to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

22:30 | 10.06.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Για πρώτη φορά μιλάμε για ένα δικό μας πρόγραμμα που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός (βίντεο)

«Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν», το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής όπου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10/6 η εκδήλωση για την παρουσία του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες "για να τα αλλάξουμε όλα", όπως είπε χαρακτηριστικά, απεύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

"Δεν καλούμε μόνο τους αριστερούς και τους προοδευτικούς, καλούμε όλους τους πολίτες που θέλουν να συγκρουστούν για να τα αλλάξουμε όλα", ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, πρέπει να την φτιάξουμε από την αρχή, τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον, τώρα αποφασίζουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να μην γυρίσουμε στα χρόνια των μνημονίων".

Στο βήμα δίπλα στον πρωθυπουργό βρίσκονταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και ο Νάσος Ηλιόπουλος που έδωσε τη μάχη της Αθήνας. ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του που δεν ήταν μόνος στο πάνελ και πλαισιωνόταν από τα στελέχη του που προηγήθηκαν παρουσιάζοντας μάλιστα τμήματα του κυβερνητικού προγράμματος (δείτε αναλυτικά παρακάτω).

Στόχος η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους 12 βασικούς στόχους-δεσμεύσεις του:

-500.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας

-ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία

-Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021

-Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία

-Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

-Πράσινη ανάπτυξη

-32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030

-Διπλασιασμός 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2015

-Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

-Μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%

-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

-Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο

-Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Εκσυγχρονισμό του κράτους

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ολοκληρωθεί στην επόμενη βουλή "για να ολοκληρώσουμε με συναίνεση και ειλικρινή διάλογο την τομή για τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Για να προχωρήσουμε στο μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου...Αλλά και για να προχωρήσουμε με τόλμη και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Λαϊκή εντολή για να τα αλλάξουμε όλα

Συμπυκνώνοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι "Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία νέα αρχή. Ένα άλμα προς το μέλλον. Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία". Κάλεσε τον ελληνικό λαό "να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς που τη διατηρήσαμε ζωντανή. Εμείς τώρα θα την αλλάξουμε. Σας καλώ λοιπόν να πάμε μαζί με σχέδιο αλλά και με όραμα όχι να τα διατηρήσουμε όλα. Αλλά να τα αλλάξουμε όλα".

Μία Ελλάδα για όλους και όχι για λίγους και εκλεκτούς

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την Ελλάδα του αύριο υπογράμμισε ότι "είναι σχέδιο για μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες". Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε εκείνους που συνέβαλαν περισσότερο στην έξοδο από τα μνημόνια λέγοντας ότι "κατανοούμε την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος".

Το ερώτημα των εκλογών

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στα κρίσιμα ερωτήματα των προσεχών εκλογών : "Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό το ιστορικό βήμα θα ολοκληρωθεί, αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός". Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, και προχώρησε σε επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους: "Ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά. Ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές. Αν όλοι αυτοί που έμαθαν να πολιτεύονται με δανεικά. Όλοι αυτοί που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος. Όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν, θα επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν".

Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα

Κάνοντας απολογισμό της τετραετίας και συγκρίνοντας με την προηγούμενη κατάσταση είπε: "Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της. Με 34 δισ. απόθεμα στα δημόσια ταμεία". Συνεχίζοντα την επίθεση είπε "Μας λένε οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους το 2015. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δε μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί παραμένουν αμετανόητοι. Γιατί παραμένουν ίδιοι. Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού. Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία. Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό.

Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις.

Ηγετικός ρόλος της Ελλάδας

Αναφέρθηκε όμως και στη εξωτερική πολιτική και στο νέο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και εξήγησε: "Με συμφωνίες και πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η προώθηση του αγωγού EastMed, όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών και ενέργειας, όπως η τετραμερής των Βαλκανίων, όπως η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως η καθιέρωση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής σχέσης με την Κίνα".

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την ασφάλεια "που νιώθουμε ξανά στα βόρεια σύνορα μας, όπου μετράμε ένα νέο, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι Τούρκικα μαχητικά. Όπου τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε. Ασφάλεια που νιώθουμε από τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Ασφάλεια που νιώθουμε και προς την Ανατολή, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια

Κλείνοντας είπε ότι "εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη. Χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία. Για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα.

Δ. Τζανακόπουλος: «Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα είναι σαφές»

«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.

«Ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο «τίθεται από απόψε στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε νέας και νέου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε επαγγελματία, κάθε συνταξιούχου, κάθε ανθρώπου που θέλει να πάει η χώρα μπροστά».

