to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 27.11.2019

Διεθνή

Το ΕΚ ενέκρινε τη νέα Κομισιόν - Ευρωομάδα της Αριστεράς: «Αξίζουμε το καλύτερο, διεκδικούμε το καλύτερο»

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Η ευρωομάδα της Αριστεράς έστειλε το μήνυμα στην νέα πρόεδρος της Κομισιόν με τα πλακάτ «Αξίζουμε καλύτερα, διεκδικούμε το καλύτερο» στα έδρανα των ευρωβουλευτών της


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα την τελική έγκριση στη συντηρητική Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν, η οποία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τετρακόσιοι εξήντα ένας ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της φον ντερ Λάιεν, έναντι 157 κατά και 89 αποχών.

Η Γερμανίδα χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά της ως προέδρου της νέας Κομισιόν και να διαδεχθεί τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Η φον ντερ Λάιεν, που διορίστηκε στο αξίωμα τον Ιούλιο, δυσκολεύτηκε αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες να οριστικοποιήσει τη σύνθεση της ομάδας της, που είναι προγραμματισμένο να αναλάβει τα καθήκοντά της την Κυριακή 1η Νοεμβρίου.

Τον Οκτώβριο, η έναρξη της πενταετούς θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάστηκε να αναβληθεί για έναν μήνα, μετά την απόρριψη τριών υποψηφιοτήτων για θέσεις επιτρόπων, πάντως σήμερα η φον ντερ Λάιεν, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δεν αναμένεται να συναντήσει άλλες αντιστάσεις.

Η γερμανίδα διάδοχος του Λουξεμβουργιανού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  απηύθυνε ομιλία στο ημικύκλιο πριν από την τελική ψηφοφορία.  Η διαδικασία θεωρείται πως έχει τυπικό χαρακτήρα, αφού κάθε υποψήφιος επίτροπος έχει εγκριθεί σε χωριστές ψηφοφορίες έπειτα από ακροάσεις.

Γα την έγκριση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτείτο απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των 751 εδρών του ΕΚ.

Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) είχαν πάντως ξεκαθαρίσει πως δεν θα ταχθούν υπέρ της σύνθεσης της νέας Κομισιόν.

Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς στη σημερινή συνεδρίαση - περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Δημ. Παπαδημούλης: «Είναι ντροπή η Κομισιόν να είναι όμηρος των Όρμπαν και Σαλβίνι»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως  «χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, χωρίς τις μεγάλες περικοπές που προτείνονται - Η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα ασκεί εποικοδομητική και αυστηρή αντιπολίτευση για τα επόμενα 5 χρόνια». Πρόσθεσε δε πως «είναι ντροπή η Κομισιόν να είναι όμηρος των Όρμπαν και Σαλβίνι. Η ΕΕ έχει παραλύσει και δεν μπορεί να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, με βάση το κράτος δικαίου και με όρους ανθρωπιάς»

Απευθυνόμενος προς την κα Φον Ντερ Λάϊεν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε συγκεκριμένα τα εξής:

«Κα Φον Ντερ Λάϊεν,

θα καταψηφίσω τη νέα Κομισιόν και το πρόγραμμά της, γιατί πιστεύω ότι οι στόχοι που θέσατε είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν με έναν προϋπολογισμό, μόνο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Γιατί διαφωνώ με τις μεγάλες περικοπές που κάνει η Κομισιόν στις πολιτικές για την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και για την κοινή Αγροτική Πολιτική. Γιατί θεωρώ ντροπή η ΕΕ να έχει παραλύσει και να μην μπορεί να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, στηριγμένη στην ανθρωπιά και στο κράτος δικαίου στο θέμα του προσφυγικού. Γιατί δεν θέλω η Κομισιόν να είναι όμηρος των κυρίων Όρμπαν και Σαλβίνι.

Και γιατί πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξους στόχους και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.

Γι’ αυτό η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα καταψηφίσει τη νέα Κομισιόν και θα ασκεί εποικοδομητική, αυστηρή αντιπολίτευση επί 5 χρόνια.»

«Η Ευρωομάδα της Αριστεράς ζητά προοδευτικές αλλαγές στην ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική και πιο φιλόδοξους στόχους για κοινωνική συνοχή, απασχόληση και κλιματική κρίση», τόνιζε νωρίτερα  σε σχετική ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας γιατί η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα καταψηφίσει τη νέα Κομισιόν.

Κ. Αρβανίτης: «Κυρία φον ντερ Λάιεν, καλό κουράγιο»

Στην ολομέλεια του Ε/Κ τοποθετήθηκε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο της συζήτησης γιατη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή:

«Κυρία πρόεδρε, είχατε πραγματικά μια εξαιρετική σκηνική παρουσία. Υποσχεθήκατε τα πάντα, όχι στους πάντες αλλά σε συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικές απόψεις.

Μιλήσατε για στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης· για το περιβάλλον έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη από σας· δε μιλήσατε καθόλου για τα εργατικά δικαιώματα, για τη διαφθορά· για τη διαπλοκή δε μας πείσατε· για το προσφυγικό επιμένετε στον - απαράδεκτο για μας - τίτλο: προστασία ή “προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”.

Δεν ακούσατε καθόλου καμία πολιτική ομάδα εκτός από το κόμμα σας. Δηλαδή, όπως είπε ο κ. Βέμπερ, το Λαϊκό Κόμμα “έχει πρόεδρο στην Κομισιόν”. Δεν είναι έτσι. Χρειάζεται σύνθεση. Και με τη σύνθεση δεν τα πάτε και πολύ καλά, απ’ ό,τι φάνηκε και από την αρχή, οπότε θα πάμε στο άλλο επίπεδο της δημοκρατίας που είναι η πολιτική σύγκρουση.

Καλό κουράγιο!» 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)