to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 03.12.2018

Διεθνή

Άρωμα εξέγερσης στο Παρίσι: Προσπάθεια Μακρόν για διάλογο (ενημέρωση)

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων που εναντιώνεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων - ένα ακόμη μέτρο που βαραίνει την τσέπη των Γάλλων- φαίνεται να παίρνει διαστάσεις αυθόρμητης εξέγερσης, με τις χτεσινές μεγάλες διαδηλώσεις να μετατρέπουν το Παρίσι σε πεδίο μάχης μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών - 370 συλλήψεις 100 τραυματίες και αμέτρητες οι ζημιές- ακόμα και σε μνημεία. Προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης από τον Μακρόν


Άρον άρον επέστρεψε στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την Αργεντινή μια μέρα μετά από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση και τα σοβαρα επεισόδια των «κίτρινων γιλέκων», του κινήματος που αντιστέκεται στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής των καυσίμων, ένα μέτρο που θα δυσχαιράνει ακόμα περισσότερο τη ζωή των Γάλλων που βλέπουν την καθημερινότητα να γίνεται αβιώτη. Ο γάλλος προέδρος αποφάσισε να συγκαλέσει μια συνάντηση των κομμάτων και των εκπροσώπων των κίτρινων γιλέκων σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Συνολικά 139 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και έχει παραταθεί η κράτηση 111, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Μακρόν και η Βόρεια Ευρώπη απέναντι στους αγανακτισμένους τους

Άρωμα εξέγερσης

Σκηνικό από το Μάη του '68 θύμιζαν χτες οι συνοικίες του Παρισιού, καθώς σκηνές αντάρτικου πόλης εκτιλύχτηκαν στα πιο γνωστά σημειά της πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης.  Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι, από το 1968.

Κάδοι έγινα οδοφράγματα, αμάξια και καταστήματα κάηκαν και μάχες μεταξύ των διαδηλωτών και την αστυνομίας ξέσπασαν. Η απάντηση της αστυνομίας η γνωστή: Δακρυγόνα, αύρες νερού, ξύλο, συλλήψεις ακόμα και ελεύθερους σκοπευτές σε οροφές κτιρίων.

Τα Ηλύσια Πεδία μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Αρχικά το επίκεντρο ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, γρήγορα όμως, το απόγευμα, οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις λεωφόρους γύρω από την πλατεία.

Πάντως, χάρις στην ακτινωτή διάταξή τους, οι λεωφόροι του Παρισιού προσέφεραν χθες ένα εξαιρετικό πεδίο δράσης στα «κίτρινα γιλέκα» για κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ, που με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από την Αψίδα.

Με ιδιαίτερη κινητικότητα, όταν υποχρεώνονταν να υποχωρήσουν σε μία Λεωφόρο, περίμεναν να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα και επέστρεφαν στην Αψίδα από τις παράπλευρες λεωφόρους.

«Μακρόν, τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν» είναι το μήνυμα για τον πρόεδρο που με μαύρο μελάνι έγραψαν πάνω στον δεξιό πυλώνα της Αψίδας.

Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης.

"Θα υπάρξει αυστηρή ποινική απάντηση" πρόσθεσε η υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, αναφέροντας ότι 372 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 378 άτομα κρατούνταν.

Τα πρόσωπα αυτά θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, "τα περισσότερα αύριο και μεθαύριο", στο τέλος της κράτησής τους, σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες", δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Εϊτζ που βρισκόταν δίπλα της.

Τα επεισόδια προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία.

Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και καφετέριες.

A vandalized statue of the Marianne inside the Arc de Triomphe, where protesters entered and targeted during violent clashes today

Γιουχάρισαν τον Μακρόν, ο οποίος επέβλεψε τις ζημιές στην Αψίδα του Θριάμβου

Επίσκεψη στην Αψίδα του Θριάμβου και τον τάφο του άγνωστου στρατιώτη, που υπέστησαν φθορές κατά τα επεισόδια του Σαββάτου μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομικών, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως αφότου επέστρεψε στο Παρίσι από την Αργεντινή. Βέβαια κάτα την επίσκεψη ο γάλλος πρόεδρος αποδοκιμάστηκε από το πλήθος:

 

Τι ζητούν τα «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» 

Ζητούν:

Το άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.

Τη μελέτη των δυνατοτήτων μετακίνησης στην περιφερειακή Γαλλία με τη διοργάνωση συζητήσεων σε κάθε περιοχή.

Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.

Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις ζητούν:

Το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.

Προσθέτουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στον θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου».

Κάνουν τέλος ένα νέο άνοιγμα διάλογου με την κυβέρνηση καταλήγοντας ότι επιθυμούν «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές».

Και σημειώνουν ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».

'Yellow vest' protesters spray paint 'Les Gilets Jaunes Triompheront' - meaning The Yellow Vests Will Triumph - on the side of the Arc de Triomphe

 

Προσπάθεια για εκτόνωση της κατάστασης από την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί "τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών", ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων την επομένη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στο περιθώριο της κινητοποίησης των "κίτρινων γιλέκων".

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο "συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο", σύμφωνα με την προεδρία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Ελιζέ, ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης "ότι θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα".

Ο Μακρόν "χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη", σύμφωνα με το Ελιζέ.

Riot police barge one protester in a high-vis vest with a riot shield while another officer hits a grounded campaigner with a baton (right) in Paris this afternoon

Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει "η ομάδα των 'κίτρινων γιλέκων' που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση", όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα κίτρινα γιλέκα διαμαρτύρονται κυρίως κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός του Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις εξάλλου την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης "το συντομότερο δυνατόν". Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

«Στο κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. «Οι ένοχοι γι' αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όμως η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ' αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Demonstrators had a banner reading 'People in dire straits, let's kill the bourgeois' during a protest in the centre of Paris on Saturday morning

Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις μκο για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.

Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Liberation, Reuters, 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)