to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τις αντεργατικές πρακτικές της ICAP

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει, μέσω της απάντησής του προς το σωματείο, ότι ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους για τη σύναψη ΣΣΕ ενώ, ο Ανδ. Νεφελούδης ήδη συγκάλεσε τριμερή συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα


Απάντηση προς το σωματείο των εργαζομένων έστειλε το υπουργείο Εργασίας (βλέπε παρακάτω) για το ζήτημα που ανέδειξε το Left.gr, δηλαδή την κατηγορηματική άρνηση του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας Icap Outsourcing Solutions (ICAP), η οποία «νοικιάζει» προσωπικό σε άλλες επιχειρήσεις, για σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) με το σωματείο των εργαζομένων. 

Θυμίζουμε ότι, σε πρόσφατη συνάντηση με την πρόεδρο του σωματείου, Β. Χριστοπούλου, ο εκτελεστικός διευθυντής της ICAP, κ. Θ. Τόλλης, χρησιμοποίησε, σύμφωνα με την εργαζόμενη, το εξής επιχείρημα: ότι δηλαδή ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α. (Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης), στην οποία ανήκει η ICAP και είναι πρόεδρος ο κ. Τόλλης, απαγορεύει στις επιχειρήσεις - μέλη της να συνάπτουν ΣΣΕ με τους εργαζόμενους. 

Ο πρωτοφανής αυτός ισχυρισμός, τον οποίο κατήγγειλε στο Left.gr η Β. Χριστοπούλου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του σωματείου, το οποίο έστειλε επιστολή τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και σε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Εκ μέρους του πρώτου ανταποκρίθηκε και ο Ανδ. Νεφελούδης που συγκάλεσε τριμερή συνάντηση το προσεχές διάστημα, κατά την οποία η εργοδοσία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τους ισχυρισμούς της ενώπιον της προέδρου του σωματείου.

Ήδη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας ζητώντας απάντηση στο ερώτημα αν είναι νόμιμο να περιλαμβάνονται τέτοιου είδους όροι στον Κώδικα Δεοντολογίας μίας Ένωσης εργοδοτών και καλώντας την να λάβει μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους όροι (αναλυτικά παρακάτω).

Η επιστολή του υπουργείου προς το σωματείο: Υποχρέωση  των εργοδοτών  η διαβούλευση  με τα σωματεία

Εκτός από την παρέμβαση Νεφελούδη, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας, σε απάντησή της προς το σωματείο των εργαζομένων της ICAP τονίζει ότι «η συνδικαλιστική ελευθερία και δράση  κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα  (άρθρο 23), προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας (μεταξύ των οποίων Δ.Σ.Ε. 87/1948,  98/1949, 135/1971) και ρυθμίζεται νομοθετικά με το νόμο 1264/1982».

Αφού αναλύει τις σχετικές διατάξεις, το υπουργείο επισημαίνει ότι οι ΣΣΕ  αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα μέσα συνδικαλιστικής δράσης, η οποία επίσης κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα (άρθρο 22§2) και  προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και άρα, καταλήγει το υπουργείο «όλοι οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα με τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, για τη συλλογική ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων τους».

Άρα, ο περίφημος Κώδικας Δεοντολογίας που επικαλέστηκε ο κ. Τόλλης δεν είναι συμβατός με το σύνταγμα και τους νόμους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τον «εμποδίσει» από τη διαπραγμάτευση με το σωματείο. 

Δεν απαντάει επί της ουσίας η εργοδοσία

Ο ίδιος ο κ. Τόλλης, με ηλεκτρονική του επιστολή προς το Left.gr αναφέρει πώς το ρεπορτάζ «είναι γεμάτο ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ!» (sic). 

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, στον «Κώδικα Δεοντολογίας» της  ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α (ο οποίος βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.enidea.gr/?page_id=231) υπάρχουν οι εξής αναφορές: 

«2ηΑρχή: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ και 7η Αρχή: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ».

Πράγματι, «μπήκαμε στον κόπο» να τον διαβάσουμε (το είχαμε κάνει ήδη) και όντως υπάρχουν αυτές οι αναφορές. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απάντηση στο ερώτημα αν ο ίδιος ο κ. Τόλλης είπε στην πρόεδρο του σωματείου ότι η ιστοσελίδα της ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α. «δεν είναι ενημερωμένη με τις αλλαγές» που ο ίδιος επικαλέστηκε, δηλαδή με την δέσμευση να μην υπογράφονται ΣΣΕ από τις εταιρείες - μέλη της.

Αν, πράγματι, ισχύει ακόμα αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας (στον οποίο δεν υπάρχει τέτοια απαράδεκτη αναφορά για μη σύναψη ΣΣΕ), το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο εκτελεστικός διευθυντής της ICAP προφασίστηκε μία ανύπαρκτη απαγόρευση.

Αν ψεύδεται η εκπρόσωπος των εργαζομένων, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για την εργοδοσία: ας προχωρήσει στη διαβούλευση με το σωματείο για την υπογραφή ΣΣΕ.

