to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 02.09.2013

Διεθνή

Παρίσι: Έχουμε τα στοιχεία ενοχής του Άσαντ και θα τα παραδώσουμε

Σήμερα, θα παραδώσει η γαλλική κυβέρνηση στους αρμόδιους βουλευτές τα στοιχεία που «αναγνωρίζουν σαφώς» τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ως ένοχο για την επίθεση με χημικά στην Δαμασκό την 21η Αυγούστου.


Την ίδια στιγμή, η Ρωσία και η Κίνα εκφράζουν την δυσπιστία τους απέναντι στα έγγραφα που παρουσίασε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους συμμάχους για την ανάγκη επίθεσης στην Συρία. Ακόμη, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε διαρκείς συνομιλίες με «αντιφρονούντες» μιας επίθεσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, το Σάββατο στην Λιθουανία. 

«Αποδεικτικά στοιχεία»

Γαλλική κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε σήμερα, ότι τα στοιχεία που θα δοθούν στους Γάλλους βουλευτές θα είναι «ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων διαφορετικής φύσης που αναγνωρίζουν σαφώς ότι το καθεστώς είναι υπεύθυνο για την επίθεση με τα χημικά όπλα». Όπως διέρρευσε πρόκειται για αποχαρακτηρισμένα έγγραφα – κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Μετά την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα πως θα επιτεθεί μόνο με το πράσινο φως του Κογκρέσου, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δέχεται την πίεση της αντιπολίτευσης όπως και μελών των σοσιαλιστών και των οικολόγων – κόμμα σύμμαχο, για την διεξαγωγή ψηφοφορίας πάνω στο θέμα. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο δεν είναι απαραίτητη για την ανάληψη στρατιωτικής επιχείρησης από την Γαλλική Προεδρεία.

Διπλωματικά 

Το Σάββατο θα λάβει χώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, άτυπη σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την συριακή κρίση. Στην σύνοδο αυτή έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο Τζον Κέρι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του οποίου η παρουσία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και από την έκβαση της «εκστρατείας» του Ομπάμα να πείσει τους απρόθυμους στο Κογκρέσσο.

Την πρόσκληση του Κέρι στην ανεπίσημη αυτή υπουργική σύνοδο, την οποία οργάνωσε η Λιθουανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ ως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σε επιστολή της προς τους υπουργούς.

«Ο Τζον Κέρι θα συμμετάσχει στη σύνοδο το Σάββατο 7η Σεπτεμβρίου το πρωί. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για μια ανταλλαγή απόψεων μαζί του επί των βασικών θεμάτων», ανέφερε στην επιστολή της η Άστον.

Αμετάπειστες πάντως παραμένουν η Ρωσία και η Κίνα από τα στοιχεία που προσέφεραν οι ΗΠΑ.

«Μάς έδειξαν μερικές εικόνες όπου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα... Αυτά που μάς έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν μάς πείθουν καθόλου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα σήμερα απέστειλε αναγνωριστικό σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό «την συλλογή πληροφοριών στην περιοχή για την κλιμακούμενη κρίση».

Οι Ρώσοι βουλευτές, μάλιστα, θα καλέσουν το αμερικανικό Κογκρέσο να μην εγκρίνει την στρατιωτική επέμβαση κατά του Άσαντ.

«Θεωρώ ότι εάν καταφέρουμε να ανοίξουμε δίαυλο διαλόγου με τους αμερικανούς συναδέλφους μας στο Κογκρέσο, πιθανότατα να αναβαθμίσουμε την αλληλοκατανόησή μας και το αμερικανικό Κογκρέσο να λάβει μια ισορροπημένη θέση στο τέλος. Χωρίς ισχυρά επιχειρήματα, ελπίζουμε ότι δεν θα εγκρίνει τη χρήση βίας στη Συρία», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα τα στοιχεία τους για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και το Πεκίνο θεωρεί ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι «διεξάγουν αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση».

Η ελληνική στάση

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την Συρία.