Είπε ότι η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, «ενδιαφέρον που αφορά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη μέρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πλέον βγει από τη συνθήκη των μνημονίων χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως «»πλέον το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίαρχα από τη βούληση των πολιτών», ότι «οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής έχουν πλέον αυξηθεί και οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν» και πως «όλα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων».

Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. αυτοί είναι:

«-Ανάπτυξη για όλους

- Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

-Δικαιότερη φορολογία

-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία»

Αλ. Χαρίτσης: Εξωστρέφεια - ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων - αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής

Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια - ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων - αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις "δυνάμεις της αγοράς" που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί». Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

Έφη Αχτσιόγλου: Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

Όπως ανέλυσε η υπουργος Εργασίας:

Η  εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας και είναι ίσως το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων.
Στο δικό μας σχέδιο, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτική θέσης των εργαζομένων, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η διεύρυνση και, ταυτόχρονα, η εφαρμογή και ο σεβασμός στους χώρους δουλειάς των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν ταυτόχρονα αναπτυξιακό μοχλό αλλά και παράγοντα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στο αντίπαλο σχέδιο βρίσκεται το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης, η αντίληψη που κυριάρχησε στην πιο ακραία της μορφή την περίοδο 2010-2014 και η οποία θεωρεί ότι η συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων τονώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μια αντίληψη που αποδείχθηκε όχι μόνο κοινωνικά ολέθρια αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Μια πολιτική επιλογή που οδήγησε κυριολεκτικά στην κατάρρευση της αγοράς εργασίας την περίοδο 2010-2014.

Τι παραλάβαμε στις αρχές του 2015

Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία:
- Η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 26% και η  ανεργία των νέων στο 60%, καθώς την περίοδο 2010 – 2014 είχαν χαθεί 1.000.000 θέσεις εργασίας.
- Ο κατώτατος μισθός από το 2012 είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού».
- Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί, οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών.
- Η αδήλωτη εργασία βρισκόταν στο 20%.
- Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορρυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο.
Παραλάβαμε, λοιπόν, μια εκρηκτική κατάσταση και ήταν απολύτως ενδεικτική για τον χαρακτήρα των πολιτικών που είχαν προηγηθεί της δικής μας διακυβέρνησης αλλά και του αποτελέσματος αυτών των πολιτικών.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε την εικόνα που σας περιέγραψα. Πετύχαμε σημαντικά πράγματα, χωρίς αμφιβολία όμως φτάσαμε μέχρι τη μέση της διαδρομής, γιατί τα πλήγματα που είχε υποστεί ο κόσμος της εργασίας ήταν τεράστια και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να επουλωθούν.

Τι καταφέραμε από το 2015 μέχρι σήμερα αλλά και τι υλοποιούμε:

- Από το 2015 μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες. Υλοποιούμε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. € για 240.000 ανέργους και στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.
- Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%, καταργώντας τον ντροπιαστικό «υποκατώτατο μισθό».
- Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επεκτείναμε ήδη 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους.
- Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, καταπολεμούμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Εφαρμόζουμε μέτρα για την περαιτέρω μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους της χώρας έχει ξεκινήσει. Τα πρώτα βήματα για να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας έχουν γίνει.

Δεν είναι μία δεδομένη πορεία, όπως δεδομένα δεν ήταν και τα πρώτα βήματα που έχουμε κάνει έως τώρα.
Ακόμα και σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί όσα καταστροφικά για τους εργαζόμενους είχε επιβάλει επί της διακυβέρνησής της, ως χρήσιμες και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ήταν, όμως, ακριβώς εκείνες οι πολιτικές που εκτίναξαν την ανεργία, μείωσαν δραστικά τους μισθούς και αποδιάρθρωσαν πλήρως κάθε πλαίσιο προστασίας της εργασίας.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να πάμε πίσω.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε το σχέδιο που μας γυρνάει σε μια χρεωκοπημένη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας που ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε καθαρά και μετά υποστήριζε ότι δήθεν όλοι οι άλλοι κάτι δεν καταλάβαμε.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας από ένα κόμμα που έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά το 8ωρο ξεπερασμένο.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, που η ΝΔ θεωρεί πελατειακό και την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, που η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικό και αποτρέπει τους νέους ανέργους από την αναζήτηση δουλειάς.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα είχαν ως αποτέλεσμα – όπως εξάλλου έχουμε γνωρίσει- την υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων με χαμηλότερους μισθούς και επιδεινωμένους όρους εργασίας.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε την πλήρη ανατροπή των νόμων προστασίας των εργαζομένων που θεσπίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια (όπως η προστασία από την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες).
Οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε την καθήλωση των μισθών, την οποία επιτάσσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα που λέει ότι η αύξηση των αμοιβών αποτελεί αντιαναπτυξιακό μέτρο.

Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα σαφείς στο πως αντιλαμβανόμαστε την επόμενη μέρα για την κοινωνία, με την ποιοτική εργασία στο επίκεντρο για μια ανάπτυξη για όλους.
Στο δικό μας πρόγραμμα, στο δικό μας σχέδιο για το αύριο της χώρας, βρίσκονται πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις γυναίκες.
Στόχος μας νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

Τι σχεδιάζουμε:

 • Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.

 • Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 • Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.

 • Εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.

 • Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.

 • Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.

 • Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.

Με αυτό το συνεκτικό πλαίσιο στόχων θα συνεχίσουμε την πορεία ανάταξης της εργασίας στη χώρα μας. Αυτό το σχέδιο καταθέτουμε στον ελληνικό λαό ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Και τα πεπραγμένα μας, αν και δεν επαρκούν για να επουλώσουν πλήρως τις πληγές της κρίσης, αποτελούν ήδη ένα σαφές δείγμα γραφής, το εχέγγυο της αξιοπιστίας του προγράμματός μας, της τήρησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε απέναντι στην κοινωνία.
Ό,τι δεσμευόμαστε να κάνουμε, ζητώντας τη στήριξη του ελληνικού λαού, δεν είναι τίποτα άλλο από το χρέος μας απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Με πλήρη συναίσθηση αυτού του χρέους και της ευθύνης μας, καταθέτουμε τις προγραμματικές θέσεις μας στην κρίση των πολιτών την οποία εμπιστευόμαστε απόλυτα.
Διότι τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Οι βασικοί άξονες για μια δικαιότερη φορολογία

Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

*Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

*Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%

*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα

*Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες

*Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας

*Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%

*Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών

*Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%

*Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας». Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισεκ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισεκ. ευρώ. «Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.

«Θέλουμε», δήλωσε, «να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί. Αυτό κοστίζει 1 δισεκ. ευρώ. Πού θα βρει αυτό το ποσό;». Πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη. Το έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ανέφερε, και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα «να σκεφτούν πάρα πολύ τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε. Είναι μια ιστορική στιγμή να αποφασίσουν για το πού θα πάνε, να αποφασίσουν για τη ζωή τους».

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Προωθούμε αλλαγές που εξασφαλίζουν ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος

Θεσμικές αλλαγές και πολιτικές που εξασφαλίζουν «ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος», προανήγγειλε για την επόμενη τετραετία η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι στον προγραμματισμό για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, η θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό Δημόσιο με την ταυτόχρονη απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού ΚΕΠ εντός του 2020, η ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες, η αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και η υλοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, καθώς και η πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ακόμη ότι το κράτος και η δημόσια διοίκηση είναι στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι τομέας που αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική - αριστερή πρόταση και το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Μίλησε για κλιμάκωση της στοχοποίησης του Δημοσίου, γεγονός που το απέδωσε στο ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στρώνουν το χαλί για να δικαιολογήσουν τις προτάσεις τους και την οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές επιλογές».

Άσκησε κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία και στο κοινωνικό κράτος, καθώς θα καλύπτονται μόνο οι προσλήψεις από τις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

