to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 23.05.2014

Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ανάφλεξη στο εσωκομματικό μέτωπο προκαλεί ο Βενιζέλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παραμονές ευρωεκλογών αναμοχλεύει τραυματικές πολιτικές εμπειρίες για το κόμμα του δηλώνοντας στον Guardian ότι ο Γ. Παπανδρέου τον έστειλε στο νοσοκομείο με ένα e- mail με το οποίο ο Βενιζέλος κατάλαβε πως ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους εταίρους για το δημοψήφισμα και μάλιστα αναρωτιόταν τι θα γίνει αν η απάντηση σε σχέση με την παραμονή στο ευρώ ήταν αρνητική!


Αναζωπύρωση στο εσωτερικό μέτωπο προκαλεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την ώρα που, όπως δήλωσε, έλαβε Εmail υποστήριξης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το πρωί της Παρασκευής, στο εν λόγω email ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα βρει τον τρόπο να στηρίξει την παράταξη με πολύ καθαρό τρόπο. Παρ' όλα αυτά, με συνέντευξη στον Guardian o Βενιζέλος εκθέτει τον Γ. Παπανδρέου και επιτείνει την εσωστρέφεια δύο ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

 

Αναλυτικά:

Στο προσκήνιο τίθεται και πάλι το... παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών το 2011, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τότε υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, μιλώντας στον Guardian, να περιγράφει τη δραματική συνεδρίαση.

«Ήταν ένα γεύμα, όπου μόνο τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες μίλησαν και κανένας δεν έφαγε. Καθισμένοι μπροστά από κρυστάλλινα ποτήρια (...) η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος ομόλογός της, Νικολά Σαρκοζί, αγριοκοίταξαν τους δύο άνδρες στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Για τους δύο ηγέτες που ήταν παγιδευμένοι στην κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη, το δείπνο έκτακτης ανάγκης - που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011 - είχε καταστεί ξαφνικά μια καθοριστική στιγμή που θα μπορούσε να φτιάξει ή να χαλάσει την Ευρωζώνη, το πλέον φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έτσι ξεκινάει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, όπου φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου: «Σε όλα μου τα χρόνια, δεν ήρθα αντιμέτωπος ποτέ με τέτοια διπλωματική συμπεριφορά», σχολιάζει ο ίδιος που όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, μαζί με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ήταν στο επίκεντρο της παγερής ματιάς της Μέρκελ.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα δεν είχε έρθει ποτέ τόσο κοντά στην έξοδο από το ευρώ και η ενωμένη Ευρώπη δεν είχε έρθει ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση». «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό», θυμάται ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει: «Και πολύ, πολύ άγριο».

«Ο Σαρκοζί ήταν εξαιρετικά ενοχλημένος», σημειώνει ακόμη. «Κανένας δεν μπορούσε να μιλήσει, επειδή μιλούσε ακατάπαυστα. Η Μέρκελ ήταν πιο ψύχραιμη, αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: Είτε ακυρώνετε το δημοψήφισμα, είτε το προχωράτε άμεσα με το εξής ερώτημα: ναι ή όχι στο ευρώ. Και μετά θα δούμε αν θα προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το πρόγραμμα, το κούρεμα».

Αναφερόμενος στο απόλυτο δίλλημα, ο κ. Βενιζέλος τονίζει: «Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δεν θα είχαμε το δημοψήφισμα, επειδή οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν».

«Όταν αφηγείται τα γεγονότα στις Κάννες, ο Βενιζέλος, ένας μεγάλος άνθρωπος που δεν αφήνεται σε φανερή ευπάθεια, γίνεται ακόμη και σήμερα χλωμός. Ο Παπανδρέου δεν είχε πει τίποτα στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το σχέδιο για το δημοψήφισμα πριν το ανακοινώσει», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

«Δεν μου το είπε, επειδή ήξερε πως θα ήμουν εναντίον», λέει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρει πως αρχικά υποστήριξε την ιδέα επειδή δεν ήθελε να διχάσει περαιτέρω τη χώρα ή το κυβερνόν κόμμα, μέχρι τη στιγμή που διαπίστωσε, ύστερα από e-mail του κ. Παπανδρέου ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν γνώριζαν. «Ήταν άλλο πράγμα να μην με ενημερώσει και άλλο να μην ενημερώσει τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί, κανέναν στην Ε.Ε.. Όταν έλαβε το e-mail, στις 1.30, μετά τα μεσάνυχτα, όπου ρωτούσε ‘Τι θα γίνει εάν χάσουμε;’, του είπα: ‘Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και με ρωτάς τώρα; Δεν τα σκέφτηκες όλα αυτά νωρίτερα; Ένιωσα τόσο άρρωστος, διαβάζοντας το email που μεταφέρθηκα στην κλινική, στις 4.00 τα ξημερώματα».

Στις 6.30, το κινητό του κ. Βενιζέλου άρχισε να χτυπάει: Πρώτα ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ύστερα ο κ. Όλι Ρεν, μετά και ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όλοι ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει. Δεν μπορούσε παρά να συνοδεύσει τον κ. Παπανδρέου στις Κάννες. Στο σημείο εκείνο, ο κ. Βενιζέλος, όταν είδε ότι κινδύνευε το μέλλον της χώρας, άλλαξε τακτικά από το «υπερασπίζομαι τον πρωθυπουργό μου». «Η πτήση για την επιστροφή στην Αθήνα ήταν η πιο δραματική που έχω βιώσει ποτέ», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

«Ως υπουργός Οικονομικών, έπρεπε να πω κάτι. Αν την επομένη, οι Έλληνες ξυπνούσαν με ένα τόσο αβέβαιο μέλλον της χώρας τους μέσα στην Ευρώπη, θα είχαμε τον απόλυτο πανικό(...). Θα είχαμε προκαλέσει την απόλυτη καταστροφή στην Ευρωζώνη και στον εαυτό μας».

Πληροφορίες: kerdos.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)