to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 26.06.2019

Διεθνή

Πατέρας και κόρη πνίγηκαν αγκαλιά: Τραγωδία στα σύνορα των ΗΠΑ και υποκρισία από τον Τραμπ

Ένας 25χρονος πατέρας από το Ελ Σαλβαδόρ και το 2χρονο κοριτσάκι του πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ - Την ίδια ώρα η Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα- Τα δύο τελευταία μόνο 24ωρα οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν επτά θανάτους μεταναστών.


Ο Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίζερ, 26χρονος μετανάστης από το Ελ Σαλβαδόρ και η κόρη του, Βαλερία, ηλικίας περίπου 2 ετών πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Μπράβο --Ρίο Γκράντε κατά την αμερικανική ονομασία-- για να περάσουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Τα πτώματα του πατέρα και της μικρής του κόρης βρέθηκαν τη Δευτέρα στα περίχωρα της Ματαμόρος, στην μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας. Η φωτογραφία με τον 26χρονο πατέρα και τη μικρή του κόρη να κείτονται νεκροί μπρούμυτα τραβήχτηκε τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Γερουσία καταψήφισε το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα

Ματαμόρος, Μεξικό, στο σημείο που βρέθηκαν νεκροί πατέρας και κόρη.

Ο πατέρας πήρε στην πλάτη του το παιδί και το έβαλε μέσα στην μπλούζα του για να διασχίσουν τον ποταμό. Όμως τους παρέσυραν τα ισχυρά ρεύματα και πνίγηκαν και οι δύο μπροστά στα μάτια της νεαρής μητέρας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή στην μεξικανική όχθη. Η Τάνια Βανέσα Αβάλος, η σύζυγος του Όσκαρ την ώρα που οι διασώστες στην όχθη απομάκρυναν τη σορό του, πάνω σε ένα φορείο καλυμμένο με ένα λευκό σεντόνι ούρλιαζε "Πού είναι ο άνδρας μου;"

Μιλώντας στην εφημερίδα La Prensa η Ρόζα Ραμίρες, η μητέρα του Όσκαρ, προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, κρατώντας σφιχτά φωτογραφίες του γιου και της εγγονής της. "Του είπα να μην επιδιώξει το αμερικάνικο όνειρο", είπε η ηλικιωμένη γυναίκα, εξηγώντας τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε στο ταξίδι του. "Δυστυχώς, όλοι ξέρετε τι συνέβη. Προσευχόμαστε στον Θεό επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να μας δώσει δύναμη", πρόσθεσε.

Παρά την ικεσία της μητέρας του, ο Όσκαρ και η οικογένειά του έφυγαν από το Ελ Σαλβαδόρ τον Απρίλιο, με την ελπίδα ότι θα έβρισκαν δουλειά στις ΗΠΑ και θα αγόραζαν σπίτι. Απελπισμένοι από την αναμονή μέχρι να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, προσπάθησαν κατόπιν να φτάσουν κολυμπώντας στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών μετανάστευσης στην Πολιτεία Ταμαουλίπας του Μεξικού.

Η πρεσβεία του Ελ Σαλβαδόρ στο Μεξικό ανακοίνωσε ότι οι σοροί πατέρα και κόρης θα επαναπατριστούν.

H τραγική συνέχεια: Ο θείος της μικρής ζήτησε από την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να συνδράμει για τον επαναπατρισμό των νεκρών συγγενών του, αλλά του ζήτησαν 7 με 8.000 δολάρια...

Η συγκλονιστική φωτογραφία του Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες και της κορούλας του, Βαλέρια, να κείτονται μπρούμυτα στην όχθη του ποταμού Ρίο Γκράντε που χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό έκανε τον γύρο του διαδικτύου και αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για τα δεινά των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.

Ο Γκάρντιαν επισημαίνει πως η φωτογραφία έφερε μνήμες από τη φωτογραφία του 3χρονου Αλάν Κουρντί που είχε βρεθεί πνιγμένος στις τουρκικές ακτές - απέναντι από την Κω -  τον Σεπτέμβριο του 2015, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα συμπάθειας στην Ευρώπη. Ωστόσο, επισημαίνει, μένει να αποδειχθεί αν το γεγονός στον Ρίο Γκράντε θα έχει, και ποιο, αντίκτυπο στην δημόσια συζήτηση για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ

Η μεξικανική κυβέρνηση επικρίνεται σφόδρα τις τελευταίες μέρες για την στάση της απέναντι στους μετανάστες.

Στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν σταματήσει το κύμα των επίδοξων μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής. Στις 7 Ιουνίου, οι δύο χώρες κατέληξαν μάλιστα σε συμφωνία: οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 45 ημερών στο Μεξικό για να λάβει μέτρα.

Φωτογραφία του AFP που ελήφθη το Σαββατοκύριακο και δείχνει δύο γυναίκες και ένα κοριτσάκι που έχουν συλληφθεί από βαρειά οπλισμένα μέλη της μεξικανικής Εθνοφρουράς καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Ρίο Μπράβο για να φτάσουν στις ΗΠΑ, προκάλεσε αγανάκτηση και δριμείες επικρίσεις για την μεξικανική κυβέρνηση.

Τρόμο εξέφρασσε υποκριτικά ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα τον «τρόμο» του μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας.

«Μου προκαλεί τρόμο», υπογράμμισε αναφορικά με τη νέα μεταναστευτική τραγωδία, ενώ επέρριψε ευθύνες στους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς (!) που θέλουν, σύμφωνα με τον ίδιο, «ανοιχτά σύνορα κι αυτό σημαίνει ανθρώπους που θα πνίγονται».

Νωρίτερα σήμερα, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο σε μια απόπειρα να συμφιλιωθούν οι διαφορετικές κοινοβουλευτικές προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα σύνορα, έγινε γνωστό από έναν βοηθό γερουσιαστή των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους πως πιστεύει ότι η Πελόζι «θέλει να καταφέρει κάτι» κι ότι είναι αισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης μιας λύσης στη Γερουσία για τη σχετική νομοθεσία.

Θλίψη Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του μόλις αντίκρισε τη φωτογραφία ενός πατέρα μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ και της μόλις 23 μηνών κορούλας του, ενώ κείτονται νεκροί στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε, όπου πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα ορμητικά νερά και να φθάσουν στις ΗΠΑ.

«Με τεράστια λύπη, ο Άγιος Πατέρας είδε τις εικόνες του πατέρα και της κορούλας του, που πνίγηκαν στον ποταμό Ρίο Γκράντε» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Αλεσάντρο Γκισότι.

«Ο Πάπας είναι βαθιά θλιμμένος από τον θάνατό τους και προσεύχεται για εκείνους και για όλους τους μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τον πόλεμο και τη μιζέρια».

Πηγές: Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ κοντύτερά μας, στα σύνορα της ΕΕ: H τραγωδία της μετανάστευσης: 10 νεκροί σε τροχαίο στην Ανδριανούπολη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)