to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 14.10.2014

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Φιέστα ελεημοσύνης με Σαμαρά - Βενιζέλο για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» στην Ελλάδα της φτώχειας

Μία μέρα μετά τα συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, οι πρωτεργάτες της φτωχοποίησης της χώρας, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, παρουσίασαν την «πιλοτική εφαρμογή», σε 13 μόνο δήμους, του προγράμματος για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Για «επικοινωνιακό τέχνασμα» έκανε λόγο νωρίτερα ο Παν. Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ


Σε επικοινωνιακό σόου σήμερα στο Ζάππειο κατέφυγε η κυβέρνηση για την παρουσίαση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 


Το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 περιοχές, απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και υποστηρίζεται πως στοχεύει με τις τρεις του δράσεις αφενός στην άμεση κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσής τους και αφετέρου στην κοινωνική επανένταξή τους.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 3,9 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, αφού το 20% των πλουσιότερων Ελλήνων, έχει 6,6 φορές υψηλότερο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων συμπολιτών.  

Σε 13 μόνο δήμους η «πιλοτική εφαρμογή» 

Ως τη «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση» (!) χαρακτήρισε την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μιλώντας στο Ζάππειο κατά την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας και θα καλύψει περίπου το 7% του πληθυσμού δηλαδή 700.000 άτομα. Πρόκειται για τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.

Τα ταρατατζούμ Σαμαρά

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση. Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Το λογύδριο Βενιζέλου

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».

 

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Επικοινωνιακό τέχνασμα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλάει στο Κόκκινο για το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση, καταδεικνύοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.  

"Αν πραγματικά εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας, οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μόνο πιλοτικό, δεν προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, κι ούτε στο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόβλεψη για τέτοια επιδόματα. Αλλά σου λένε, άστο μέχρι το Μάρτη, και βλέπουμε τι γίνεται", σχολιάζει ο Π. Κουρουμπλής. 

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

Το να συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει πράγματι ακραία φτώχεια από την οποία υποφέρουν χιλιάδες οικογένειες και να μην προσποιούμαστε ότι η πείνα είναι άσκηση με σκοπό τον διαλογισμό είναι όντως μια σημαντική κατάκτηση για την πολιτική συνεννόηση στη χώρας μας. Έπεται ότι, εν μέσω της βαθύτατης αυτής κρίσης, η απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής οφείλει να είναι η αναχαίτιση αυτού του φαινομένου, ακόμα κι από το υστέρημα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση σήμερα προχώρησε στην παρουσίαση του πολυδιαφημισμένου πλην χρήσιμου στη βάση του πιλοτικού προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο είχε προαναγγελθεί προ ετών. Θα όφειλε ο καθένας, όσο κι αν διαφωνεί με τις πολιτικές της, να χαιρετίσει αυτή την προσπάθεια, αν είχαν τηρηθεί κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις και στοχεύσεις.

Όμως η κυβέρνηση:

1) Δεν μας είπε αν διαθέτει επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο αναχαίτισης και καταπολέμησης της φτώχειας.

2) Ψήφισε νόμο για πιλοτικό πρόγραμμα, όμως δεν έχει φέρει προς ψήφιση νόμο για ολοκληρωμένο πανελλαδικό πρόγραμμα. Τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο, που λήγει το πιλοτικό πρόγραμμα;

3) Δεν μας έχει πει ποια είναι η μεθοδολογία της για τον υπολογισμό των δικαιούχων προσώπων και ποιες οι ομάδες στόχου του προγράμματος.

4) Δεν έχει συμπεριλάβει στο κατατεθέν σχέδιο προϋπολογισμού συγκεκριμένο κονδύλι για την υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος.

5) Άφησε υπονοούμενα ότι οι σχετικές δαπάνες θα καλυφθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτά αφορούν καλόπιστους ή αφελείς διότι το ΕΣΠΑ καλύπτει υπηρεσίες ή υποδομές και όχι επιδόματα.

6) Ανέθεσε τη μελέτη αυτού του προγράμματος στην Παγκόσμια Τράπεζα αντί ποσού 2 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχουν πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκπόνησή της;

7) Δεν έχει εξηγήσει επαρκώς ποιος είναι ο αποτελεσματικός μηχανισμός διά του οποίου οι κοινωνικές μεταβιβάσεις θα καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους και δεν θα σπαταλώνται στη διαδρομή. Συγκεκριμένα, δεν έχει γίνει προετοιμασία σε επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης των δήμων, ώστε να οργανωθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο παρέμβασης και ένας μηχανισμός αξιολόγησης και εποπτείας με αντικειμενικά και όχι με πελατειακά κριτήρια.

8) Οφείλει από το πιλοτικό στάδιο ακόμα να προβλέψει και να μεριμνήσει για τυχόν αρνητικές συνέπειες για τους λήπτες του επιδόματος (π.χ. κοινωνικό στίγμα).

Διαβάστε επίσης:

Δ. Στρατούλης: «Το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι η φτώχεια για όλο και περισσότερους»

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας, σχετικά με τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)