to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 04.08.2016

Πολιτική

«Το πάρτι τελείωσε»: Το υπ. Εργασίας για την παραβατικότητα των επιχειρήσεων-εργολάβων

Το υπουργείο Εργασίας, έχοντας επισημάνει την υψηλή παραβατικότητα των δύο κλάδων του καθαρισμού και της φύλαξης, «έχει προκρίνει σε απόλυτη σύμπνοια με τις διαθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, την από το Νόμο προβλεπόμενη δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους των δύο αυτών κλάδων»


Με αφορμή τα γεγονότα στο Νοσοκομείο Τρικάλων καθώς και τις προσφυγές διαφόρων εταιρειών καθαρισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί απευθείας από τους φορείς του Υπουργείου Υγείας (αναλυτικά εδώ), το Υπουργείο Εργασίας επισημαίνει για μία ακόμη φορά την υψηλή παραβατικότητα που παρουσιάζεται στον κλάδο αυτό όσο και στις εταιρείες φύλαξης από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων-εργολάβων.  

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

  • Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία διετία 924 ελέγχους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και έχουν υποβληθεί 182 μηνύσεις εις βάρος αυτών καθώς και 294 Πράξεις Επιβολής Προστίμου ύψους 1.585.466,00 ευρώ. Παραβατικότητα η οποία εντοπίζεται κυρίως στη οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών και σε ανασφάλιστη-αδήλωτη εργασία.

  • Ο Ν. 4144/2013 αναφέρει ρητά ότι όταν «η εκάστοτε αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), οι φορείς και οι οργανισμοί του δημοσίου τομέα» διαπιστώνει παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας τότε δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία καθαρισμού.


 

  • Το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ συνεργάζεται και θα συνεργαστεί με τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα με στόχο την ενημέρωση τους για τις παραβάσεις και τις επιβληθείσες κυρώσεις που αφορούν τις συγκεκριμένες εταιρείες προκειμένου να επιφέρουν τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος, δηλ. την καταγγελία της σχετικής σύμβασης και τον αποκλεισμό του εργολάβου από δημόσιους διαγωνισμούς για χρονικό διάστημα από τρεις μήνες μέχρι τρία έτη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα θα ήταν σκόπιμο να επανεξετάσουν τις συμβάσεις τους με αυτές τις εταιρείες τόσο στο χώρο του καθαρισμού και όσο και στη φύλαξη. Το Υπουργείο Εργασίας, έχοντας επισημάνει την υψηλή παραβατικότητα των δύο κλάδων του καθαρισμού και της φύλαξης, έχει προκρίνει σε απόλυτη σύμπνοια με τις διαθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, την από το Νόμο προβλεπόμενη δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους των δύο αυτών κλάδων. «Κλείνοντας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «πρέπει να τονιστεί ότι πρώτιστο ενδιαφέρον για την Κυβέρνηση έχει το δημόσιο συμφέρον, η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η δημόσια υγεία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το “πάρτυ τελείωσε”».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)