«Η Ν.Δ. επιδιώκει, όπως δηλώνει, την ιδιωτικοποίηση δημοσίων δομών, και την ανάθεση δημοσίων υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτους εργολάβους με ορατή την απειλή των απολύσεων», υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή, για τον ενθουσιασμό, για την αισιοδοξία, για το πείσμα. Με αυτό το πείσμα θα δώσουμε τον αγώνα. Έναν αγώνα που θα είναι όπως όλοι οι αγώνες που έχουμε δώσει μέχρι τώρα. Όμορφος, ωραίος, δυνατός, λαμπερός. Ένας αγώνας για τις αξίες, τις ιδέες μας και το πρόγραμμά μας. Ένας αγώνας για το αύριο αυτού του τόπου, για το μέλλον του ελληνικού λαού.
Είχατε την ευκαιρία να ακούσετε του κύριους άξονες των προγραμματικών μας θέσεων, όμως θα ήθελα να ξεκινήσω την παρέμβασή μου λέγοντάς σας ότι είμαστε σήμερα εδώ, ενώπιόν σας, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έχοντας τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία. Για ένα πρόγραμμα που καλείται να το εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα, και όχι για ένα πρόγραμμα που ακόμα κι αν το εγκρίνει ο ελληνικός λαός,  θα πρέπει να το εγκρίνει η τρόικα.
Αυτό ακόμη και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Συμβαίνει γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Βγάλαμε τη χώρα από την 8ετή μνημονιακή περιπέτεια. Από την περιπέτεια αυτής της σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας. Δεν ήταν απλό. Δεν ήταν βέβαιο. Δεν ήταν δεδομένο. Κάποιοι επίμονα πίστευαν καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής, ότι δεν θα το καταφέρουμε, ότι δεν θα αντέξουμε. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτός επιτροπείας και εκτός μνημονίων. Ότι δεν θα τα καταφέρει. 
Όμως θέλω να πιστεύω ότι η  πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού πίστεψε ότι μπορούμε. Ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Και χάρη στη δική τους επιμονή, καταφέραμε και κάναμε αυτό το όραμα πράξη, αυτή την ελπίδα πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε στις 25 Γενάρη του 2015. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Δεν είναι ο παρίας της ΕΕ, αλλά μια χώρα που ο λαός της έχει ξανά δικαίωμα στην ελπίδα. Δικαίωμα να ζήσει καλύτερα και να δημιουργήσει σε αυτό το τόπο.
Μια χώρα που ο λαός της, και αυτό νομίζω είναι πιο σημαντικό, μπορεί να είναι περήφανος ξανά, γιατί δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης, αλλά όλοι του αναγνωρίζουν ότι στα κρίσιμα και ιστορικά σταυροδρόμια των καιρών μας, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και κυρίως όλοι του αναγνωρίζουν ότι επάξια κουβαλά στις πλάτες του τις μεγάλες, τις βαριές παρακαταθήκες των μεγάλων αξιών που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο. Την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη.
Σήμερα, λοιπόν, όλοι - ακόμα και αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορούμε και ότι θα τα καταφέρουμε-  έχουν πια τη δυνατότητα, άλλο αν κρύβονται και πρέπει να τους βγάλουμε από τις κρυψώνες τους, έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν για το δικό τους πρόγραμμα και το δικό τους σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Και εμείς εδώ, που έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε. Μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες.
Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Κάποιους πικράναμε. Πολλούς δυσαρεστήσαμε. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Και είχαμε μια ευθύνη και μια υποχρέωση: Να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο. Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Να μην έχουμε απώλειες.
Αυτούς τους ανθρώπους που έβαλαν πλάτη περισσότερο, τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Καταλαβαίνω τη κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση. Αν άξιζε το κόπο να βγούμε από αυτή την κρίση χωρίς απώλειες.
Και τους καλώ να θυμηθούμε όλοι μαζί πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και που βρίσκεται σήμερα. Προφανώς και δεν έχει μετατραπεί η ζωή μας σε παράδεισο. Σήμερα όμως η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. Και τον έχει ανοιχτό τον δρόμο μπροστά της γιατί όλοι μαζί αντέξαμε στα δύσκολα και τώρα μπορούμε να ανεβούμε ψηλότερα. Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής όπως καταστρώναμε 4 χρόνια πριν.
Και αυτό, πιστέψτε με, ήταν ένα σημαντικό βήμα που θα καταγραφεί στην ιστορία, ήταν ένα ιστορικό βήμα. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό το ιστορικό βήμα θα ολοκληρωθεί. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός. Αν θα φτερουγίσει για να πετάξει ή θα ξαναγυρίσει πίσω, με πεσμένα τα φτερά, στα δύσκολα και δραματικά χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.
Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Είναι ο μόνος που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα τον φεγγίτη για ένα μέλλον πιο φωτεινό. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν  το  πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα φύγει οριστικά από τις θέσεις ευθύνης και διαχείρισης ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές. Αν όλοι αυτοί που έμαθαν να πολιτεύονται με δανεικά και αγύριστα, όλοι αυτοί που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν, θα  επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ξέρετε οι Έλληνες, έχουμε κάτι που μας κράτησε όρθιους σε πολύ δύσκολα χρόνια. Έχουμε αξίες με γερά θεμέλια στην ιστορία μας. Έχουμε όμως και μνήμη. Έχουμε μνήμη γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχαμε ιστορία. Η Ελλάδα δεν προχώρησε μπροστά επειδή εμπιστεύτηκε το παρελθόν της, αλλά επειδή διδάχτηκε από αυτό. Και στις δύσκολες στιγμές επένδυσε πάντα στο μέλλον της, με πυξίδα τη συλλογική μνήμη και τη δύναμη των Ελλήνων που πίστεψαν σε μια καλύτερη ζωή.
Δεν ήταν παρά μόλις πέντε χρόνια πριν, όταν ο προκάτοχος μου διατράνωνε ότι η Ελλάδα δήθεν είχε τελειώσει με τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή που μας παρέδιδε τη χώρα με 400 δισεκατομμύρια χρέος. Ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτή την Ελλάδα παραλάβαμε. Την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα. Την Ελλάδα που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε εκείνη τη περίοδο όσο όσο.
Και αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη απ’ όλες. Όχι η φτωχή πατρίδα, αλλά η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές κάθε κερδοσκόπου.
Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της, με καθαρό διάδρομο 15ετίας μπροστά. Με 34 δις ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Και όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Και γι’ αυτό, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο κρίσιμο διακύβευα των επόμενων εκλογών, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο άλμα προς το μέλλον, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε στην πραγματικότητα ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης και αυτό είναι και το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν. Και αυτή η απόφαση, είναι απόφαση για τη ζωή μας. Για τις ζωές όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
Μας λένε βέβαια οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε το 2015. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους τότε διότι έχασαν τις εκλογές. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δεν μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί; Μα γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, γιατί παραμένουν αμετανόητοι για τα σφάλματα που έκαναν εκείνη την περίοδο. Γιατί παραμένουν οι ίδιοι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι έλεγαν δεν θα μας κλέψει την δόξα η τρόικα και το ΔΝΤ.
Αυτοί είναι που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια. 24 δις πρωτογενές έλλειμμα είπε πριν ο Ευκλείδης. Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό και ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού. Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία. Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό.

