το δικό τους δεν ήταν το μοιραίο χτύπημα

10.54πμ Νέα διακοπή στη δίκη για διαδικαστικούς λόγους .

10.39 πμ Απερρίφθη τελικά το αίτημα αναβολής που κατέθεσε συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν μεταφράστριες για να αναγνώσουν το βούλευμα που του είχε σταλεί και το οποίο όπως υποστήριξε ήταν σε σε γλώσσα που δεν γνώριζε.

 
 
 

10.02 Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία ξεκίνησε λίγο νωρίτερα η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα στη Ζάκυνθο. Στην έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος ενός εκ των Σέρβων κατηγορούμενων κατέθεσε αίτημα αναβολής καθώς όπως υποστήριξε του έστειλαν το βούλευμα με το κατηγορητήριο στα κυριλικά, γλώσσα την οποία ο κατηγορούμενος δεν ήξερε και γι αυτο δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα. Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η διαδικασία για να αποφασίσει η έδρα αν θα κάνει δεκτό το αίτημα.

 
 
 
 
 
 
 
 

7.43πμ Στην Πάτρα, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα βρεθούν αύριο οι γονείς του Μπακαρί Χέντερσον, που βρήκε φρικτό θάνατο ακριβώς πριν από έναν χρόνο στη Ζάκυνθο. Η έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του νεαρού τουρίστα, ορίστηκε για τις 21 Σεπτεμβρίου και οι τραγικοί γονείς βρίσκονται ήδη στην Πάτρα προκειμένου ενόψει της αυριανής δίκης να συναντηθούν με τους δικηγόρους τους.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα έρχονται στη χώρα μας, καθώς τα οικονομικά τους δεν τους επέτρεψαν να παραλάβουν οι ίδιοι τη σωρό του γιου τους. Στο ταξίδι τους συνοδεύουν Αμερικανοί δικηγόροι από γραφείο του Μανχάταν που υπερασπίζονται αφιλοκερδώς την οικογένεια καθώς έχουν ακτιβιστική δράση κατά των φυλετικών διακρίσεων. Από την Ελλάδα την υπεράσπισή τους έχει αναλάβει ο Ανδρέας Πάτσης ο οποίος,, έχει δεσμευτεί απέναντι στη μητέρα του άτυχου Τεξανού ότι θα εξαντλήσει τα νομικά μέσα για να δικαιωθεί η μνήμη του.

Οι γονείς του 22χρονου φοιτητή δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Μπακαρί δολοφονήθηκε «επειδή ήταν μαύρος» και απευθύνουν έκκληση στις Ελληνικές δικαστικές αρχές «να αποδοθεί δικαιοσύνη» για το άδικο τέλος του.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνάντησε τους γονείς του Μπακάρι, Φίλμπερτ και Τζίλ και συνομίλησε μαζί τους.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη της δίκης, η μητέρα του Μπακάρι, Τζίλ, είπε ότι «αν και δεν γνωρίζω τόσο καλά το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας, έχω εμπιστοσύνη στο σύστημα, και πίστη στο Θεό, πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη». Από την πλευρά του, ο πατέρας του Μπακάρι, Φίλμπερτ, σημείωσε ότι «αν μπορούσα να μιλήσω στους κατηγορούμενους, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θα τους έλεγα, αλλά θα τους άφηνα να γνωρίζουν, ότι αν είχαν χρόνο να τον γνωρίσουν, θα τον συμπαθούσαν».

Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος, Χρύσα Βουλδή, ανέφερε: «Οι γονείς αναμένουν δικαίωση, αλλά και απαντήσεις, γιατί μέσα σε μόλις 11 δευτερόλεπτα έχασαν το παιδί τους, έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό». Από την πλευρά της, η Χρυσέλλα Κυριαζή είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου είναι καταπέλτης για τους εννέα κατηγορούμενους, και το δικαστήριο θα αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα».

Εννέα άτομα στο εδώλιο

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου παραπέμπονται να δικαστούν εννέα άτομα για αδικήματα που επισύρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης.

Στις 55 σελίδες του βουλεύματος περιγράφεται ο μαρτυρικός θάνατος του φοιτητή στα χέρια των δολοφόνων του ενώ γίνεται αναφορά και σε έναν ακόμα δράστη που εμπλέκεται στην υπόθεση αλλά δεν εντοπίστηκε ποτέ και αναφέρεται ως «άγνωστος κατά την κύρια ανάκριση».

Συγκεκριμένα έξι από τους εννέα ζητείται με το βούλευμα να δικαστούν για το αδίκημα «της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία» , ένας για το αδίκημα «της άμεσης συνέργειας στην ως άνω πράξη κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και δύο για το αδίκημα « της απόπειρας ανθρωποκτονίας από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία κατ΄επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση ...».

Οι δυο τελευταίοι αντέδρασαν με έφεση κατά του βουλεύματος υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κατηγορηθούν μόνο για σωματική βλάβη , ενώ παράλληλα ζήτησαν την ακύρωση του γιατί δεν είχε μεταφραστεί στα Σερβικά.

Ωστόσο και τα δύο αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών Πατρών .Πρόκειται για δυο 23χρονους Σέρβους οι οποίοι περιγράφονται ως ο τρίτος και ο τέταρτος κατηγορούμενος και είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την απολογία τους.

Σύμφωνα με τους δικαστές κλωσούσαν τον ετοιμοθάνατο φοιτητή με ανθρωποκτόνο σκοπό , ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους επιλογή αλλά γιατί οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρόλαβαν και τον σκότωσαν.

Τον σκότωσαν σε 11''

Ο καβγάς της παρέας του Μπακαρί με την ομάδα των Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ και τον Έλληνα μπάρμαν, τη μοιραία νύχτα της 7ης Ιουλίου 2017 είχε ξεκινήσει με αφορμή φωτογραφία selfie που έβγαλε μια σερβιτόρα Σερβικής καταγωγής με το θύμα.

Εντεκα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά σύμφωνα με το βούλευμα για τον θάνατο του νεαρού Αμερικανού τον οποίοι οι δράστες καταδίωξαν και χτύπησαν μανιωδώς όχι μόνο με τα χέρια και τα πόδια τους αλλά ακόμα και με τη χρήση σιδηρογροθιάς. Το έγκλημα είχε καταγραφεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος και οι εικόνες είχαν κάνει το γύρω του κόσμου με εκτενή ρεπορτάζ στα διεθνή δίκτυα για τον τουρισμό της ασυδοσίας στον Λαγανά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)