to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 07.10.2016

Πολιτισμός

«Παρθενώνας Βιβλίων» ενάντια στη λογοκρισία

Ένα τεράστιο αντίγραφο του Παρθενώνα θα κοσμήσει του χρόνου το Κάσελ, όχι όμως ως φόρος τιμής στη συνδιοργανώτρια της Documenta 14 Αθήνα, αλλά μάλλον σαν υπενθύμιση της διαρκούς επικαιρότητας του αγώνα ενάντια στη λογοκρισία και την καταπίεση.


Γιατί ο "Παρθενώνας" αυτός θα είναι φτιαγμένος από βιβλία. Βιβλία που απαγορεύτηκαν, αποσύρθηκαν, κάηκαν. Έργο της Μάρτα Μινουχίν από την Αργεντινή, που φιλοτεχνήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1983, λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας, αποτελείται από 100.000 βιβλία, κάποια από τα οποία παραμένουν απαγορευμένα ακόμη και σήμερα σε μερικά κράτη. Ο Παρθενώνας των Βιβλίων θα τοποθετηθεί στην πλατεία Φρειδερίκου, στο Κάσελ, εκεί όπου το 1933 οι ναζί της πόλης έστησαν τη δική τους πυρά βιβλίων, αλλά και κοντά στο Fridericianum, βιβλιοθήκη και μουσείο του 1779, που βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους το 1941, με αποτέλεσμα 350.000 βιβλία να καούν.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής της Documenta 14 Άνταμ Σίμτσικ, «Η λογοκρισία είναι και σήμερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Το έργο αυτό θέλει να αποτελέσει ένα παράδειγμα ενάντια στη βία, στις διακρίσεις και στη μισαλλοδοξία».

Λόγω του μεγάλου αριθμού βιβλίων που θα απαιτηθούν, η Μάρτα Μινουχίν και η Documenta 14, μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης προσκαλούν κοινό, εκδότες και συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία, αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του έργου. Η πρόσκληση απευθύνεται και στους κατοίκους της Αθήνας, που μπορούν να στείλουν ή να παραδώσουν βιβλία (αφού συμβουλευτούν την ιστοσελίδα της Documenta για το τι είδους βιβλία απαιτούνται) στη διεύθυνση της Documenta στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας ή στο Πολυτεχνείο
 (ΑΣΚΤ, Αίθουσα Πρεβελάκη).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)