to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 29.05.2015

Πολιτική

Παρέμβαση της Ηρώς Διώτη για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (ΤΤΙΡ)

Η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη επεσήμανε ότι όπως με αντίστοιχες συμφωνίες για το εμπόριο, υπάρχει συνεχής πίεση από την πλευρά των αμερικανικών εταιρειών να διευκολύνουν την πρόσβασή τους παντού με βάση τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα και προδιαγραφές.


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/05 κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Η εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α. ( Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων - TTIP)».

Η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη επεσήμανε ότι όπως με αντίστοιχες συμφωνίες για το εμπόριο, υπάρχει συνεχής πίεση από την πλευρά των αμερικανικών εταιρειών να διευκολύνουν την πρόσβασή τους παντού με βάση τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα και προδιαγραφές.

Ανέφερε το παράδειγμα της Συμφωνίας TRIPS που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 1995 και αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα που συνδέονται με το εμπόριο όπου ουσιαστικά ήταν η εναρμόνιση όλων με την αμερικανική νομοθεσία περιορίζοντας, για παράδειγμα στα φάρμακα, την ελεύθερη πρόσβαση και ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Στην συνέχεια η βουλευτίνα υπογράμμισε συγκεκριμένα και μεγάλα προβλήματα αυτής της συμφωνίας, όπως το ζήτημα των δημόσιων αγαθών, από την ενέργεια στο νερό, τις μεταφορές και τη δημόσια υγεία, που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτής της Συμφωνίας, με στόχο, φυσικά, να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα αυτά και σε όλα τα κράτη-μέλη συγκεκριμένες αμερικανικές εταιρείες.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε δυο κεντρικά ζητήματα γύρω από τη συμφωνία. Το ζήτημα της δημοκρατίας που καταργείται από τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων αλλά και από τις υπερεξουσίες που δίνονται στις εταιρείες μέσω του περιβόητου μηχανισμού επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους και το ζήτημα της απορρύθμισης που επιχειρείται μέσω της κατάργησης όποιου ευρωπαϊκού κανονισμού υπάρχει σήμερα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Προσέθεσε επίσης τη γεωπολιτική διάσταση της Συμφωνίας για το πώς φαντάζονται την μελλοντική κατανομή του πλούτου κάποιες χώρες, παραπέμποντας στην καθόλου τυχαία έκφραση που χρησιμοποίησε κάποια στιγμή η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας για την TTIP, την οποία και χαρακτήρισε «οικονομικό ΝΑΤΟ». 

Τέλος, πρότεινε να είμαστε αρνητικοί απέναντι σε μια τέτοια Συμφωνία, αν δε δοθούν στη δημοσιότητα βασικά της κείμενα.

Ολόκληρη η παρέμβαση της βουλευτίνας Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, όπως αυτή καταγράφτηκε στα πρακτικά της κοινής συνεδρίασης των δύο Επιτροπών της Βουλής, είναι η ακόλουθη:

Στην Αθήνα σήμερα, 27 Μαΐου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.40΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθε σε κοινή συνεδρίαση η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κυρίας Ευαγγελίας (Λίτσας) Αμμανατίδου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Η εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α. ( Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων - TTIP).»

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει η κυρία Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Κυρία Πρόεδρε, όπως με αντίστοιχες συμφωνίες για το εμπόριο, υπάρχει συνεχής πίεση από την πλευρά των αμερικανικών εταιρειών να διευκολύνουν την πρόσβασή τους παντού με βάση τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα και προδιαγραφές. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Συμφωνίας TRIPS που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 1995 και αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα που συνδέονται με το εμπόριο και ουσιαστικά ήταν η εναρμόνιση όλων με την αμερικανική νομοθεσία με πολύ δυσάρεστες συνέπειες σε πολλές χώρες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 υπήρξε μια διακήρυξη από τις αναπτυσσόμενες χώρες στη Ντόχα, για τις πατέντες για τα φάρμακα που, ουσιαστικά, αυτή η συμφωνία δημιουργούσε εμπορικά μονοπώλια πάνω σε πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι περιόριζε την ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα για όλους. Άρα, ποιο το όφελος των καταναλωτών ή των ασθενών, αναρωτιέμαι, γιατί ανέφερε κάτι ο κ. Δανέλλης, από τέτοιου είδους συμφωνίες και από το ελεύθερο εμπόριο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι το γεγονός ότι όλα γίνονται μυστικά και είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας και παραβαίνει και τις βασικές αρχές του ίδιου του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η ίδια η Ε.Ε., παρόλα αυτά, γιατί ακούστηκαν διάφορα, παρότι έχουν υπάρξει μελέτες, αποφάσεις και δημοσιεύματα, έχει μιλήσει για απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Από μελέτη που εκδόθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρονται οκτώ τομείς που θα αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα από τη Συμφωνία και αυτοί είναι τα φάρμακα, η τροφή, τα φυτοπροστατευτικά φυτά, πρωτογενείς ύλες και διάφορα άλλα.

Αναφέρθηκαν ανησυχίες για τα δημόσια αγαθά, από την ενέργεια στο νερό, τις μεταφορές και τη δημόσια υγεία, που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτής της Συμφωνίας, με στόχο, φυσικά, να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα αυτά και σε όλα τα κράτη – μέλη συγκεκριμένες αμερικανικές εταιρείες.

Μια επιπλέον διάσταση, εκτός από την εναρμόνιση με τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών, η κεντρική ιδέα της Συμφωνίας είναι η απορρύθμιση. Επειδή η Ευρώπη έχει ακόμα, όσο κι αν με έναν τρόπο έχουν γίνει λάστιχο, κανονισμούς προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και άλλους, οι οποίοι θεωρούνται εμπόδια για το εμπόριο, στοχεύουν στην κατάργησή τους. Η απόφαση που πάρθηκε για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς -και απορώ γιατί η Νέα Δημοκρατία επαίρεται για την ελληνική προεδρία, όταν ο κ. Μανιάτης άνοιξε τον δρόμο έτσι για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς- είναι ουσιαστικά προάγγελος για το τι σημαίνει μια τέτοια Συμφωνία. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Τσιρώνης για την Vattenfall εναντίον της γερμανικής Κυβέρνησης. 

Μια τελευταία διάσταση, για την οποία έχουν υπάρξει, επίσης, δημοσιεύματα, είναι πως η TTIP είναι η προσπάθεια επικράτησης της Δύσης στον τομέα του εμπορίου, μια γεωπολιτική διάσταση της Συμφωνίας για το πώς φαντάζονται την μελλοντική κατανομή του πλούτου κάποιες χώρες. Γι’ αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η έκφραση που χρησιμοποίησε κάποια στιγμή η Χίλαρι Κλίντον, κύριε Καραθανασόπουλε, δεν τον λέτε μόνο εσείς, μιλώντας για την TTIP, που τη χαρακτήρισε «οικονομικό ΝΑΤΟ». 

Με λίγα λόγια, όχι απλώς να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά αρνητικοί απέναντι σε μια τέτοια Συμφωνία, αν δεν δοθούν στη δημοσιότητα βασικά της κείμενα. Πάντως, οι μικρές χώρες, από την εμπειρία προηγούμενων τέτοιων Συμφωνιών, παγκοσμίως, εννοείται, και αδύναμοι κρίκοι, ότι θίγονται και είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)