to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 24.05.2022

Διεθνή

Partygate: Νέες φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον επαναφέρουν τις συζητήσεις για το πρωθυπουργικό σκάνδαλο

Οι νέες φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ από το ITV News και τραβήχτηκαν σε πάρτι που οργανώθηκε για την αποχώρηση του επικεφαλής Επικοινωνίας Λι Κέιν στις 13 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στην Αγγλία.


Φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον με ένα ποτήρι στο χέρι σε ένα ακόμη πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020, εν μέσω ισχύος αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, επαναφέρουν το γαϊτανάκι των κατηγοριών ότι ψεύδεται λίγο πριν την πολυαναμενόμενη δημοσίευση έκθεσης για το partygate.

Οι νέες φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ από το ITV News και τραβήχτηκαν σε πάρτι που οργανώθηκε για την αποχώρηση του επικεφαλής Επικοινωνίας Λι Κέιν στις 13 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στην Αγγλία.

Σε αυτές εμφανίζεται ο βρετανός πρωθυπουργός να σηκώνει το ποτήρι, να συζητά με άλλους γύρω από ένα τραπέζι επάνω στο οποίο βρίσκονται πολλά μπουκάλια κρασιού και φαγητό.

Αυτό το πάρτι έγινε αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, όπως και οι άλλες γιορτές που οργανώθηκαν στους κύκλους της εξουσίας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το σκάνδαλο ονομάσθηκε partygate.

Οταν ερωτήθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων για το πάρτι του Νοεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία γιορτή αυτήν την ημερομηνία και ότι είναι βέβαιος ότι δεν παραβιάσθηκε κανένας κανόνας.

Του έχει επιβληθεί πρόστιμο από την αστυνομία, αλλά για την συμμετοχή του σε πάρτι-έκπληξη για τα 56α γενέθλιά του στην Ντάουνινγκ Στριτ, και όχι για την γιορτή αυτή της αποχώρησης του επικεφαλής Επικοινωνίας. Η δημοσίευση των φωτογραφιών επαναφέρει τις επικρίσεις.

Η δεύτερη στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος Αντζελα Ρέινερ δήλωσε στο ITV ότι προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον για την γιορτή αυτή που δεν μοιάζει με συγκέντρωση εργασίας.

Το επιβαρυντικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι, σύμφωνα με την Αντζελα Ρέινερ, ότι ο Μπόρις Τζόνσον «γνώριζε ότι παραβιάζει τους κανόνες (...) και ωστόσο προσπάθησε να ξεφύγει. Προσπάθησε να πει ψέματα στους Βρετανούς και προσπάθησε να πει ψέματα στο Κοινοβούλιο».

Η αστυνομική έρευνα έχει τελειώσει και κατέληξε στην επιβολή 126 προστίμων για γεγονότα που τοποθετούνται σε οκτώ διαφορετικές ημερομηνίες, από τις 20 Μαΐου 2020 μέχρι τις 16 Απριλίου 2021.

Ωστόσο, η δημοσίευση της έκθεσης της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και είναι πιθανόν ότι θα δώσει στοιχεία και φωτογραφίες για ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, ρίχνοντας νερό στον μύλο των επικρίσεων.

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής έρευνας με αντικείμενο να προσδιορισθεί αν ο Μπόρις Τζόνσον σκοπίμως παραπλάνησε τους βρετανούς βουλευτές για την υπόθεση αυτή, δηλώνοντας στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι «τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)