to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 03.06.2020

Διεθνή

Παρίσι: Χημικά και καταστολή ενάντια στην ογκώδη αντιρατσιστική διαδήλωση (βίντεο)

Μεγάλη η διαδήλωση στη μνήμη του Αντάμα Τραορέ, με συνθήματα για δικαιοσύνη στην υπόθεση του δολοφονημένου Τζορτζ Φλόιντ


Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων νωρίς σήμερα (Τετάρτη) το πρωί για να διαλύσει τη μεγάλη διαδήλωση που γινόταν στο Παρίσι σε διαμαρτυρία για τον θάνατο το 2016 του 24χρονου μαύρου Γάλλου Ανταμά Τραορέ σε αστυνομική επιχείρηση και σε υποστήριξη των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων αφού κάποιοι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και έστησαν οδοφράγματα σε λεωφόρο στο βόρειο Παρίσι. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα εκεί για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στη μνήμη του Τραορέ. Οι διαδηλωτές αψήφησαν απαγόρευση της αστυνομίας για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης λόγω του νέου κορωνοϊού.

Η διαδήλωση προσήλκυσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την προσοχή ανθρώπων που υποστηρίζουν το κίνημα "Black Lives Matter" (Οι ζωές των μαύρων μετρούν) και αυτών που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις που γίνονται στις ΗΠΑ έπειτα από τη δολοφονία στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ μετά την ακινητοποίησή του από έναν λευκό αστυνομικό με το γόνατό του πάνω στον λαιμό του για σχεδόν εννέα λεπτά.

Μάλιστα, η διαδήλωση ήταν πολύ μεγάλη τόσο σε όγκο όσο και σε παλμό αφού η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ "ξύπνησε" και πάλι τον αντιρατσισμό των Γάλλων.

Η οικογένεια του Ανταμά Τραορέ κατηγορεί για τον θάνατό του την χρήση υπερβολικής βίας κατά την σύλληψή του, όταν ακινητοποιήθηκε από τρεις χωροφύλακες. Αντικρουόμενα είναι τα συμπεράσματα αλλεπάλληλων ιατροδικαστικών εκθέσεων που εκδόθηκαν στην συνέχεια για το αν ο θάνατός του, δύο ώρες αργότερα, ήταν αποτέλεσμα ασφυξίας ή άλλων παραγόντων συμπεριλαμβανομένων προϋπαρχουσών παθήσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)