to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:57 | 06.11.2021

Κοινωνία

Επίθεση των ΜΑΤ στους πυροσβέστες με χημικά και αύρες - Πληροφορίες για συλλήψεις

Απροκάλυπτη επίθεση από τα ΜΑΤ δέχθηκαν οι πυροσβέστες που διαμαρτύρονται ζητώντας προσλήψεις έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας


Σε εκτεταμένη χρήση χημικών προχώρησαν οι άνδρες των ΜΑΤ κατά των πυροσβεστών που έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία έκανε, επίσης, χρήση της αύρας και προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση των πυροσβεστών πετάγοντάς τους νερό. Η απροκάλυπτη επίθεση κατά των πυροσβεστών έχει σοκάρει την κοινή γνώμη καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού τους αποκαλούσε «ήρωες».

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ζήτησε να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να συζητήσουν για τα αιτήματά τους. Εξερχόμενα από το κτίριο τα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσαν ότι είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, όπου του παρέδωσαν το ψήφισμά τους. «Ο υφυπουργός μας είπε πώς θα μελετήσει το ψήφισμα, ωστόσο δεν μας έδωσε καμία απάντηση για τα αιτήματά μας», δήλωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας.

Λίγο αργότερα οι διαδηλωτές έκλεισαν για λίγα λεπτά τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Κηφισίας ωστόσο η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σύντομα.

Μετά τη 1:00 μμ, ένταση σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας όταν η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών και ρίψη νερού με τον «ΑΙΑΝΤΑ» για να απομακρύνει τους διαδηλωτές και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία επί της Λεωφόρου Κηφισίας, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Σε πέντε προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη λεωφόρο Κηφισίας.

Έπειτα από επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με μέλη του πανελλήνιου σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί στην παλάμη του χεριού του και αυτή τη στιγμή χειρουργείται.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ για τα όσα έγιναν στη συγκέντρωση, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Με κεντρικά συνθήματα «Ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα μπεζ οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», «στο πλάι σου πολίτη όταν μας χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής» και «Εδώ και τώρα μονιμότητα» οι συγκεντρωμένοι που έχουν έρθει στην Αθήνα απ' όλη την Ελλάδα, αντιδρούν, όπως τονίζουν, «στις εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την πορεία του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά και την ιδιαίτερα δύσκολη φετινή αντιπυρική περίοδο», ενώ ζητούν την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης πρώτα χειροκροτεί τους πυροσβέστες και μετά τους πνίγει στα χημικά

«Ο κ. Μητσοτάκης επιφύλασσε για τους πυροσβέστες, τους «ήρωες των πυρκαγιών» την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση που είχε και στους υγειονομικούς, τους «ήρωες της πανδημίας».

Στην αρχή όταν τους χρειάζεται την ώρα της κρίσης τους χειροκροτεί στα μπαλκόνια, στη συνέχεια τους αφήνει στο έλεος χωρίς καμία στήριξη είτε οικονομική είτε σε έμψυχο δυναμικό.

Και στο τέλος τους πνίγει και στα χημικά, αν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν». 

Αναλυτικά όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται:

-Άμεση ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό με αύξηση της οργανικής δύναμης πλέον των 4.000 οργανικών θέσεων και αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων με άμεση αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών ως πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

-Άμεση τροποποίηση διατάξεων του ν.4662/2020 που θεσμοθετήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του Π.Σ. και όχι για την εξόντωση και το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων του με την περιφορά τους ανά το πανελλήνιο μέσω άσκοπων, συνεχών μεταθέσεων και μετακινήσεων, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό.

-Αποσαφήνιση των όρων Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας, Γενική -Μερική Επιφυλακή και Αυξημένη Ετοιμότητα, διότι παρατηρείται απίστευτη κατάχρηση του μέτρου που εξουθενώνει το πυροσβεστικό προσωπικό.

-Θεσμοθέτηση και άμεση αποζημίωση της υπερεργασίας (πρόσθετη εργασία).

-Θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού για την προστασία του από τον κορονοϊό με μέτρα πρόληψης, δωρεάν τέστ και όχι επιβολή τιμωρητικών λογικών και κυρώσεων.

-Την έμπρακτη, κατά τις ρήσεις του πρωθυπουργού της χώρας μετά την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου αλλά και την επικοινωνία του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, στήριξη των πυροσβεστών που «αντιμετώπισαν με αυταπάρνηση μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση!».

Χρ.Σπίρτζης: Τους πυροσβέστες αντιμετωπίζει με σκληρό αυταρχισμό το Επιτελικό Κράτος Μητσοτάκη

«Είμαστε στο πλευρό των εποχικών πυροσβεστών και στο δίκαιο αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους», τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης σε δήλωσή του.

ΚΙΝΑΛ: Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα να καταστέλλεται το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας

«Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα να καταστέλλεται το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας αυτών, που πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση χαρακτήριζε ως ήρωες στις τραγικές πυρκαγιές του καλοκαιριού», τονίζει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια στη συγκέντρωση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος».

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι οι πυροσβέστες απ’ όλοι την Ελλάδα, μόνιμοι, εποχιακοί και πενταετούς υποχρέωσης, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη λεωφόρο Κηφισίας, «διεκδικώντας τα πάγια αιτήματά τους» δέχτηκαν «την επίθεση των δυνάμεων καταστολής» και σημειώνει:

«Δεν πρόκειται πια για μια περιστασιακή αντιδημοκρατική συμπεριφορά που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω των οργάνων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» αλλά «για μια μόνιμη δομημένη κατάσταση καταπίεσης κάθε φωνής στη χώρα που διεκδικεί αξιοπρέπεια και σεβασμό από το κράτος».

Επικρίνει την κυβέρνηση ότι δρα «με τον μόνο τρόπο που η δεξιά παράταξη της χώρας ξέρει», «Να κτυπά, συλλαμβάνει και καταδικάζει ανθρώπους που διεκδικούν και αγωνίζονται για τα θέματα που τους απασχολούν».

«Κάντε πίσω τώρα οι ιθύνοντες της κυβέρνησης και αφήστε το λαό να αναπνεύσει, ακούστε τα αιτήματά του και υποστείλετε την φρικτή αλαζονεία σας. Και μην ντροπιάζετε άλλο τη χώρα. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους μας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Να αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πως ακριβώς θεωρεί τους πυροσβέστες, ήρωες ή αναλώσιμους;»

Σχετικά με την κινητοποίηση- διαμαρτυρία χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών, 5ετούς υποχρέωσης και μονίμων από όλη την Ελλάδα, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Η καταστολή είναι στον πυρήνα της λογικής της ΝΔ. Τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν χθες, έξω από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, είναι η πλήρης απαξίωση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, απέναντι στους πυροσβέστες.

Στους ήρωες του καλοκαιριού, τους οποίους τα ΜΑΤ καλοδέχτηκαν με δακρυγόνα και χημικά, μόνο και μόνο επειδή διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Να υποθέσουμε ότι η ρίψη νερού και οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ήταν το ευχαριστώ της Κυβέρνησης, για όλα όσα προσφέρουν οι πυροσβέστες; Ο ρόλος των οποίων, σημειωτέον έχει αποδειχθεί στην πράξη, πόσο σημαντικός είναι τόσο στην διαχείριση φυσικών καταστροφών, όσο και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Φτάνει ο εμπαιγμός απέναντι στους εργαζόμενους.

Φτάνει ο εξευτελισμός των ανθρώπων αυτών.

Να αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πως ακριβώς θεωρεί τους πυροσβέστες, ήρωες του καλοκαιριού ή αναλώσιμους;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)