to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 28.04.2013

Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ. και στη μέση οι "κόκκινες γραμμές"

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψηφίζουν απόψε το "μίνι Μνημόνιο", το πολυνομοσχέδιο, από το οποίο δεν απουσιάζει τίποτα από εκείνα που είχαν θέσει ως "κόκκινες γραμμές" πριν τη συμφωνία με την τρόικα.


Ωστόσο, κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθούν, σε μια προσπάθεια να εξισορροπούν επικοινωνιακά το γεγονός ότι στο τέλος συμφωνούν στα πάντα, συνοδεύουν τη συναίνεσή τους με νέες... κόκκινες γραμμές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως οι ρόλοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αντιστράφηκαν, με τον Ευ. Βενιζέλο να... σηκώνει αντάρτικο και το κόμμα του Φ. Κουβέλη να ζητεί δημόσια "να κρατήσουμε την εικόνα της κυβέρνησης" και να αφήνει αιχμές περί... επικοινωνιακής πολιτικής της Ιπποκράτους, "νουθεσίες" που μέχρι πρότινος απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς την Αγ. Κωνσταντίνου.

Αυτό συνέβη με αφορμή την όψιμη επιμονή του ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο η μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 13%, την ώρα που ακόμα και η ΔΗΜ.ΑΡ. -πέρα από τον Γ. Στουρνάρα- έλεγε ότι είναι κάτι που έχει αποφασιστεί να συζητηθεί τον Ιούνιο. Η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ αποτελεί στρατηγική επιλογή, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, "δεν θα καθόμαστε να βλέπουμε τους άλλους να παρουσιάζουν τις δικές μας προτάσεις κι εμείς να εισπράττουμε μόνο το πολιτικό κόστος". Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η αμέσως επόμενη κίνηση του ΠΑΣΟΚ, να απαντήσει στις εξαγγελίες Σαμαρά για 715.000 θέσεις εργασίας με κατάθεση τροπολογίας για το πρόγραμμά του που αφορά ισάριθμες θέσεις. Πανηγυρικό τόνο έδωσαν επίσης στην απόσυρση της ρύθμισης Βρούτση για μειώσεις συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 35%, ρύθμισης που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ούτως ή άλλως από την κυβέρνηση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Αλλά και ο Φ. Κουβέλης, όλη την περασμένη εβδομάδα, διαμήνυε μετά από συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την αντίθεσή του στην "πολιτική λιτότητας", που "διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση".

Ωστόσο, πέρα από τα επικοινωνιακά παιχνίδια των δύο επιτελείων απέναντι στον πρωθυπουργό, η πραγματική "ανταρσία" των δύο κομμάτων συντελέστηκε για άλλο θέμα. Το κυβερνητικό αίτημα για παραίτηση του Ηλ. Κικίλια έκανε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και της Ν.Δ. να ερίζουν για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΟΑΕΔ, με τους δύο μικρότερους εταίρους να αφήνουν αιχμές για προσπάθεια ελέγχου των μελλοντικών προσλήψεων.

Του Νίκου Λιονάκη

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)