to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 13.05.2018

Διεθνή

Ένας νεκρός, 4 τραυματίες από επίθεση στο Παρίσι - Μακρόν: Δεν υποχωρούμε ούτε σπιθαμή μπροστά στους εχθρούς της ελευθερίας

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον τους, προτού τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν αστυνομικοί, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το αρχηγείο της αστυνομίας.


O ένοπλος με το μαχαίρι που σκότωσε έναν περαστικό το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, είναι Γάλλος υπήκοος ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στη Τσετσενία, αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, ενώ προηγουμένως είχε γίνει γνωστό και είχε μεταδοθεί από γαλλικά μέσα ότι ήταν Ρώσος υπήκοος. Ο 29χρονος δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», επιτέθηκε εναντίον περαστικών και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Η μητέρα και ο πατέρας του έχουν προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία, ανέφερε η ίδια πηγή.

Όπως ανέφερε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δράστης δεν είχε κανένα προηγούμενο με την αστυνομία και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει ήδη αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με το Αμάκ, το Πρακτορείο Ειδήσεων της οργάνωσης.

Οι τέσσερις τραυματίες βρίσκονται εκτός κινδύνου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ. Όπως έγινε γνωστό, ένας 34χρονος άνδρας μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού» και μια 54χρονη γυναίκα επίσης τραυματίστηκε βαριά. Ένας 26χρονος και ένας 31χρονος τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.

Η αστυνομία συνέλαβε κι ανέκρινε την Κυριακή έναν φίλο του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η σύλληψη έγινε στο Στρασβούργο, στα ανατολικά της Γαλλίας, ενώ ο συλληφθείς έχει γεννηθεί το 1997. Την ίδια χρονιά είχε γεννηθεί κι ο δράστης.

  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ότι η Γαλλία πληρώνει "για ακόμη μια φορά το τίμημα αίματος", μετά την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τουλάχιστον έναν νεκρό, διαβεβαιώνοντας ότι "δεν θα υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή μπροστά στους εχθρούς της ελευθερίας".

"Όλες μου οι σκέψεις πηγαίνουν στα θύματα και στους τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι που διαπράχθηκε σήμερα το βράδυ στο Παρίσι, καθώς και στα αγαπημένα τους πρόσωπα", τόνισε ο Μακρόν με ανάρτησή του στο Twitter.

"Εκ μέρους όλων των Γάλλων, χαιρετίζω το θάρρος των αστυνομικών που εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Η Γαλλία πληρώνει ακόμη μια φορά το τίμημα αίματος, αλλά δεν υποχωρεί ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας", σημείωσε.

Εκτός κινδύνου οι τέσσερις τραυματίες

Οι τέσσερις άνθρωποι που τραυματίστηκαν από την επίθεση με μαχαίρι από έναν άνδρα που σκότωσε έναν περαστικό το Σάββατο το βράδυ στο Παρίσι, είναι εκτός κινδύνου δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τους τραυματίες της επίθεσης στο νοσοκομείο Ζωρζ Πομπιντού της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι: «ένας νεαρός άνδρας, 29 ετών, έχασε τη ζωή» του, συμπληρώνοντας ότι: «για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα».

Στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε «την ψυχραιμία και ετοιμότητα των δυνάμεων της αστυνομίας που εξουδετέρωσαν τον δράστη». «Οι πρώτες μου σκέψεις πάνε στα θύματα αυτής της ειδεχθούς ενέργειας» συμπλήρωσε ο υπουργός Ζεράρ Κολόμπ στο μήνυμά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

tags: Παρίσι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)