to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 21.04.2022

Κοινωνία

Πάσχα ...από τα παλιά: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων με πλοία, τρένα και λεωφορεία - Kίνηση στις Εθνικές Οδούς

Η πληρότητα στα πρωινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής είναι 100%, ενώ γεμάτα αναχωρούν και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα τρένα και τα αεροπλάνα - Πρόκειται άλλωστε για το πρώτο Πάσχα σε σχετικά ομαλές συνθήκες, δυόμιση χρόνια μετά το ξέσπασμα της θανατηφόρας πανδημίας


(φωτ. από τον Πειραιά, σήμερα Μεγ. Πέμπτη το πρωί - φωτ. Αν. Ναρεκιάν/Eurokinissi)

Κορυφώνεται από σήμερα η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σύμφωνα τους ακτοπλόους η πληρότητα στα πρωινά δρομολόγια της Μ.Πέμπτης και της Μ.Παρασκευής είναι 100%. Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 19 δρομολόγια, 17 από τη Ραφήνα και 10 από το Λαύριο.

   Το Λιμενικό συστήνει σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι μία ώρα νωρίτερα στο σημείο αναχώρησης του πλοίου λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους. Χθες Μ.Τετάρτη 20/04 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 14 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 14.760 επιβάτες, 2.649 ΙΧ οχήματα, 575 φορτηγά και 394 δίκυκλα.

   Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 26 απόπλοι, ενώ αναχώρησαν 5.459 επιβάτες,949 ΙΧ οχήματα,40 φορτηγά και 148 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 13 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 4.916 επιβάτες, 1.493 ΙΧ οχήματα, 92 φορτηγά και 92 δίκυκλα. Από το Λαύριο έγιναν 7 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 1.743 επιβάτες 482 ΙΧ οχήματα 45 φορτηγά και 26 δίκυκλα.

Αυξημένη είναι και η κίνηση στις εθνικές οδούς, όπως καταγράφει η κάμερα του Β. Ρεμπάπη (Eurokinissi) στην ΕΟ Αθηνών - Κορίνθου το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης :

Πληρότητες 100% και στα ΚΤΕΛ

Πληρότητες που αγγίζουν το 100% καταγράφονται τόσο στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο, όσο και σε τρένα και αεροπλάνα. Οι εκδρομείς μετά από δύο χρόνια lockdown φεύγουν για να σουβλίσουν τον οβελία στο χωριό και να βρεθούν με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ΚΤΕΛ, τρένα αλλά και αεροπλάνα έχουν την τιμητική τους με τους εκδρομείς να κάνουν την μεγάλη έξοδο σήμερα και αύριο.

Αυξημένη κίνηση στα ΚΤΕΛ Κηφισού - φωτ. Τ. Μπόλαρη/Eurokinissi

   Σε σχέση με το 2019 που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πανδημία παρατηρείται αύξηση κατά 30-35% στις κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών ΚΤΕΛ Σοφοκλή Φάτσιο.

   Μάλιστα, σε πολλά δρομολόγια, όπως των γραμμών Αθήνας - Πελοποννήσου και Ηπείρου, η πληρότητα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σοφοκλής Φάτσιος, αγγίζει και το 45-50%. Ιδιαίτερη αύξηση καταγράφεται και προς Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Θεσσαλία αλλά και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ υπάρχουν εφεδρικά λεωφορεία για σήμερα και αύριο που αναμένεται και η μεγάλη έξοδος, προκειμένου να προστεθούν και έξτρα δρομολόγια για οποιοδήποτε προορισμό και να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες. Επισήμανε, ωστόσο, πως οι εκδρομείς επιλέγουν τις μετακινήσεις με τα ΚΤΕΛ λόγω του ότι οι τιμές στα εισιτήρια παραμένουν ίδιες χωρίς καμία αύξηση και είναι οικονομικότερες σε σχέση με άλλο τρόπο μετακίνησης.

   Αισθητή άνοδος σημειώνεται και στην αποστολή -μέσω ΚΤΕΛ- δεμάτων με τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και δώρων.

Γεμάτα και τα τρένα

Αυξημένη κίνηση όμως παρατηρείται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι πληρότητες αγγίζουν το 100% στις αμαξοστοιχίες κυρίως στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα .

   Μάλιστα, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρείας, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που θα επιλέξουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις μετακινήσεις τους, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως και Μεγάλο Σάββατο θα ενισχυθούν οι συρμοί InterCity με ένα επιπλέον βαγόνι για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

100% πληρότητα και στα αεροπλάνα

Αυξημένες είναι και οι πληρότητες στις μετακινήσεις με τα αεροπλάνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της Aegean Airlines, από το περασμένο Σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) και αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαμε αυξημένες πληρότητες σε όλους τους προορισμούς της Ελλάδας με κορύφωση πληρότητας 100% σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή. Τα εισιτήρια σε ελληνικούς προορισμούς έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση, με πληρότητα που αγγίζει το 85%, έχουμε και σε διεθνείς προορισμούς όπως Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία.

Οι κρατήσεις εισιτηρίων είναι αντίστοιχες του Πάσχα του 2019, με τον αριθμό, όμως, των διαθέσιμων θέσεων να είναι μικρότερος σε ποσοστό της τάξεως του 20%, σε σχέση με την περίοδο πριν εκδηλωθεί η πανδημία.

Πάντως όλα δείχνουν πως τα αεροπορικά ταξίδια μπαίνουν και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών αφού ήδη καταγράφεται αύξηση από τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο και αναμένεται η κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες με προσφερόμενες θέσεις που θα αγγίζουν τα επίπεδα του 2019. Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει και σε κρατήσεις και σε πληρότητα και η αεροπορική εταιρεία SKY express.

tags: Πάσχα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)