to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 23.12.2020

Πολιτική

Παρέμβαση τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό παιδιών Ρομά από την τηλεκπαίδευση

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά Ρομά αποκλείονται από την τηλεκπαίδευση λόγω αδιαφορίας του κράτους να τους διασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να χάσουν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους προνοιακά επιδόματα.


Ερώτηση με αυτό το θέμα κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Εργασίας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θ. Φωτίου, συνυπογραφόμενη από τους αντίστοιχους Τομεάρχες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Φίλη, Κώστα Ζαχαριάδη και Μάριο Κάτση.

Το μέτρο της τηλεκπαίδευσης έχει αφήσει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας την πλειοψηφία των μαθητών/τριών Ρομά, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές (ρεύμα, πρόσβαση στο διαδίκτυο, τεχνολογικός εξοπλισμός) για να την εφαρμόσουν. Αναπαράγονται έτσι απροκάλυπτα οι μορφωτικές ανισότητες και καταφέρεται το τελειωτικό χτύπημα στη φοίτηση των παιδιών Ρομά στο σχολείο.

Λόγω των παραλείψεων και αβλεψιών του Υπουργείου Παιδείας και της έλλειψης συντονισμού με άλλους φορείς του κράτους και την τοπική αυτοδιοίκηση, το δικαίωμα των παιδιών Ρομά για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση καταπατάται κατάφορα και χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους.

Η αδυναμία συμμετοχής των παιδιών Ρομα στην τηλεκπαίδευση έχει και άλλο ολέθριο αποτέλεσμα: Η κυβέρνηση της ΝΔ με νόμο έχει συνδέσει τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων σε οικογένειες (ΕΕΕ, επίδομα παιδιού, επίδομα στέγασης) με την υποχρέωση να μην επαναλάβει έστω και ένα από τα παιδιά τους που είναι σε ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης την τάξη λόγω απουσιών. Αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Ρομά που τα παιδιά τους αδυνατούν να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση, κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα αυτά από απουσίες των παιδιών τους.

Για την αντιμετώπισή των πολλαπλών ευαλωτοτήτων των Ρομά απαιτούνται ολιστικές προσεγγίσεις, συντονισμένες πολυεπίπεδες παρεμβάσεις και διαρκής διατομεακή παρακολούθηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Αυτό, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε η Ειδική Γραμματεία Ρομά που είχε εκπονήσει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο δράσης 2017-21. Η κυβέρνησης της ΝΔ κατήργησε την Ειδική Γραμματεία δυο μέρες αφότου ανέλαβε και ακύρωσε το Εθνικό Σχέδιο χωρίς μέχρι σήμερα να το έχει αντικαταστήσει με άλλο.

Γι αυτό, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους Υπουργούς:

·  Τι έκαναν για να λύσουν το πρόβλημα της απουσίας υποδομών στους οικισμούς Ρομά ώστε να πραγματοποιηθεί η τηλεκπαίδευση.

·  Ποια έκτακτα μέτρα στήριξης θα λάβουν ώστε να καλυφθούν τα διδακτικά κενά των παιδιών Ρομά που αποκλείσθηκαν από την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς δική τους υπαιτιότητα και να μην καταμετρηθούν οι απουσίες τους αφού δεν ευθύνονται για τη μη παρακολούθηση της τηλεκπαίδευσης.

·  Αν θα εκδώσουν ΚΥΑ, όπως απαιτείται από το νόμο, ώστε ειδικά για τη φετινή χρονιά πανδημίας, οι οικογένειες Ρομά να εξαιρεθούν από την αφαίρεση προνοιακών επιδομάτων αν έστω και ένα παιδί τους επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών, δεδομένου ότι το κράτος δεν διέθεσε τις απαραίτητες για την τηλεκπαίδευση υποδομές.

·  Πότε θα εκπονηθεί το νέο Σχέδιο Δράσης για τους Ρομά και τι θα περιλαμβάνει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)