to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πάρτι εξωτερικών αναθέσεων

Με βάση τις δύο κυρίαρχες αφηγήσεις, η διαφθορά είτε είναι εγκαθιδρυμένη στον δήθεν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα με ωφελούμενους δημοσίους υπαλλήλους είτε εντοπίζεται κυρίως στο τρίγωνο της διαπλοκής «χρεοκοπημένες τράπεζες- αναξιόπιστα μέσα ενημέρωσης-πολιτικό σύστημα».


Οι υποθέσεις όμως θεσμικής διαφθοράς είναι αυτές που δύσκολα εντοπίζονται, σπάνια καταγγέλλονται και συνήθως δεν διερευνώνται επαρκώς.

Μια από αυτές τις σοβαρές υποθέσεις αναδεικνύει σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα, η «Εφ.Συν.».

Στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης καθώς και στη γενική γραμματεία Διαφθοράς βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό ένα πολυσέλιδο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο αποκαλύπτεται τεκμηριωμένα κατά την τελευταία πενταετία σωρεία παραβάσεων των διοικήσεων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου που εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.

Πρόκειται για τον φορέα που τυπικά διαχειρίζεται 72.000 ακίνητα, από τα οποία το 65% θεωρείται ότι βρίσκεται υπό προβληματικό καθεστώς καθώς πολλά διεκδικούνται από ιδιώτες με πολύχρονες δικαστικές προσφυγές.

■ Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών, για το ελεγχόμενο διάστημα 2011 έως 30 Ιουνίου 2015, «παρότι η διεύθυνση νομικών υπηρεσιών της ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου ήταν στελεχωμένη με ικανό αριθμό δικηγόρων με πάγια αντιμισθία (για το έτος 2015 ήταν 21 άτομα) η εταιρεία προέβη -χωρίς να τεκμηριώνεται ο λόγος- σε 274 συνολικά αναθέσεις εξωδίκου και δικαστικού έργου σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία, τα οποία δεν ανήκουν στο κύριο προσωπικό της εταιρείας».

Δεκαεννιά εξωτερικές αναθέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2011, 90 την επόμενη χρονιά, 72 το 2013, 68 το 2014 και 26 το πρώτο εξάμηνο του 2015.

■ Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, οι αμοιβές που καταβλήθηκαν σε εξωτερικούς δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία για αναθέσεις παροχής νομικών υπηρεσιών ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 3.776.027,33 €.

Σημειωτέον μάλιστα ότι, όπως προέκυψε κατά τον έλεγχο, ο αριθμός των αναθέσεων στην πραγματικότητα ήταν μεγαλύτερος, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)