to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 28.02.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

«Παρών» Πούτιν στις οικονομικές εξελίξεις για την Ουκρανία

Την πρόθεση της Ρωσίας να παρακολουθήσει στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποτυπώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο και η οποία αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Κίεβο αναφορικά με τις οικονομικές-εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της G8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια.


Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Κριμαίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, η Ουκρανία καλείται να βρει λύση και στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσδιορίζοντας το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα ζητηθεί στα 15 δισ. δολάρια, ενώ ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ έχει προειδοποιήσει πως θα χρειαστούν «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία.

Πάντως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας υποστήριξε την Παρασκευή ότι η χώρα έχει αποθέματα για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις προς τους δανειστές της.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ και υποσχέθηκε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Ο αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν την πλήρη στήριξή τους καθώς η Ουκρανία θα προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει σε μια υγιή οικονομία, να επιζητήσει τη συμφιλίωση, να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιδιώξει ανοιχτές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)