Νωρίτερα, σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσουμπάς, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στον Περισσό με τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματος σε μια ενδεχόμενη επίθεση στην Συρία.

Ο πρέσβης του Ιράν εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης της χώρας του για την κατάσταση στη Συρία και την τραγωδία που θα φέρει μια στρατιωτική επίθεση. «Οι Σύροι», ανέφερε σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, «είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν για το μέλλον τους».

«Τα δεδομένα λένε ότι το καθεστώς Άσαντ δεν είχε κανέναν λόγο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Ακόμα και ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι δεν έχουν ανάγκη την  έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, δείχνει ότι έχουν πάρει αποφάσεις. Μόνο η διεθνής κοινή γνώμη είναι αυτή που μπορεί να παρεμποδίσει αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Ιρανός πρέσβη.

«Το ΚΚΕ στοχεύει να εντείνει τις κινητοποιήσεις για να μην βρει συμμάχους η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Είναι σημαντικό οι λαοί να πιέσουν τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

«70 ΚΚ μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει την ανακοίνωση καταδίκης της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επίθεσης», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσουμπάς, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του συριακού ΚΚ, του ΚΚ της Τουρκίας και του ΚΚΕ.

Αντι-χημικά ως απάντηση στα χημικά

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ και χρόνια αναπτύσσει εξειδικευμένα «αντιχημικά» όπλα (Agent Defeat Weapons), τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να στοχεύουν και να καταστρέφουν αποθέματα χημικών ή βιολογικών όπλων, χωρίς η επίθεση να έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Πρόκειται για εμπρηστικές βόμβες (τύπου Crash Pad και PAW-Passive Attack Weapon) που καίνε οτιδήποτε επικίνδυνο στην εμβέλειά τους.

Όπως δήλωσε η Τζένιφερ Κάσιντι, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ τα εν λόγω όπλα είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώνουν τις παράπλευρες απώλειες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από μαχητικά αεροσκάφη τύπου stealth – τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον κατάλληλα απέναντι στα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα του Άσαντ.

Χεζμπολάχ: Λάβετε Θέσεις!

«Λάβετε θέσεις» ήταν το πρόσταγμα της Χεζμπολάχ στους μαχητές της στον Λίβανο εν αναμονή μιας πιθανής επέμβασης των ΗΠΑ στην Συρία. Η Χεζμπολάχ πολεμά στο πλευρό του Άσαντ.

Η εφημερίδα Άκμπαρ σημείωσε τη Δευτέρα ότι «η ισλαμική αντίσταση (η Χεζμπολάχ) κάλεσε όλα τα στελέχη της και τα μέλη της να λάβουν τις θέσεις τους».

Κάτοικοι της περιοχής της Τύρου, ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν ότι υπάρχει μια ατμόσφαιρα γενικής κινητοποίησης στο νότιο Λίβανο.

Η πλειονότητα των νέων, που είναι γνωστό ότι ανήκουν στη Χεζμπολάχ, έχουν εξαφανιστεί από τα χωριά και τις πόλεις εδώ και πέντε ημέρες, ωστόσο δεν έχουν αλλάξει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα γραφεία του κινήματος και τα φυλάκια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ανάλογη είναι η ατμόσφαιρα και στην κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά της χώρας, επίσης προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης Μπάαλμπεκ, οι μαχητές του σιιτικού κινήματος έχουν εξαφανιστεί, αν και κανείς δεν αναφέρεται στο θέμα. Επίσης τα κινητά τους τηλέφωνα είναι πλέον απενεργοποιημένα ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν.

Στο φύλλο της Δευτέρας, η Άκμπαρ αναφέρει επίσης ότι «ο συριακός στρατός έχει κινητοποιήσει τις μονάδες που δεν συμμετείχαν μέχρι τώρα στις μάχες με τους εξεγερμένους. Επίσης δημιούργησε μαζί με τη Χεζμπολάχ μια αίθουσα επιχειρήσεων και έθεσε σε άνευ προηγουμένου κατάσταση συναγερμού τις μονάδες της που είναι αρμόδιες για τους πυραύλους».

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)