to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 07.04.2014

Πολιτική

Πάτρα: «Περπατάμε στους δρόμους του αγώνα»

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των οργανωτών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο ιστορικός αντιφασιστικός περίπατος που διοργάνωσε η ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη.


Ο περίπατος αυτός, που ας σημειωθεί ήταν ο πρώτος σε πόλη εκτός της Αθήνας, ξεκίνησε από την πλ. Εθνικής Αντίστασης για να κατευθυνθεί μέσω της Αράτου και της Κανακάρη στην πλ. Τρ. Ναυάρχων και αμέσως μετά στα Ψηλά Αλώνια.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδυση της ιστορικής μνήμης ενάντια στη λήθη και η σύνδεσή της με τη σημερινή πραγματικότητα. Γεγονότα από την αντίσταση του λαού μας στη φασιστική ιταλική και γερμανική κατοχή γίνονται ορόσημα του συνεχούς αγώνα ενάντια στο τέρας του φασισμού που απειλεί με την παρουσία του ακόμα και σήμερα την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. 

Όπως δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Σπαρτινός:

«Η πόλη δεν είναι μόνο ό,τι βλέπουμε και ζούμε σήμερα: οι χώροι, οι άνθρωποι, οι σχέσεις των ανθρώπων. Είναι και η σχέση μας με το παρελθόν, τη μνήμη, τον πολιτισμό της, την ιστορία της. Τις θυσίες ανθρώπων σε εποχές μαύρες, που αγωνίστηκαν με τη ζωή τους, για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη.

Την ιστορία αυτή οφείλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή, όχι μόνο ως υποχρέωση δική μας απέναντι στους αγώνες τους και τις θυσίες τους αλλά γιατί η σημερινή πραγματικότητα μπορεί να γεννήσει τα ίδια τέρατα που αιματοκύλισαν αυτόν τον τόπο πριν πολλά χρόνια και που νομίζαμε ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Δυστυχώς όμως, οι σημερινοί κυβερνώντες δεν διστάζουν να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία προσπαθώντας απεγνωσμένα να επιβάλλουν τις πολιτικές τους με όποιο μέσο, και να διασώσουν ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει μέσα στον πανικό και τη σύγχυση.

Για αυτό, ο σημερινός ιστορικός περίπατός μας δεν ήταν μόνο μια πράξη τιμής και μνήμης αλλά και μια πολιτική στάση αντίστασης σε ό,τι θέλει να ισοπεδώσει την κοινωνία και τις αξίες της. Η ΡΑΠ, ως δημοτική αρχή, θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας και θα λειτουργήσει εμπνεόμενη και από την παράδοση της εθνικής αντίστασης στην οποία είχαν αναπτυχθεί δομές πραγματικής λαϊκής τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα σημεία ιστορικής μνήμης της πόλης που συνδέονται με τους αγώνες της κατοχής και της Αντίστασης θα αναδειχτούν και θα σηματοδοτηθούν ώστε να μην είναι σκεπασμένα από τη λήθη των καιρών. Ετοιμάζεται από συμπολίτες μας σχετική εργασία για την ανάδειξή τους. Η ζωντανή σχέση μας με την Ιστορία είναι απαραίτητο στοιχείο στον αγώνα μας για την ανατροπή και για μια καλλίτερη ζωή.»

Η ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων βασίστηκε στις καταγεγραμμένες μαρτυρίες του Γ. Μόσχου, ενώ στην ιδέα και στην υλοποίηση της διοργάνωσης ήταν σημαντική η βοήθεια του Π. Χιονίδη. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ομιλία του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Βασ. Χατζηλάμπρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)