Μας λένε όμως τώρα, ότι το πρόγραμμα αυτό είναι δήθεν διαφορετικό. Και το ερώτημα είναι τι άλλαξαν; Γιατί δε πέτυχαν τότε και δεν πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις όσο κυβέρνησαν και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φως, όπως τώρα υπόσχονται και δήθεν θα το φέρουν τώρα.
Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα, επιχειρήματα και θέσεις. Για αυτό και αποφασίσαμε την 1η μέρα, αμέσως μετά την παρουσία μου στο Προεδρικό Μέγαρο που ζητώ τη διάλυση της Βουλής και νέα λαϊκή εντολή, να είμαστε εδώ   παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας. Γιατί θέλουμε ο ελληνικός λαός να κρίνει να κρίνει και να συγκρίνει προγράμματα. Και θέλουμε να ξετρυπώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, να μας πουν επιτέλους τι προτείνουν, τι στόχους έχουν, ποιες είναι οι προγραμματικές τους στοχεύσεις.    
Σας παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, πιστεύω που τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Σας παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους, αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο.  Μια Ελλάδα πυλώνα αξιών, αλλά και σταθερότητας στη περιοχή μας. Μια Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια.
Αυτοπεποίθηση που μας γεμίζει ο νέος ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Με συμφωνίες και πρωτοβουλίες που πήραμε το προηγούμενο διάστημα, όπως η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η προώθηση ενός ιστορικού project για την περιοχή του αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει ενεργειακούς πόρους από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών και ενέργειας, όπως η τετραμερής των Βαλκανίων, όπως η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως η καθιέρωση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής σχέσης με την Κίνα. Συμφωνίες και πρωτοβουλίες που ανοίγουν δρόμους για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη, με τη νέα ισχυρή θέση της χώρας σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό χάρτη.

Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και αλληλεγγύη, όπως σας είπα, αλληλεγγύη όπως αυτή που δείξαμε απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου και της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζοντας τη σημαντικότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και κάνοντας την Ελλάδα ξανά σύμβολο αξιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν κάποιοι συντηρητικοί των πολιτικών μας αντιπάλων, μας προέτρεπαν τότε να τους επαναπροωθούμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα, αδιαφορώντας αν αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Και ήταν για μας μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή.

Αυτοπεποίθηση, Αλληλεγγύη αλλά και Ασφάλεια, όπως είπα. Ασφάλεια που νιώθουμε ξανά στα βόρεια σύνορά μας, όπου μετράμε ένα νέο, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη. Ασφάλεια, επίσης, στα βόρεια σύνορά μας, όπου τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε. Κάτι που δεν έγινε για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Ασφάλεια που νιώθουμε από τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Ασφάλεια που νιώθουμε από το γεγονός ότι το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση, με ανάδειξη της ανάγκης για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Ασφάλεια από την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας μας με χώρες της Aνατολικής Μεσογείου, από την έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ,  τη συνεργασία με το Ισραήλ, από την προώθηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής επαναπροσέγγισης της ιστορικά, φίλης Ρωσίας αλλά και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ασφάλεια που νιώθουμε και προς τους γείτονές μας στα Ανατολικά, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπου πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς.

