to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:38 | 10.04.2013

Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου της Ιφιγένειας Καμτσίδου «Το κοινοβουλευτικό σύστημα - Δημοκρατική αρχή και πολιτική ευθύνη»

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Ιφιγένειας Καμτσίδου


Το κοινοβουλευτικό σύστημα

Δημοκρατική αρχή και πολιτική ευθύνη

(εκδόσεις Σαββάλας)

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013,

ώρα 19.00

Στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού - Ανοιχτή Πόλη

Μέγαρο Ερμής- Πανεπιστημίου 56, 1ος όροφο

Ομιλητές

Ισμήνη Κριάρη- Κατράνη

Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου- Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Παναγιώτης Μαντζούφας

Επ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Επ. καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Για τέσσερεις αιώνες ο κοινοβουλευτισμός βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτειολογικής σκέψης, καθώς αποτέλεσε ένα οργανωτικό σχήμα που εξασφάλισε τον περιορισμό της κρατικής εξουσίας και, στη συνέχεια, την άσκησή της σύμφωνα με τη θέληση των κοινοβουλίων και, έμμεσα, του λαού. Στο πέρασμα, όμως, από τον 20ό προς τον 21ο αιώνα, η δυναμική του δείχνει να έχει εξαντληθεί: η κομματική ταύτιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και των κυβερνώντων τείνει να καταστήσει πλασματική την πολιτική ευθύνη των τελευταίων και απαξιώνει την υποχρέωσή τους να λογοδοτούν προς τη Βουλή και το εκλογικό σώμα. Επιπλέον, η υποχώρηση του εθνικού κράτους ως πεδίου άσκησης της πολιτικής και η διαφαινόμενη επικράτηση της νεοφιλελεύθερης αυταπάτης ότι η παγκοσμιοποίηση θα εξασφαλίσει μια αγαθή διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στους αναλλοίωτους κανόνες της ηθικής, κάνουν τον προβληματισμό για το κοινοβουλευτικό σύστημα να δείχνει ξεπερασμένος.

Στη μελέτη της η Ιφιγένεια Καμτσίδου επιχειρεί να διερευνήσει τις αντιφάσεις που ενσωματώνονται στον κοινοβουλευτισμό της ύστερης νεωτερικότητας και να φωτίσει τη συμβολή της πολιτικής ευθύνης στην πραγμάτωση της δημοκρατικής αρχής. Αν το ζητούμενο στη δημοκρατία είναι η λογοδοσία των κυβερνώντων, το κοινοβουλευτικό σύστημα καθιστά τις κυβερνητικές πολιτικές αντικείμενο μιας οργανωμένης αντιπαράθεσης και επιβάλλει την αντιπαραβολή τους προς τις δεσμεύσεις που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ανέλαβαν κατά την άνοδό τους στην εξουσία. Η διακυβέρνηση με βάση την πολιτική εντολή που οι κυβερνώντες έλαβαν κατά το διορισμό τους και η αναγωγή της δράσης τους στη βούληση του λαού αποτελούν εγγύηση του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού, αλλά και ένα ανάχωμα στη συρρίκνωση της πολιτικής ως μεθόδου ρύθμισης των κοινωνικών σχέσεων.



Η συγγραφέας

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στην Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ (Γαλλία) και της Μεσσίνα (Ιταλία). Κυριότερα έργα της στα ελληνικά: Η επιφύλαξη υπέρ του νόμου ως περιορισμός, εγγύηση και διάμεσος των ελευθεριών, Σάκκουλα, 2001, Το κοινοβουλευτικό σύστημα. Δημοκρατική αρχή και πολιτική ευθύνη, Σαβάλλας 2011. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία.



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)