to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 23.05.2018

Διεθνή

Παροδική, παρά το μακελειό, η αύξηση των Αμερικανών που θέλουν έλεγχο στην οπλοκατοχή

Το μακελειό σε λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα στις 14 Φεβρουαρίου, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, δεν είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις στις απόψεις των Αμερικανών σχετικά με την οπλοκατοχή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.


Αν και οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια να υποστηρίζουν την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, η στήριξη σε αυτά συνήθως σημειώνει ραγδαία αύξηση αμέσως μετά ένα περιστατικό μαζικών πυροβολισμών και λίγους μήνες αργότερα πέφτει στα συνηθισμένα επίπεδά της.

Η έρευνα που διενεργήθηκε βρήκε ότι το 69% των ενήλικων Αμερικανών στηρίζουν πολύ ή μέτρια την επιβολή κανόνων ή περιορισμών στην οπλοκατοχή, σημειώνοντας πτώση από το 75% που ήταν στο τέλος Μαρτίου, όταν διεξήχθη η πρώτη δημοσκόπηση μετά το μακελειό στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας.

Τα νέα στοιχεία είναι σχεδόν ίδια με αυτά που είχαν καταγραφεί πριν από την τραγωδία της 14ης Φεβρουαρίου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 5 ως τις 17 Μαΐου σε 3.458 ενήλικες και πραγματοποιήθηκε πριν από το νέο περιστατικό με μαζικούς πυροβολισμούς σε λύκειο του Τέξας στις 18 Μαΐου.

Οι αναλυτές παρακολουθούσαν στενά αν η τραγωδία στο Πάρκλαντ θα άλλαζε ριζικά τη στάση των Αμερικανών απέναντι στην οπλοκατοχή, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και καθώς οι επιζώντες του μακελειού αυτού προσπάθησαν να μετατρέψουν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης σε πολιτικό κίνημα.

Στις εκλογές του Κογκρέσου θα φανεί

Ο Ντέιβιντ Χογκ, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος του Πάρκλαντ, δήλωσε ότι θα μετρήσει την επιτυχία του κινήματός τους όχι βάσει των δημοσκοπήσεων, αλλά βάσει του πόσα μέλη του Κογκρέσου που στηρίζονται από το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA δεν θα εκλεγούν τον Νοέμβριο.

«Μπορούμε να έχουμε όση δημόσια στήριξη θέλουμε, αλλά αν οι άνθρωποι δεν πάνε να ψηφίσουν, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα», τόνισε.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

«Οι Δημοκρατικοί παίζουν πάρα πολύ αυτό το χαρτί», εκτιμά ο Λάρι Ουάρντ πρόεδρος του Political Media Inc, μια συντηρητική εταιρεία δημόσιων σχέσεων και παροχής συμβουλών. «Αν πιστεύουν ότι θα κάνουν προεκλογική εκστρατεία υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής και θα κερδίσουν σε αυτή τη χώρα, είναι τρελοί», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)