Αλλά, ξέρετε, ασφάλεια δεν είναι μόνο η απόλυτη εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας. Είναι και η ασφάλεια που νιώθουμε ως έθνος που στηρίζεται ξανά στις δικές του δυνάμεις. Που δεν εξαρτάται από τις ορέξεις κάποιων υπαλλήλων υπερεθνικών οργανισμών. Ούτε από τα σχέδια κερδοσκοπικών funds, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να παίξουν στα ζάρια τους κόπους και τις αποταμιεύσεις μιας ζωής κάθε Έλληνα πολίτη. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έζησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια, με το άγχος να τους κυριεύει για το πώς θα βγάλουν την επόμενη βδομάδα, για το πώς θα τελειώσει ο μήνας και θα καταφέρουν να βγάλουν πέρα τις υποχρεώσεις.

Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα. Να αισθανθεί στη καθημερινότητά του ότι αυτοί οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει πια κάθε ελληνική οικογένεια και να ονειρευτεί ένα καλύτερο μέλλον, να σχεδιάσει με ηρεμία και ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή. Με μια καθημερινότητα που θα βελτιώνεται. Σταδιακά, αλλά θα βελτιώνεται με νέες ευκαιρίες για δουλειές με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές. Με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές. Με κοινωνική προστασία και ασφάλεια για όλους. Για τον νέο, τον μισθωτό, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον άνεργο και τον συνταξιούχο.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, εμείς που έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, πιστεύω ότι δικαιούμαστε τώρα την ευκαιρία να κυβερνήσουμε, προσέξτε, για πρώτη  φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη. Για πρώτη φορά, χωρίς μνημόνια και χωρίς αυστηρή επιτροπεία. Για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα. 

Το σχέδιό μας, λοιπόν, σας παρουσιάστηκε πριν από τους πέντε προηγούμενους ομιλητές και είναι πολύ ευχάριστη η θέση μου ξέρετε, να μπορώ να βγαίνω μετά από πέντε ομιλητές, να μην είμαι μόνος και έρμος στην σκηνή, αλλά να πλαισιώνομαι από συντρόφους και συντρόφισσες – μην βλέπετε μόνο αυτούς, είναι εκατοντάδες, είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Μαζί θα δώσουμε αυτό τον αγώνα, για το πρόγραμμά μας, για τα επιχειρήματά μας, να φτάσουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε χωριό. 

Το σχέδιό μας, όπως ήδη θα έχετε ακούσει -εγώ τώρα θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω – το σχέδιό μας ξεκινά από τον μεγάλο μας εθνικό στόχο. Ο μεγάλος μας εθνικός στόχος είναι να ανακτήσουμε στον τόπο την κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Και κανονικότητα στην εργασία σημαίνει ανεργία ξανά στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης και ταυτόχρονα τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας.

Μέσα στα 4 χρόνια που πέρασαν και μέσα σε εντελώς αντίξοες συνθήκες, που όλοι γνωρίζετε, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά μέχρι σήμερα περισσότεροι από 400.000 άνεργοι συμπολίτες μας. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Την επόμενη τετραετία, προφανώς σε συνθήκες πολύ καλύτερες, με την οικονομία να αναπτύσσεται είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία, έχουμε το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε από το 2010 – 2014 περίπου 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας στην ανεργία. Και μπορούμε, ξέρουμε τον τρόπο, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Βασικός μας στόχος, λοιπόν, βασική μας δέσμευση την επόμενη τετραετία, καλύπτουμε τη διαφορά. 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους άνεργους συμπολίτες μας. Και παράλληλα, όμως, θέτουμε ως διττό εθνικό στόχο και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε γι' αυτό, ώστε να μην υπάρχει σε αυτό τον τόπο ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας, που να δουλεύει έστω και μία ώρα και να μην πληρώνεται. Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία. Ούτε μία ώρα έξω από τη νομιμότητα από την εργασιακή κανονικότητα.

