to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 29.11.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Πάτρα: Εμβολίασαν 65 παιδάκια Ρομά

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης αντίκρισαν τα μέλη της εταιρίας πρόληψης και προαγωγής υγείας στον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο της Πάτρας.


Οι γιατροί και άλλοι εθελοντές επισκέφθηκαν τον καταυλισμό στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγείας για Όλους» και δεν πίστευαν στα μάτια τους με τα όσα είδαν. Μάλιστα η πρόεδρος της εταιρίας, Ελένη Σωτηροπούλου, που μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», κάνει λόγο για τον χειρότερο καταυλισμό της περιοχής που όμοιό του δεν έχει συναντήσει πουθενά αλλού. Δεν έκρυψε δε ότι όταν πρωτομίλησε για την πρόθεσή της να γίνει η συγκεκριμένη δράση στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου όλοι την απέτρεπαν υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα. 
 
«Εμείς θεωρούμε ότι τα αθώα παιδιά δεν μπορεί να είναι παραβατικότητα. Εμείς εμβολιάζουμε όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στην αρχή δεν ερχόταν κανένας και έτσι σκέφτηκαν τον στρατό με αποτέλεσμα να κυλήσουν όλα ομαλά. Ποιος όμως να κινδυνέψει; Μας παρακαλούσαν να κάνουμε κάτι να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο,» σχολιάζει η κυρία Σωτηροπούλου.
 
Βρήκαν παιδάκια που έβηχαν και κρυωμένα, σε κάποια δεν έκαναν εμβόλια, έκαναν στα μωρά του πνευμονόκοκκου, στα μεγαλύτερα έκαναν της ιλαράς. Τελικά η εταιρία κατάφερε να εμβολιάσει, συνολικά 65 παιδιά. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχαν βιβλιάρια υγείας καθώς τα είχαν φάει τα ποντίκια με αποτέλεσμα να εκδοθούν επιτόπου 50 ο καινούργια από τους ανθρώπους της εταιρίας. 
 
«Κάνω μια έκκληση προς όλους τους φορείς, τον ιατρικό σύλλογο, τον Δήμο, την εκκλησία, τους εκπαιδευτικούς, να βοηθήσουν όλοι ώστε τα παιδάκια αυτά να πάνε στο σχολείο. Μόνο μέσα από το σχολείο θα προέλθει η ένταξη. Δεν είναι δυνατόν να ζουν έτσι σε αυτή την κατάσταση. Χειρότερη η κατάσταση τώρα. Είχαμε έρθει και πάλι το 2004, τώρα όμως λόγω και της κρίσης, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν δουλειές κ.α.. Μας έλεγαν ότι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά δεν έχουν ούτε παπούτσια να τους φορέσουν. Ότι θεωρούμε εμείς αυτονόητο δεν είναι για εκείνους. Σε μια κυρία που της είπαμε να πάει να κάνει μια εξέταση. Ρώτησε ποια μέρα; Δεν γνώριζε καν την ημέρα και της είπαν «τη μέρα που παίζει το βραζιλιάνικο», σημειώνει ο κυρία Σωτηροπούλου.
 
Το ραντεβού ανανεώθηκε για μετά τα Χριστούγεννα οπότε και το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα επιστρέψει στον Ριγανόκαμπο για το επαναληπτικό εμβόλιο της ιλαράς αλλά και για άλλες δράσεις που θα αφορούν γυναικολογικές εξετάσεις σε γυναίκες Ρομά που ποτέ τους δεν έχουν εξεταστεί κατά το παρελθόν. 
 
«Θα προσπαθήσουμε με την 6η ΥΠΕ, που μας έχει βοηθήσει απίστευτα, το ΠΓΝΠ, που είναι πάντα μαζί μας στις δράσεις μας, να φέρουμε και την κινητή μονάδα να κάνει τεστ ΠΑΠ κι υπέρηχο στις γυναίκες. Δεν έχουν κάνει ποτέ εξετάσεις και γεννούν πολλά παιδιά. Αν μπορέσουμε να βρούμε χώρο να κάνουμε και καρδιολογικό έλεγχο θα ήταν ευχής έργον. Θα προσπαθήσουμε να ερχόμαστε και από τον καινούργιο χρόνο να τους κάνουμε και ηπατίτιδας και ότι άλλο μας προτείνει η επιστημονική επιτροπή εμβολιασμών. Όμως τους θέλουμε δίπλα μας για να γίνει κάτι, εξηγεί η κυρία Σωτηροπούλου.
 
Όπως επισημαίνει η ίδια οι πολίτες της Αχαΐς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιου είδους δράσεις και κάθε φορά που πραγματοποιούνταν εξορμήσεις στην περιοχή, συνδράμουν έμπρακτα. Έτσι έγινε και σε Κ. Αχαΐα, Σαγέικα, Βελιτσές, Σανταμέρι, Κρύα Ιτεών.
 
«Σε Αχαΐα και Ηλεία εμβολιάσαμε 1.000 παιδιά. Μέσα σε ένα χρόνο έχουν συνολικά εμβολιαστεί 2.253, 1.120 άτομα έχουν εξεταστεί, 425 γυναίκες έχουν κάνει τεστ ΠΑΠ κι υπέρηχο. Έχουμε 240 Πανεπιστημιακούς και Ακαδημαϊκούς που στηρίζουν το πρόγραμμα. Έχουμε σπουδαίους Πανεπιστημιακούς από την Πάτρα που συμβάλουν εθελοντικά. Στις φυλακές του Αγ. Στεφάνου ήταν ο κ. Νταβλούρος, αναπληρωτής καθηγητής, ο κ. Μάρκου στα Καλάβρυτα, ο καθηγητής ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος στο Κούμανι Ηλείας κ.α.», επισημαίνει η κυρία Σωτηροπούλου. 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)