to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 06.11.2015

Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου: «Διατομικότητα. Κείμενα για μια οντολογία της σχέσης»

Από τις εκδόσεις «νήσος» στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Σήμερα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 8:00 μ.μ. οι εκδόσεις νήσος παρουσιάζουν στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134) το βιβλίο Διατομικότητα. Κείμενα για μια οντολογία της σχέσης, σε επιμέλεια και εισαγωγή Μιχάλη Μπαρτσίδη και μετάφραση Λουκία Μάνο-Χρηστίδη.

Με τον παρόντα τόμο εισάγεται στο ελληνικό φιλοσοφικό περιβάλλον η σχεδόν άγνωστη ως τώρα ερευνητική προβληματική της διατομικότητας. Έχει διαπιστωθεί ότι απλά φιλοσοφικά μοντέλα, όπως αυτό του φιλελεύθερου μεμονωμένου ατόμου ή εκείνο της συναθροιστικής κοινότητας, δεν μπορούν να απαντήσουν στα παραδοσιακά ερωτήματα «τι είναι η κοινωνική σχέση, η ατομικότητα, το υποκείμενο». Έναντι αυτών αναδύονται σήμερα θεωρίες της διατομικότητας, που αποτελούν προτάσεις συνθετότερης εννοιολόγησης του «ατομικού» και του «συλλογικού» ως σχέσης εν είδει δικτύου.
Στα κείμενα του τόμου παρουσιάζεται η διάσταση του σχεσιακού χαρακτήρα της ανθρώπινης πραγματικότητας, όπως αυτή έγινε κατά καιρούς αντικείμενο της σκέψης στοχαστών στην προσπάθεια απάντησης του ερωτήματος «τι είναι ο άνθρωπος» (οντολογία της σχέσης).

Το βιβλίο απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο, έκτασης 140 περίπου σελίδων, επιγράφεται Εισαγωγή, αποτελεί ωστόσο στην πραγματικότητα μια μικρή μονογραφία του Μιχάλη Μπαρτσίδη. Το δεύτερο και εκτενέστερο, 320 σελίδες, σταχυολογεί μια σειρά κειμένων, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την προϊστορία και τη γένεση της έννοιας της διατομικότητας, τη συνάφειά της με κοινωνιολογικές και γλωσσολογικές πτυχές,  αλλά και κάποιες από τις πρόσφατες επεξεργασίες της. Σ' αυτό το δεύτερο μέρος, ο αναγνώστης θα βρει σύντομα αποσπάσματα από τη σπινοζική Ηθική, την εγελιανή Φαινομενολογία του πνεύματος, κείμενα των Μαρξ και Φρόυντ, αλλά και των Κοζέβ, Λακάν, Γκολντμάν και Σιμοντόν, Σίμμελ, Βέμπερ, Χάμπερμας, Μπαλιμπάρ, Ντελέζ κ.ά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αθηνά Αθανασίου, αναπλ. καθηγήτρια Ανθρωπολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Ανδρέας Καρίτζης, Δρ. Φιλοσοφίας
Γιώργος Φουρτούνης, επικ. καθηγητής Φιλοσοφίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπλ. καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)