Γιατί η Ελλάδα που οραματιζόμαστε, δεν είναι μια χώρα όπου θα είναι κανόνας η εκμετάλλευση, θα είναι κανόνας η παρανομία. Και γιατί εμείς είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι δεν θα γυρίσει το ρολόι της ιστορίας αιώνες πίσω, να έχουμε τους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους μας να δουλεύουν «ήλιο με ήλιο» χωρίς κανόνες και αμοιβές. Και έχουμε στόχο να εξασφαλίσουμε νέες ποιοτικές θέσεις, με πλήρη δικαιώματα αλλά και συνολικά αξιοπρεπείς μισθούς. Γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Γι' αυτό και προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία, στην περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021. Ώστε το 2021 να σβήσει οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Και να αφεθεί του ύψος των μισθών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Θα προχωρήσουμε, επίσης, με ακόμα πιο τολμηρά βήματα και για να εδραιώσουμε αυτό που ονομάζουμε αλληλεγγύη και την ασφάλεια σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ακούσατε το σχέδιό μας, προμετωπίδα 10.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού  προσωπικού στην Υγεία, 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία μας. Και, βεβαίως, ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% για την Υγεία και στο 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Και ταυτόχρονα θα εγγυηθούμε, όχι απλά ως πολιτική δέσμευση αλλά ως όρκο απέναντι στις γενιές του αύριο ότι, όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κανένα παιδί στη χώρα δεν θα μείνει έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για να μπορούμε ξανά να έχουμε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης για τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια να σχεδιάζουν με καλύτερους όρους την οικογενειακή τους προοπτική.

Με το βλέμμα στο μέλλον, στις γενιές του αύριο αλλά και στην Ελλάδα του αύριο. Θα προχωρήσουμε και στην υλοποίηση των μεγάλων εθνικών στόχων γι’ αυτό που εμείς ονομάζουμε πράσινη ανάπτυξη. Ναι, εμείς, θέλουμε μια δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη. Που σημαίνει μια ανάπτυξη για όλους και σημαίνει, ταυτόχρονα, μια ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Και γι’ αυτό έχουμε βάλει ως στόχο και δουλεύουμε για να υλοποιηθεί, την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030. Χτίζουμε, επίσης, μια οικονομία σύγχρονη, μια οικονομία οικολογική, πρωτοπόρα και εξωστρεφή. Και έχουμε σχέδιο και υλοποιήσιμο στόχο, τον διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.

Αλλά, ταυτόχρονα, χτίζουμε μια οικονομία δίκαιη και ορθολογική. Που στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και ευνοεί την επανεπένδυση. Γι' αυτό και προχωράμε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, τη μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ. Αλλά και σε όλες τις άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, που ήδη έχουμε εξαγγείλει.

Όμως, η Ελλάδα της νέας εποχής δεν έχει ανάγκη μόνο από οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Έχει ανάγκη και από μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές. Όπως αυτή η μεγάλη προοδευτική τομή, η τολμηρή που επιχειρήσαμε, μέσα από το πρώτο βήμα που κάναμε για ένα νέο Σύνταγμα για τη χώρα. Ένα νέο Σύνταγμα που διευρύνει τη λαϊκή συμμετοχή, που προστατεύει τα δημόσια αγαθά, που βάζει τέλος στην ασυλία που απολάμβαναν οι υπουργοί για κάθε πράξη ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Λες και αυτοί ήταν διαφορετικοί από όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Στη προηγούμενη Βουλή τολμήσαμε και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα. Μένει, όμως, η επόμενη Βουλή ώστε αυτό το βήμα να ολοκληρωθεί. Και  χρειαζόμαστε για να ολοκληρωθεί την εντολή του λαού. Είναι και αυτό, λοιπόν, διακύβευμα στην εκλογική αναμέτρηση. Για να ολοκληρώσουμε, επίσης, και μια σειρά ακόμα σημαντικές θεσμικές τομές. Και έχουμε στόχο, έχουμε στόχο και θα το πράξουμε, να ανοίξουμε εκ νέου τη συζήτηση με έναν ειλικρινή διάλογο για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Διότι εμείς πιστεύουμε βαθιά, το πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι είναι επωφελές και για το Κράτος και για την Εκκλησία, να πάμε σε έναν εξορθολογισμό των σχέσεων του Κράτους και της Εκκλησίας. Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, αλλά και σέβεται και τους πιστούς της.

Και, βεβαίως, και να προχωρήσουμε και στο μεγάλο σχέδιο του εκσυγχρονισμού του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου. Τη μεγάλη αυτή επαναστατική αλλαγή στη σχέση κράτους και πολίτη, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται από το σπίτι του αποφεύγοντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τις ταλαιπωρίες.

