to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 26.10.2016

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Πάτρα: Πιστό στο ραντεβού του έξω από τα Δικαστήρια το «κίνημα» κατά των πλειστηριασμών - Διακοπή πλειστηριασμών και στο Ειρηνοδικείο Αθήνας

Για το μόνιμο πλέον ραντεβού συλλογικοτήτων, φορέων κι ενεργών πολιτών της Πάτρας, κάθε Τετάρτη, έξω από το Ειρηνοδικείο της πόλης με στόχο την αποτροπή των πλειστηριασμών μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών-Ποιότητα Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ.), Τάσος Νικολαδάκης.


Για το μόνιμο πλέον ραντεβού συλλογικοτήτων, φορέων κι ενεργών πολιτών της Πάτρας, κάθε Τετάρτη, έξω από το Ειρηνοδικείο της πόλης με στόχο την αποτροπή των πλειστηριασμών μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών-Ποιότητα Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ.), Τάσος Νικολαδάκης. 

Όπως εξήγησε πέραν το πρακτικό κομμάτι των κινητοποιήσεων αυτών, που δεν είναι άλλων από το να μην εκτελούνται πλειστηριασμοί, το «κίνημα» που έχει δημιουργηθεί θέλει ταυτόχρονα να περάσει και το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν ενεργοί πολίτες να επιτρέψουν να ξεσπιτωθούν συμπολίτες μας. 

«Αν δεν ήταν ο κόσμος εκεί δυόμιση χρόνια τώρα θα γίνονταν πλειστηριασμοί, άρα μέσα σε αυτούς φυσικά ήταν οικόπεδα, αγροτική γη, κτίρια, αλλά θα ήταν και πρώτη κατοικία, δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί αυτό. Εμείς μαθαίνουμε το τι υπάρχει στις προθέσεις των τραπεζών που κάνουν τους πλειστηριασμούς μέσα από τα ίδια τα «θύματα» που έρχονται εκεί. Υπάρχουν και επαγγελματικά δάνεια, και στεγαστικά, υπάρχουν και καταναλωτικά που ήταν αδύνατον να πληρωθούν, δάνεια ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή και οι διάδοχοί τους δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Το γενικό συμπέρασμα όμως είναι ότι εάν επιτραπούν οι πλειστηριασμοί, πολύς κόσμος είτε θα αναγκαστεί να συγκατοικήσει με συγγενείς του, είτε να πάει στο νοίκι, είτε να βγει στην αστεγεία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολαδάκης.

Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλειστηριασμοί σημαίνει μια γενική κατάπτωση των τιμών των ακινήτων καθώς, εάν διατίθεται ένα μεταχειρισμένο σπίτι ή ένα πλειστηριασμένο σε εξευτελιστική τιμή όλη η περιουσία των Ελλήνων θα υποτιμηθεί, ακόμα περισσότερο από την υποτίμηση που έχει δεχθεί από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και πριν την κρίση γίνονται κατά χιλιάδες πλειστηριασμοί κάθε χρόνο ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ υποστήριξε ότι οι πλειστηριασμοί των προηγούμενων ετών δεν αφορούσαν στην πλειοψηφία τους πρώτη κατοικία και δεν δημιουργούσαν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

«Τώρα μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν, λόγω της κρίσης, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ή τις οφειλές τους. Η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται, εκτός από αυτούς οι οποίοι είναι στο Νόμο Κατσέλη, για τους οποίους θα βγει ένα σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών τους το οποίο, εάν το τηρήσουν τα επόμενα χρόνια, μπορεί να σώσουν την πρώτη τους κατοικία. Εάν δεν το τηρήσουν όμως και από εκεί δεν θα υπάρχει πλέον καμία προστασία. Οποιοσδήποτε πιστωτής του οποίου τις προτάσεις δεν μπορείς να τις δεχθείς, μπορεί να σου πάρει αυτή την στιγμή την πρώτη κατοικία. Εάν τώρα η εφορία που μπορεί να της χρωστάς δεν το κάνει, ή το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΟΑΕΕ δεν το κάνουν είναι άλλο θέμα αυτό, πολιτικής. Έχουν όμως τη νομική δυνατότητα να το κάνουν. Υπάρχει μια κίνηση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, να απαγορεύσει πλήρως και σαφώς κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε ο κ. Νικολαδάκης.

Όσον αφορά το κομμάτι με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι και ένα αίτημα των συμβολαιογράφων που απέχουν από τα καθήκοντά τους, και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σχολίασε: «Εάν προχωρήσει εδώ είμαστε, να το δούμε στη διαβούλευση, αλλά σας ξαναλέω ότι αυτή την στιγμή δεν είναι οι λίγοι κακοπληρωτές του παρελθόντος που κινδυνεύουν, είναι χιλιάδες κόσμου που δεν μπορεί να πληρώσει».

Για το γεγονός ότι δεν γίνεται εξαίρεση, από τους συγκεντρωμένους έξω από το Ειρηνοδικείο για την συζήτηση πλειστηριασμών που αφορούν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων που χρωστούν στους εργαζομένους τους απάντησε: 

«Με πρόφαση την πληρωμή εργαζομένων γίνεται μια προσπάθεια να γίνουν πλειστηριασμοί, στην ουσία για να ικανοποιηθούν, κατ’ αρχήν οι τράπεζες. Το εάν θα ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι ή όχι, αυτό είναι μεγάλο ζητούμενο και από τη δική μας εμπειρία, που δεν είναι και μεγάλη βέβαια, συνήθως ούτε οι εργαζόμενοι δεν είναι εκεί για να μας το ζητήσουν. Εάν για έναν πλειστηριασμό έρχονταν οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι, θα ήταν αλλιώς, θα υπήρχε πληροφόρηση. Εάν υπήρχαν ανοικτά πινάκια που θα έλεγαν ότι από αυτόν το πλειστηριασμό τα λεφτά θα πάνε εκεί, το κίνημα δεν θα είχε κανέναν λόγο να τον εμποδίσει. Γι’ αυτό λέμε δεν μπορούν να μπουν οι παράγοντες των πλειστηριασμών μέχρι να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, αν προστατευτεί η πρώτη κατοικία μπείτε και κάνετε όποιον άλλο πλειστηριασμό θέλετε. Εάν έρθουν οι εργαζόμενοι με τους φορείς τους και ζητήσουν να γίνει ένας πλειστηριασμός τότε θα τον αφήσουμε». 

Ακούστε

(πηγή: stokokkino.gr)

*******************

Διέκοψαν διαδικασία πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάκη Συνοδινού στο naftemporiki.gr, ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών καθώς μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», της Λαϊκής Ενότητας, του ΕΠΑΜ και οργανώσεις πολιτών διέκοψαν διαδικασία πλειστηριασμού.

Οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου και στράφηκαν κατά του συμβολαιογράφου που συμμετείχε στη διαδικασία ζητώντας του να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Ο συμβολαιογράφος υποστήριξε ότι παρόλο που ο Σύλλογος απέχει από τους πλειστηριασμούς  έχει άδεια, ενώ δεν πρόκειται για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

NAFTEMPORIKI.GR
 

Σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους ο συμβολαιογράφος δεν τους επέδειξε την άδεια του Συλλόγου.

Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο και προκειμένου να μην δημιουργηθεί ένταση αποχώρησε ο συμβολαιογράφος από το Ειρηνοδικείο με τη συνοδεία αστυνομικών.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)