to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:45 | 29.04.2013

Πολιτισμός

Πάτρα: Κινηματογραφική προβολή για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Γεωργίου

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α –Ε.Κ.Μ. Αχαΐας διοργανώνει το απόγευμα της Τετάρτης 1η Μαΐου στη πλατεία Γεωργίου μια ανοικτή κινηματογραφική προβολή στις 20.00.


Προσκαλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, αλλά και ευρύτερα το κόσμο  της Πάτρας από όλες τις γειτονιές και συνοικισμούς να κατέβουν το απόγευμα της Πρωτομαγιάς και να έρθουν προετοιμασμένοι/ες από το σπίτι τους φέροντας μαζί το καρεκλάκι τους, καταλαμβάνοντας το δημόσιο χώρο της πλατείας.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

«W4crisis», σκηνοθεσία Κώστας Εφήμερος, διάρκεια 24’, έτος παραγωγής 2011. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ κιν/φου της Πάτρας τον Οκτώβριο 2011, και πήρε την  «Ειδική διάκριση για την καταγραφή του σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης»

Μέσα από τις διηγήσεις 4 σύγχρονων γυναικών – Κωνσταντίνα Κούνεβα, Φωτεινή Λαμπρίδη, Ρενάτα Βιντζηλαίου και Ελένη Καλαμπόκα – τρεις δημοσιογράφοι επιχειρούν μια σύντομη αναδρομή στη θέση που έχει επιφυλάξει στη γυναίκα το οικονομικό μοντέλο, από τις αρχές του  18ου αιώνα μέχρι σήμερα. «Το μνημόνιο αποκαλύπτει το απάνθρωπο πρόσωπό του: Δραματικές περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και παιδικών σταθμών, κατάργηση της βοήθειας στους ηλικιωμένους, αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, επικράτηση της ελαστικής εργασίας, ανεργία. Το βάρος στις γυναίκες είναι διπλό. Και στη δουλειά και στο σπίτι. Παράλληλα η βία εναντίον των γυναικών ολοένα και αυξάνεται μέσα στην κρίση. Να μη δεχθούμε με πρόσχημα το χρέος και την οικονομική κρίση την κατάργηση κατακτήσεων μισού αιώνα! Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας μαζί με όλα τα κινήματα που αντιστέκονται σήμερα στην τρόικα και τις επιθέσεις της.

«Penguins» σκηνοθεσία. Δημήτρης Ζάχος,19’, 2012, προβλήθηκε στην περσινή διοργάνωση του φεστιβάλ κινηματογράφου της Πάτρας, και πήρε την διάκριση «Κοινωνική αδικία και αξιοπρέπεια στα χρόνια της κρίσης»

Ελλάδα του 2012. Κρίση. Εργασιακή ανασφάλεια. Φόβος για το αύριο. Κοινωνικές σχέσεις που καταρρέουν. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρακολουθούμε την ιστορία μιας οικογένειας της εργατικής τάξης. Ένας πατέρας κοντά στη σύνταξη με τους δύο γιούς του προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και να διαχειριστούν την καθημερινότητα, που δημιουργεί η δεινή οικονομική τους κατάσταση. Βασισμένο στο διήγημα “Πιγκουίνοι έξω απ' το Λογιστήριο” του Χρήστου Οικονόμου.

Τις ταινίες παραχωρεί δωρεάν το πολιτιστικό περιοδικό www.independent.gr  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)