to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πατέντες και «μπούρδες»: Το δύσκολο ταξίδι ενός πρωθυπουργού προς την πραγματικότητα

Το τι ακριβώς μεσολάβησε αυτές τις οκτώ ημέρες που επανέφεραν τον πρωθυπουργό στην πραγματικότητα μας είναι ακόμα άγνωστο. Ίσως και να παραμείνει. Ωστόσο η κυβέρνηση μάλλον θα κληθεί σύντομα να δώσει μια απάντηση για τη μεταστροφή της στο κρίσιμο ζήτημα των πατεντών καθώς, ύστερα και από την αποκάλυψη για την πρόσφατη ψήφο των γαλάζιων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, οι πιέσεις αυξάνονται - Τι μας λένε τα γεγονότα και ποια είναι αυτά τα σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθεί η απάντηση της κυβέρνησης - Τι κινήσεις έχει κάνει η αντιπολίτευση από την αρχή του έτους και τι σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας - Τι πραγματικά έλεγε ο Μητσοτάκης στην Frankfurter Αllgemeine πριν έναν χρόνο.


Οι επικοινωνιολόγοι του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε όντως να κατάλαβαν, έστω και με απελπιστική καθυστέρηση, τη λάθος στάση των μελών της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ στη συζήτηση για την άρση των πατεντών των εμβολίων. Ο σάλος όμως ξέσπασε όταν αυτό επιχειρήθηκε να «διορθωθεί» μέσω της γνωστής, αν και σπάνιας ως προς την ένταση, τακτικής της αντιστροφής της πραγματικότητας. Το «χορό» άνοιξε το «βαρύ πυροβολικό» του Μαξίμου στα ΜΜΕ, το Πρώτο Θέμα, μαρτυρώντας έτσι και τον πανικό υπό τον οποίο ενεργεί στην παρούσα φάση το επιτελείο του. Σαν να μην έφταναν τα βίντεο και τις αναρτήσεις που ξεκίνησαν να «ανεβαίνουν» από την αρχή της ημέρας, δείχνοντας τεκμήρια από τις ομιλίες του πρωθυπουργού να χλευάζει, και μάλιστα στον πυρήνα της, την πρόταση άρσης της πατέντας, την εμφάνισή της έκανε μία ακόμα αποκάλυψη. Τα στοιχεία της δείχνουν τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να έχουν καταψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο σχετική πρόταση για τις πατέντες, μόλις οκτώ ημέρες νωρίτερα.

(Κεντρική εικόνα: Δημήτρης Παπαμήτσου / Γραφείο Πρωθυπουργού)

Οι οκτώ ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο (σύμφωνα με τη ΝΔ)

Τι άραγε να μεσολάβησε σε αυτές τις οκτώ ημέρες; Το ερώτημα παραμένει. Τα τελευταία γεγονότα όμως έχουν ως εξής:

Ο πρωθυπουργός «ξέχασε» πως πριν οκτώ ημέρες οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν την άρση των πατεντών

Οκτώ ευρωβουλευτές έχει εκλέξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων ευρωεκλογών στην Ελλάδα το 2019. Όλοι τους, στις 28 Απριλίου, κλήθηκαν να απαντήσουν στο εάν συμφωνούν ή όχι με το θέμα της άρσης των πατεντών, προς προστασία του δημόσιου συμφέροντος και επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως. Όλοι τους καταψήφισαν.

Το γεγονός φρόντισαν να υπενθυμίσουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον Πέτρο Κόκκαλη να κάνει αρχικά αναφορά στην ψηφοφορία της 28ης Απριλίου και τον Δημήτρη Παπαδημούλη στη συνέχεια να επιβεβαιώνει τα όσα καταγράφηκαν εκείνη την ημέρα.

Μάλιστα, ο Π. Κόκκαλης «αναρωτήθηκε» εάν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ «αυτονομήθηκαν, άκουσαν τον Κ. Μητσοτάκη, ή απλά νοσταλγούν τον κ. Τραμπ;», φτάνοντας στο συμπέρασμα «Αριστεία ως τελευταία οπισθοφυλακή του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη».

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε δεικτικά ότι «μετά τον Μπάιντεν, η ΝΔ λέει ότι στηρίζει την άρση της πατέντας για τα εμβόλια. Τότε γιατί την καταψήφισαν όλοι οι ΕΒ της πριν λίγες ημέρες στο ΕΚ; Με τίνος εντολή; Υπάρχει έστω και μια φορά που την στήριξε ο Κ. Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής; Τα γεγονότα διαψεύδουν τα Fake news».

