to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 13.04.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Πασχαλινό τραπέζι στο Πεδίον του Άρεως από την Red Kitchen με την στήριξη της Αλληλεγγύης Για Όλους

Για τον καθοριστικό ρόλο της Αλληλεγγύης στην ενεργοποίηση των κοινωνικών κυττάρων του εθελοντισμού και της αυτοοργάνωσης, με αφορμή και το πασχαλινό τραπέζι που ετοιμάζει στο Πεδίον του Άρεως η Red Kitchen, μίλησε ο Κώστας Βενιώτης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Ο κ.Βενιώτης της Αλληλεγγύης Για Όλους, είναι υπεύθυνος στην ομάδα της τροφής και μέλος του δ.σ. του ταμείου στήριξης δομών και πρωτοβουλιών, το ταμείο όπου εισφέρουν το 20% των αμοιβών τους οι βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσουν αυτές τις δράσεις.

Όπως είπε, η οργάνωση δραστηριοποιείται από το 2012 και σήμερα συνδέεται με πάνω από 380 δομές πανελλαδικά, οι οποίες είναι αυτοοργανωμένες, με δική τους διαχείριση.

«Με τους πόρους που διαθέτει προς τις δομές, υλικούς, τρόφιμα, ανθρώπινο δυναμικό ... έχει κάνει εξαιρετική δουλειά αυτά τα πέντε χρόνια», όπως είπε. Πρόκειται για «δομές πολιτισμού, ενός άλλου, διαφορετικού μοντέλου, από αυτό το ανθρωποφαγικό που μέχρι σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός το είχε βάλει ως πρόταγμα».

Μόλις χτες Τετάρτη, 126 δομές που υποστηρίζονται από την Αλληλεγγύη, με 30.000-40.000 ανθρώπους, συμμετείχαν σε δράση όπου,διανεμήθηκαν 84 τόνοι τροφίμων σε μία ημέρα ... το 2016 η Αλληλεγγύη για όλους μοίρασε πάνω από 1.000 τόνους τροφίμων, τόσο αγοράζοντας όσο και αξιοποιώντας προσφορές, όπως ανέφερε,

Μία τέτοια προσφορά είναι αυτή που την Κυριακή θα τροφοδοτήσει με αρνιά, πατάτες και γραβιέρα τη συλλογική κουζίνα Red Kitchen στο Πεδίο του Άρεως, την οποία βοηθάει η Αλληλεγγύη, από τους συνεταιρισμούς της Νάξου, συνέχισε ο κ.Βενιώτης.

Σημείωσε εξάλλου ότο το έργο μέσα στην κοινωνία είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τα χρήματα που η Αλληλεγγύη διοχετεύει στις δομές ... «αυτά είναι ο σπόρος και δίνουν καρπούς. Ενεργοποιείται ο κόσμος γύρω από την Αλληλεγγύη, συμμετέχει. Αν κάνει κανείς το υπολογίσει, είναι τεράστιο το νούμερο, όλες αυτές οι δομές που δουλεύουν».

Σε επίπεδο τροφίμων, «υπάρχουν π.χ. πάρα πολλά σπαταλημένα τρόφιμα, που θα κατάληγαν σε χωματερές ή σε καύση, όπως ψάρια από την ιχθυόσκαλα ... μας έχουν βοηθήσει με τόνους τρόφιμα, από την Κεντρική Αγορά, τους παραγωγούς, τους αγρότες, τους συνεταιριστές, συνεχώς προστίθενται και περισσότεροι», σημείωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι ο ρόλος των δομών κάθε άλλο παρά περιορίζεται στην διανομή τροφίμων και άλλων συναφών δράσεων, αλλά έγινε εμφανής στην κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην συλλογή φαρμάκων, ενώ κορυφαίας σημασίας είναι η συμμετοχή στο διάλογο για την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η δράση της Τετάρτης

Στην σχετική ανακοίνωση για την δράση της Τετάρτης, η Αλληλεγγύη για Όλους αναφέρει ότι πραγματοποίησε «την 11η προγραμματισμένη διανομή τροφίμων προς τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, σήμερα Τετάρτη 12/4/2017, στον χώρο της αποθήκης στο ΚΤΕΟ Μάνδρας Αττικής.
 
Συνολικά, 84 τόνοι τροφίμων διανεμήθηκαν σε 126 υποστηριζόμενες από την «Αλληλεγγύη για όλους» συλλογικότητες με αλληλέγγυα επισιτιστική δράση (δομές αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες κατοίκων, ομάδες και κινήσεις πολιτών, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικές κουζίνες, συσσίτια, συνδέσμους εθελοντών, συλλόγους προσφύγων, ΑΜΕΑ, σωματεία κ.α.).
 
Τα τρόφιμα που διατέθηκαν κατά την 11η διανομή, περιελάμβαναν: ντοματάκι, ρύζι, διάφορα είδη ζυμαρικών, γάλα μακράς διαρκείας, ηλιέλαιο, αλεύρι, πατάτες και ακτινίδια.
 
Ταυτόχρονα, όσες δομές διέθεταν μέσα συντήρησης, παρέλαβαν κοτόπουλα από τα ψυγεία Ευρώπης.
 
Σημειώνεται ότι πέρα από τις 3 ετήσιες προγραμματισμένες διανομές, η «Αλληλεγγύη για Όλους», ενισχύει τις δομές και με τρόφιμα που προέρχονται από προσφορές και δωρεάν διαθέσεις ιδιωτών, παραγωγών, και οργανισμών, οι οποίες, μέσα στο 2016, ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους συνολικά.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)