to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 06.12.2017

Πολιτική

Παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το έκτο σενάριο για μια «βιώσιμη Ευρώπη» της κοινωνίας των πολιτών

Τις δικές τους προτάσεις για μια «βιώσιμη Ευρώπη» παρουσίασαν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Προοδευτικής Συμμαχίας.


Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είναι μία κοινή προσπάθεια αρκετών Ευρωβουλευτών από τρεις πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις για μία διαφορετική Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μία περίοδο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς της και των στόχων της. Η οικονομική κρίση, η κρίση αντιπροσώπευσης και η αποτυχία των υφιστάμενων πολιτικών σε μία σειρά από τομείς, απομάκρυναν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή ιδέα, διεύρυναν τις οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες και τελικά ενίσχυσαν τις ξενοφοβικές ακροδεξιές τάσεις στην Ευρώπη» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, Δημήτρης Παπαδημούλης, εξηγώντας ότι προκειμένου να διαμορφωθούν «κοινές λύσεις» για μια «εναλλακτική Ευρώπη», είναι σημαντική η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και των κινημάτων. 

Ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε επίσης ότι τα «πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης» που παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι «δεν έχουν λάβει το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες», καθώς «η κοινωνική δικαιοσύνη, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, ο κοινός βηματισμός, η πολιτική ένωση, η διαφάνεια και η λογοδοσία προς τους πολίτες απουσιάζουν πλήρως από αυτά». «Αυτή δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη που θέλουμε» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η απάντηση των εκπροσώπων των ΜΚΟ στα σενάρια της Επιτροπής, το λεγόμενο «έκτο σενάριο», δεν είναι κάτι «που αρχίζει και τελειώνει σήμερα, άλλα μία συνεχής διαδικασία διαλόγου και όσμωσης με την κοινωνία των πολιτών». 

Το «έκτο σενάριο» που παρουσιάστηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί συλλογικό έργο περισσότερων από 200 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις SDGWatch Europe και Friends of the Earth Europe. «Σε ένα σενάριο, όπου η βιωσιμότητα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των πολιτών της, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και πέραν αυτού», επισημαίνεται στην εισαγωγή της σχετικής έκθεσης». 

«Τα πέντε σενάρια του Γιούνκερ ήταν η απάντηση της Επιτροπής στην κατάσταση πανικού που είχαν επιφέρει οι απανωτές κρίσεις στις Βρυξέλλες» υπογράμμισε ο Πολ ντε Κλερκ, μέλος της ΜΚΟ Friends of the Earth Europe, παρουσιάζοντας το «έκτο σενάριο». Όπως εξήγησε, οι προτάσεις της Επιτροπής, όμως, δεν έθεταν ως προτεραιότητα τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά αντίθετα επικεντρώνονταν στις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και των θεσμών της ΕΕ. «Αναπτύσσουμε τώρα ένα σχέδιο με θετικό πρόσημο για την Ευρώπη, με βάση την αλληλεγγύη και τις δημοκρατικές αξίες» ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών απευθύνονται κυρίως στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019. 

Από την πλευρά της, η Ντέρντρε ντε Μπούρκα, μέλος της ΜΚΟ SDG Watch, επισήμανε πως η μεταρρύθμιση που προτείνει το «έκτο σενάριο» αφορά κυρίως τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής, την αλλαγή κατεύθυνσης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ένα νέο μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας. 

«Φανταστείτε τον προϋπολογισμό της ΕΕ που δεν ευνοεί πλέον τους μεγάλους παίκτες και τις ισχυρές χώρες. Φανταστείτε έναν προϋπολογισμό της ΕΕ που κατευθύνει τις δαπάνες της ΕΕ προς τους ανθρώπους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβ Χολιόκι, μέλος της ΜΚΟ Bankwatch. 

Από του Πράσινους, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, Φλορέν Μαρτσελέσι υπογράμμισε με τη σειρά του την ανάγκη μιας «κοινωνικής Ευρώπης» που να είναι σε θέση να δράσει για το συμφέρον της κοινωνίας και του πλανήτη. «Χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, διαφάνεια» επισήμανε, ενώ από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Γκιγιόμ Μπαλάς τόνισε τη σημασία της σύζευξης δυνάμεων με την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)