Όλα αυτά βέβαια φαίνεται να το αγνοούσαν οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου όταν αποφάσιζαν να στείλουν εντολές στους συνεργάτες τους στον χώρο των ΜΜΕ να παρουσιάσουν μια ανεστραμμένη πραγματικότητα σχετικά με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Γκάφα ή θράσος;

Υπενθυμίζεται πως τον «χορό» των δημοσιευμάτων ξεκίνησε με «ζήλο» το Πρώτο Θέμα, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μας «ενημέρωσε» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που επηρέασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ώστε να προχωρήσει στη δήλωση - «βόμβα» για την άρση των πατεντών όσον αφορά στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα το «ρεπορτάζ» έγραφε: «Σε μια σημαντική κίνηση, στο πλαίσιο της μάχης για τον περιορισμό της πανδημίας, προχώρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστηρίζοντας την πρόταση που είχε θέσει πριν από καιρό επί τάπητος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων».

Για την ιστορία και μόνο να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν εορτής ανέφερε σε μια συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι συμφωνεί με την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας - πατεντών για νέα εμβόλια με στόχο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού. [σχόλιο ΑΥΓΗΣ]

«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές».

Ωστόσο η πρόταση Μητσοτάκη δεν έχει καμιά σχέση με την πρόταση - «βόμβα» του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για άρση των πατεντών.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑ

Διαβάστε στην ΑΥΓΗ:

«Μπούρδες»

Όταν χαρακτήριζε «αστεία πυροτεχνήματα» την πρόταση Τσίπρα για άρση πατέντας

Στις 15 Ιανουαρίου του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, να σχολιάσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για πιέσεις προς άρση της πατέντας στα εμβόλια.

Το ζήτημα μπορεί βέβαια να είχε ξεκινήσει να απασχολεί τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο, και κυρίως, το πολιτικό προσωπικό στην Ευρώπη, η οποία έβλεπε το σχέδιό της για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στους εμβολιασμούς να καταρρέει εν μέσω τριβών με τους παραγωγούς των εμβολίων.

Ωστόσο αυτό που κατέθεσε ως άποψή του ο πρωθυπουργός εκείνη ημέρα ήταν η εξής: «Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πάνω από όλα να έχει υπεύθυνη ενημέρωση. Να μην την έχει μόνο από την κυβέρνηση. Να την έχει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα». ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στον ίδιο τόνο και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος αποκαλούσε «μπούρδες» την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα για παρέμβαση στο θέμα της πατέντας, όταν αυτή έχει να κάνει με δημόσιο όφελος σε έκτακτες καταστάσεις.

Ριζική μεταστροφή στην πολιτική των ΗΠΑ με υπογραφή Μπάιντεν

Η «βόμβα» Μπάιντεν στη σύνοδο των G20

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Τζο Μπάιντεν είναι για αποποίηση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, για τον τερματισμό της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, χθες, κατά τη σύνοδο των G20, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή από την παραδοσιακή πολιτική των ΗΠΑ, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων. Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε πτωτικά τις τιμές των μετοχών των φαρμακευτικών εταιριών.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΑΤΕΝΤΑ

Έτσι, η πρόταση Μητσοτάκη δεν έχει καμιά σχέση με την πρόταση - «βόμβα» του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για άρση των πατεντών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά μιας τέτοιας άρσης, λέγοντας ότι δεν δίνει λύση στα προβλήματα παραγωγής, που η ΕΕ θεωρεί ότι προκαλούνται κυρίως από ελλείψεις πρώτων υλών. Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι θα είναι ανοικτή σε συζήτηση της αμερικανικής πρότασης.

Οι κινήσεις Τσίπρα

Οι κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το διάστημα που προηγήθηκε, αλλά και το γεγονός πως αυτές είναι γνωστές στο ευρύ κοινό από τις αρχές του έτους, μαρτυρούν μάλλον αδυναμία εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης να διαβάσει τις παγκόσμιες τάσεις και τη δημόσια συζήτηση που έχει αναδιαμορφώσει, αν όχι δημιουργήσει, ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, αυτές συνοψίζονται ως εξής:

  • Ο Αλ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.
  • Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου.
  • Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.
  • Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

Αλ. Τσίπρας: Να καταλάβουν ότι η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή

Ο ίδιος μέσω ανάρτησής του σχολίασε την Πέμπτη για τις δηλώσει Μπάιντεν:

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.
Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο.
Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών.
Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».

Για «φιάσκο» μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Θα παραδεχτεί το φιάσκο του ο κ. Μητσοτάκης;»

«Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;», ρώτησε με νόημα η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της το μεσημέρι.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «ο κ. Μητσοτάκης και οι "πηγές του" επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για "εμβολιόδεντρα" στη Βουλή. Έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση και αυτός και οι υπουργοί του που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής  ή αρθρογράφος αλλά πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)