Εκτός και αν, με πρόφαση τον μη επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας, ο κ. Τόλλης θέλει να κρύψει τη δική του άρνηση για υπογραφή ΣΣΕ με το σωματείο.

Παράλληλα, ο ίδιος επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας της αντίστοιχης ένωσης στην Ευρώπη, της EUROCIETT (https://www.wecglobal.org/fileadmin/templates/ciett/docs/Corporate_liter...),όπου πράγματι, «στη σελίδα 2 στο 3 (με πράσινο) υπάρχει αναφορά για τον κοινωνικό διάλογο», όπως μας καλεί να διαβάσουμε ο ίδιος. 

Καμία αντίρρηση. Όμως ο ίδιος ο κ. Τόλλης ανέφερε, σύμφωνα με την καταγγελία της προέδρου του σωματείου, ότι στον Κώδικα αυτόν υπάρχει η ίδια δέσμευση (για μη υπογραφή ΣΣΕ).

Το ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει εκ νέου είναι:  αν δεν υπάρχει κανένα «δεοντολογικό» εμπόδιο, γιατί η ICAP αρνείται τη σύναψη ΣΣΕ;

Σε αυτό το ερώτημα δεν απάντησε ο εκτελεστικός της διευθυντής, ελπίζουμε να το κάνει κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, διαψεύδει έμμεσα την αναφορά στο ρεπορτάζ του Left.gr ότι είπε προς την κ. Χριστοπούλου ένα «όχι σαν αυτό του Μεταξά»...

«Πιθανώς να σας δίνει έμπνευση, όμως στη δική μου μνήμη ήταν και είναι ένας δικτάτορας», σχολιάζει  ο κ. Τόλλης, απευθυνόμενος προς το Left.gr. H έκφραση, ωστόσο, προκύπτει από τη μαρτυρία  της  προέδρου του σωματείου και το ερώτημα είναι αν ο κ. Τόλλης θεωρεί ότι η κ. Χριστοπούλου  ψεύδεται  και σε αυτό το σημείο.

Ας αποδείξει η εργοδοσία την αλήθεια των λεγομένων και των προθέσεων που υπονοεί (με μεγάλη ασάφεια, βέβαια) ότι έχει, με την υπογραφή ΣΣΕ, έναν θεσμό που, επαναλαμβάνουμε, κατοχυρώνεται και προστατεύεται στο Ελληνικό Σύνταγμα. 

Ας αποδείξει η ICΑP ότι δεν ανήκει στους εγχώριους υπερασπιστές της  πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (βλέπε ΣΕΒ), «που δεν διστάζουν να αρνούνται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, καταρρακώνοντας κάθε έννοια συνδικαλιστικού δικαιώματος», όπως αναφέρει και η ερώτηση που κατατέθηκε την Πέμπτη 7/3 στη Βουλή.

Ακολουθεί και η σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς την αρμόδια υπουργό:

Αθήνα, 7  Μαρτίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Καμία ανοχή σε αντεργατικές πρακτικές

Η σημερινή κυβέρνηση έδωσε μεγάλες μάχες, για να επανέλθουν σε ισχύ δύο σημαντικές αρχές, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, που είχαν καταργηθεί από μνημονιακούς νόμους παλαιότερων κυβερνήσεων. Ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, από τον Αύγουστο του 2018,  επανήλθαν σε ισχύ η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, οι οποίοι υπέφεραν χρόνια από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την έλλειψη κανόνων. 

Δυστυχώς, στην πράξη, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατα δημοσιεύματα, υπάρχουν ακόμα εγχώριοι υπερασπιστές της  πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που δεν διστάζουν να αρνούνται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, καταρρακώνοντας κάθε έννοια συνδικαλιστικού δικαιώματος. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση των εργαζομένων της εταιρείας Icap Outsourcing Solutions, η πρόεδρος των οποίων, σε προγραμματισμένη συνάντηση της  με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας, αφού έθεσε το ζήτημα της έναρξης διαβούλευσης για τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (Σ.Σ.Ε), έλαβε την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του εκτελεστικού διευθυντή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η πρόεδρος των εργαζομένων, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α. (Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης), απαγορεύει στις επιχειρήσεις μέλη της να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους. Αντί αυτών θα πρέπει να συνάπτονται αποκλειστικά ατομικές συμβάσεις εργασίας. 

Επειδή, οι ενοικιαζόμενοι δεν πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. 

Επειδή, είναι απαράδεκτη μια τέτοια θέση περί απαγόρευσης σύναψης ΣΣΕ. 

Επειδή, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατοχυρώνεται και προστατεύεται  στο Ελληνικό Σύνταγμα. 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Είναι νόμιμο να περιλαμβάνονται τέτοιου είδους όροι στον Κώδικα Δεοντολογίας μίας Ένωσης εργοδοτών;

2. Προτίθεται να λάβει μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους όροι;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Βαρδάκης Σωκράτης

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καφαντάρη Χαρά

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)