to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:43 | 26.02.2019

Πολιτική

Παρουσία της Σκα Κέλερ οι Οικολόγοι Πράσινοι εγκαινίασαν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις ευρωεκλογές

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εγκαινίασαν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, επιδιώκοντας συμμαχία όλου του οικολογικού χώρου


   Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ελλάδας εγκαινίασαν, χτες βράδυ, την προεκλογική τους εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, με κεντρική προσκεκλημένη τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων Σκα Κέλερ, η οποία προειδοποίησε ότι σ' αυτές τις ευρωεκλογές διακυβεύονται όλες οι μεγάλες κατακτήσεις της Ευρώπης: η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία.

 

   Στην εκδήλωση συμμετείχαν και δύο στελέχη των Οικολόγων με κυβερνητική εμπειρία: Ο Γιώργος Δημαράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και ο Γιάννης Τσιρώνης, πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, οι οποίοι μετείχαν σε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, τις εξορύξεις, την πράσινη ενέργεια, την εξάλειψη της ανεργίας, τη δίκαιη ευρωπαϊκή υποστήριξη ασύλου και διαύλων μετανάστευσης.

   Η Σκα Κέλερ η οποία στηρίζει συστηματικά όχι μόνον τους Έλληνες οικολόγους, αλλά και τη συμμαχία αριστεράς και οικολογίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης, τόνισε για τις ευρωεκλογές, ότι «αυτή τη φορά παίζονται πολλά», ότι «υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν επιστροφή στον εθνικισμό και στο κλείσιμο των συνόρων», για να προσθέσει τις προκλήσεις «της κλιματικής αλλαγής», αλλά και «της κοινωνικής Ευρώπης που παρουσιάζει έλλειμμα τα τελευταία χρόνια».

   Για το ενδεχόμενο συμμαχίας των αριστερών και οικολογικών δυνάμεων στο ΕΚ είπε ότι υπάρχουν κοινές θέσεις, για παράδειγμα «για το μεταναστευτικό, εναντίον του εθνικισμού και υπέρ της φορολόγησης των μεγάλων εταιριών» και ότι, μετά τις εκλογές, ασφαλώς «θα συνεργαστούμε στενά, γιατί η Ευρώπη χρειάζεται μια προοδευτική πορεία».

   Η κ. Κέλερ είπε, ενώπιον των στελεχών των Οικολόγων Πρασίνων, ότι η αποχώρηση για πρώτη φορά ενός κράτους από την ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνει ότι η Ένωση δεν είναι άτρωτη. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι τρεις μεγάλες κατακτήσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά τον Πόλεμο, «ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία» απειλούνται, καθώς Πούτιν και Τραμπ αποσύρονται από τις συμφωνίες για τα πυρηνικά, Ουγγαρία και Πολωνία απεμπολούν δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ την ευημερία την καρπούνται ορισμένες χώρες και άλλες όχι. «Η Ελλάδα το ξέρει καλά αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Σε όλα αυτά, υπογράμμισε, προστίθεται και η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που είναι πολλαπλή πρόκληση ασφάλειας, οικονομίας, δημοκρατίας. «Αυτές οι εκλογές είναι ευκαιρία να αλλάξουμε τον πλανήτη», τόνισε.

 

   «Οι Πράσινοι είμαστε πυλώνας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είμαστε ευρωπαϊκό κόμμα χωρίς αστερίσκους και πρέπει απ' αυτή τη μάχη το δημοκρατικό τόξο να βγει ενισχυμένο για να προστατεύσουμε τον άνθρωπο και το περιβάλλον του», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιρώνης.

   Αναφορικά με την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, είπε ότι από τον μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας η οικολογία είναι απούσα και αυτό θέλουμε να προσθέσουμε σε όλες του τις διαστάσεις, την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία, τις αναπλάσεις, το κυκλοφοριακό. Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή, πρόσθεσε, είναι ο νέος νόμος της απλής αναλογικής, ο οποίος μας αναγκάζει να συνεργαστούμε. Εξάλλου «οι οικολόγοι τη συνεργασία την έχουν στο DNA τους».

   Υπέρ της αυτόνομης παρουσίας των Πράσινων στην Ευρωβουλή και στην ελληνική Βουλή και της διαμόρφωσης μιας ευρύτερης συμμαχίας ολόκληρου του οικολογικού χώρου τάχθηκε ο κ. Δημαράς. «Θέλουμε με τη συνεργασία αριστεράς και οικολογίας να διαμορφώσουμε ένα ευρύ μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον της ακροδεξιάς και του φασισμού που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, αλλά και κατά των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων»,είπε για να συμπληρώσει: «είμαστε σε διάλογο για να κατέβουμε όλοι οι οικολόγοι μαζί σε ένα σχήμα».

   Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε τη θέση ότι «η απανθρακοποίηση της οικονομίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ελλάδα», ενώ τάχθηκε κατά των εξορύξεων, όπως και ο κ. Δημαράς. «Λέμε όχι στις συμβάσεις που έρχονται στη Βουλή για την εξόρυξη υδρογονανθράκων», είπε, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για τις θάλασσες,

 μεταξύ άλλων και επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί.

   Εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ήταν παρούσα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κατερίνα Ιγκλέση, η οποία έδωσε έμφαση στα κοινά σημεία οικολογίας και αριστεράς, καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)