to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:47 | 14.09.2022

Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μαρξ στο Ουφάδικο» το Σάββατο 17/9 στις 7.00 μ.μ.

Οι εκδόσεις Τόπος, ο Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών, η ιστοσελίδα Smashing Culture και η εργατική συλλογικότητα Radical I.T. οργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μαρξ στο Ουφάδικο» το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ. στο καφέ « Ο κήπος του Μουσείου», Πατησίων 44


Τι θα συνέβαινε αν έμπαινε ο Marx σε ένα ουφάδικο; Τι θα σκεφτόταν βλέποντας εκατοντάδες νέους να παίζουν Pacman και Metal Slug; Τι θα έλεγε αν έβλεπε έναν τριαντάρη να παίζει Fortnite, ενώ το πρωί πρέπει να πάει για δουλειά;

Πολλοί θα απαντούσαν ότι ο Marx θα έφευγε μακριά, αναπολώντας τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, ο Jamie Woodcock, ακαδημαϊκός, μαρξιστής, αλλά και gamer, απαντάει διαφορετικά. Ισχυρίζεται ότι η μαρξιστική μέθοδος μπορεί να αναλύσει τόσο το πώς παράγονται τα βιντεοπαιχνίδια όσο και το πολιτικό στίγμα τους.

Το βιβλίο «Ο Μαρξ στο ουφάδικο. Κονσόλες, Χειριστήρια και Ταξική Πάλη» βουτάει τους αναγνώστες στα άδυτα της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών και αναλύει το τεράστιο δίκτυο καλλιτεχνών, προγραμματιστών και εργοστασιακών εργατών που συμμετέχουν στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής. Εστιάζοντας στους εργατικούς αγώνες στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, ο Woodcock αναδεικνύει τον τρόπο που η ταξική πάλη καθορίζει το τι παιχνίδια παίζουμε.

Ο Jamie Woodcock είναι ερευνητής της κοινωνιολογίας της εργασίας και το έργο του έχει επίκεντρο την ψηφιακή εργασία, τον καπιταλισµό της πλατφόρµας και την εργατική αντίσταση. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Open University στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει γράψει 4 βιβλία, τα  Working the Phones (2016), Marx at the Arcade (2019), The Gig Economy (2019 – µαζί µε τον Mark Graham) και The Fight Against Platform Capitalism (2021). Είναι στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Historical Materialism και του Notes from Below, ενός διαδικτυακού περιοδικού για την εργατική έρευνα.

Διαβάστε κριτικές για το βιβλίο σε ελληνικά μέσα ΕΔΩ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)