Στόχος μας είναι, επίσης, να προχωρήσουμε και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, που κάποτε θα έμοιαζαν επαναστατικές αλλά σήμερα η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη για να τις υποστηρίξει. Κάναμε τέτοιες τολμηρές θεσμικές τομές όλο το προηγούμενο διάστημα. Το νόμο της ιθαγένειας, το Σύμφωνο Συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου. Έχουμε στόχο να προχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Και πιστεύουμε ότι σήμερα η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη για να υποστηρίξει τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Γιατί; Γιατί για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την θρησκεία ή τον σεξουαλικό  προσανατολισμό.
Φίλες και φίλοι, αυτοί οι προγραμματικοί στόχοι που σας παρουσιάσαμε σήμερα είναι πιστεύω τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής. Δεν είναι φυσικά μόνο αυτοί. Το σχέδιο μας εκτείνεται στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Όμως πάνω σε αυτούς τους στόχους θέλουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα.
Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής.  Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία νέα αρχή. Ότι χρειάζεται ένα άλμα προς το μέλλον. Ότι χρειάζεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Θέλω λοιπόν σήμερα να σας καλέσω να δώσουμε αυτή τη μάχη ώστε στις 8 του Ιούλη να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη νέα αρχή.
Σας καλώ σήμερα να δώσουμε τη μάχη για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να αφήσουμε πίσω όλα όσα τη χρεοκόπησαν. Να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που οδήγησαν όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην πολιτική χρεοκοπία. Γιατί, η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική. Ήταν και το αποτέλεσμα μιας ηθικής παρακμής. Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει αν θέλετε την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία της χώρας είναι τεράστιες. Και δεν νομίζω ότι παίρνουν συγχωροχάρτι. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες που τη γέννησαν. Με αυτά που τη γέννησαν αλλά και με αυτούς που  διαχειρίστηκαν αυτές τις αιτίες και μας έφτασαν έως εδώ.

Εγώ λοιπόν σήμερα θέλω να σας καλέσω να δώσουμε τον αγώνα στις 8 του μήνα να κάνουμε μια νέα αρχή, όχι απλά να συνεχίσουμε όπως ξέρουμε. Εντάξει, αποδείξαμε ότι μπορούμε στα δύσκολα. Ότι τα καταφέραμε εκεί όπου τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν. Αλλά σήμερα δεν καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε καλοί διαχειριστές.
Τον καλούμε να μας εμπιστευθεί γιατί κατά βάθος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν τη δύναμη και τη θέληση και την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα και την ορμή να αλλάξουν την Ελλάδα, αυτοί είμαστε εμείς. Εμείς που καταφέραμε να τη διατηρήσουμε όρθια και ζωντανή. Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε  να την αλλάξουμε.

Σας καλώ λοιπόν όλους και όλες να πάμε μαζί με σχέδιο αλλά και με όραμα, το σχέδιο το είδατε, αλλά και με όραμα όχι να τα διατηρήσουμε όλα όπως είναι. Το αντίθετο. Να πάμε για να τα αλλάξουμε όλα αν χρειαστεί.

Και πάνω από όλα, να αλλάξουμε αυτό το κράτος. Να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Να ολοκληρώσουμε την αλλαγή στο Σύνταγμα. Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο. Να αλλάξουμε προχωρώντας μπροστά. Μαζί με το Λαό φυσικά. Με την κοινωνία που πρέπει να στηρίζει αυτές τις αλλαγές. Αλλά και σε ένα πρόγραμμα τετραετίας που φτιάχνει το σκαρίφημα της Ελλάδας του μέλλοντός, έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε.

Σε αυτό το Προσκλητήριο Αλλαγής, καλούμε πρώτα από όλα  τις νέες και τους νέους, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Καλούμε τις νέες και τους νέους να βγουν μπροστά. Να διεκδικήσουν και  να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα. Να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους.

Καλούμε όμως και όσους αισθάνονται νέοι, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Όσοι θέλουν το νέο, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στη σύγκρουση με το παλιό , να έρθουν μαζί μας για να δημιουργήσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα. Και δεν καλούμε μόνο τις αριστερές και τους αριστερούς, τις προοδευτικές και τους προοδευτικούς. Καλούμε όλους τους πολίτες. Όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν διάθεση να προχωρήσει η χώρα μπροστά, να συγκρουστούμε με τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, να αλλάξουμε τα πράγματα για το μέλλον των παιδιών μας, να συστρατευτούν μαζί μας.
Αλλά θέλω σε αυτούς που δεν ανήκουν στην αριστερά αλλά και στους αριστερούς και στις αριστερές να κλείσω με το εξής: Η Αριστερά ξέρετε δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ό,τι έκαναν και οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ό,τι έκαναν οι άλλοι. Για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Και πέτυχε για αυτό και σήμερα είμαστε εδώ εκτός μνημονίων και σχεδιάζουμε το μέλλον. Τώρα όμως η Αριστερά δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά.
Αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, αυτή η χώρα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Και θα την ξαναφτιάξουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τώρα λοιπόν αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον μας
Και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. Να προχωρήσουμε στο μέλλον. Να μην γυρίσουμε πίσω. Να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Να προχωρήσουμε μπροστά, όχι για να διατηρήσουμε τα πάντα, αλλά για να τα αλλάξουμε όλα.

Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)