to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 25.05.2022

Διεθνή

Partygate: Το πόρισμα για το σκάνδαλο παραδόθηκε στον Μπόρις Τζόνσον - Για «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης» κάνει λόγο η Σου Γκρέι

Η Ντάουνινγκ Στριτ θα δώσει την έκθεση στην δημοσιότητα εντός της ημέρας - Τα πάρτι που παραβίασαν τους κανόνες του lockdown για την πανδημία στην Ντάουνινγκ Στριτ υπολείπονται των αναμενόμενων υψηλών απαιτήσεων, επισημαίνεται στο πόρισμα της Σου Γκρέι


Η δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι, επικεφαλής της έρευνας για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια ισχύος αυστηρών περιοριστικών κανόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρέδωσε την έκθεσή της στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε η διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει τοποθέτηση για το πόρισμα στην Βουλή των Κοινοτήτων και, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, θα πει: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των σφαλμάτων μου».

Η έκθεση της επικεφαλής της έρευνας ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμένεται να δοθεί εντός της ημέρας στην δημοσιότητα, την ώρα που τις τελευταίες ημέρες νέες φωτογραφίες και περιγραφές των πάρτι στο πρωθυπουργικό γραφείο και την κατοικία έρχονται στο φως, ανανεώνοντας τα αιτήματα για παραίτηση.

Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για την οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών στην καρδιά της βρετανικής εξουσίας, όταν η χώρα ασφυκτιούσε υποχρεωμένη να ακολουθεί πολύ σκληρούς περιοριστικούς κανόνες στην καθημερινή ζωή για να αντιμετωπισθεί η πανδημία της Covid-19.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η Σου Γκρέι παρέδωσε την τελική έκθεση στον πρωθυπουργό», ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Υποβαθμίζοντας το θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Τζόνσον Τζορτζ Γιούστις δήλωσε νωρίτερα ότι η αστυνομία έχει ήδη ερευνήσει όλα αυτά τα περιστατικά στην Ντάουνιγνκ Στριτ.

«Επέβαλαν πρόστιμο στον πρωθυπουργό για ένα από τα περιστατικά αυτά όπου παρευρέθηκε. Πλήρωσε το πρόστιμο», δήλωσε στο Times Radio. «Ζήτησε συγγνώμη...Αρα, είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι καινούργιο από το πόρισμα αυτό, εκτός επιπλέον λεπτομερειών, αλλά...φυσικά θα το κοιτάξουμε».

Η δημοσίευση εδώ και μήνες των στοιχείων για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ στα μέσα ενημέρωσης ανάγκασαν τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει τελικά κάποιου είδους συγγνώμη, να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στο πρωθυπουργικό γραφείο και να προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα και να ανακτήσει το χαμένο του κύρος.

Αλλά δεν κατόρθωσε να σταματήσει τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του, ειδικά αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε το Κοινοβούλιο. Η σχετική κοινοβουλευτική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

(φωτ. που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Σου Γκρέι)

Πόρισμα: «Aποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»

Τα πάρτι που παραβίασαν τους κανόνες του lockdown για την πανδημία στην Ντάουνινγκ Στριτ υπολείπονται των αναμενόμενων υψηλών απαιτήσεων, αλλά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα της διακυβέρνησης εκείνη την χρονική στιγμή, συμπεραίνει η έκθεση που συνοψίζει τα πορίσματα της έρευνας που διενήργησε η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι για την υπόθεση Partygate.

«Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της Κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Εχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάσθηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία».

Υπήρξε αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης που οδήγησε στα παράνομα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατά την διάρκεια του lockdown, αναφέρει ταυτόχρονα το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε από την Σου Γκρέι.

«Η ευθύνη για την κουλτούρα αυτή πρέπει να βαρύνει την ανώτατη κεντρική ηγεσία, τόσο πολιτική όσο και υπηρεσιακή», αναφέρεται στην έκθεση. «Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις δεν έπρεπε να επιτραπεί να συμβούν».

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ένας καυγάς και η αδιαθεσία μίας από τις συμμετέχουσες είναι τα χαρακτηριστικά ενός από τα επίμαχα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2020.

«Η γιορτή διήρκεσε αρκετές ώρες. Υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ορισμένα άτομα. Μία γυναίκα αρρώστησε. Σημειώθηκε και ελαφρύς διαπληκτισμός μεταξύ δύο άλλων ατόμων», αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)