to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 20.12.2016

Κοινωνία

Παρέμβαση της ΓΓΙΦ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών

Σήμερα η ΓΓΙΦ απεύθυνε επιστολή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αίτημα την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας προς το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ για άρση του απορρήτου σε όλες τις ιστοσελίδες,forums και διαδικτυακούς τόπους με σκοπό τη διαγραφή όλων των φωτογραφιών και κάθε ευαίσθητου δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα τους στοιχείων για όλες τις γυναίκες που διαπομπεύτηκαν εκείνη την περίοδο


Τον Απρίλιο του 2012, λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου, η Ελλάδα έζησε τη συγκλονιστικότερη υπόθεση ποινικοποίησης και διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών. Στο κέντρο της Αθήνας, σε μια επιχείρηση «σκούπα» με μαζικούς ελέγχους από την αστυνομία, προσήχθησαν περί τις 100 τοξικοεξαρτημένες  γυναίκες  οι οποίες κρατήθηκαν χωρίς νόμιμη αιτιολογία για πολύωρο διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου και υποβλήθηκαν σε παράνομο εξαναγκαστικό έλεγχο για τον ιό HIV. Στη συνέχεια κατηγορήθηκαν  ότι εκπορνεύονται, γνωρίζοντας πως είναι οροθετικές και πως εκούσια μετέδιδαν τον ιό στους υποτιθέμενους πελάτες τους .

Οι γυναίκες διώχθηκαν τόσο για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όσο και γι' αυτό της πορνείας χωρίς κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί  καμία από αυτές τις  κατηγορίες. Αμέσως μετά διατάχτηκε από την Εισαγγελία  η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους και των προσωπικών τους δεδομένων.

Η θύελλα αντιδράσεων από διεθνείς φορείς των δικαιωμάτων του ανθρώπου,  υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις και  πολίτες,  δεν πτόησε τους  τότε  Υπουργούς Υγείας  και Δημόσιας  Τάξης  να θέσουν σε εφαρμογή αυτή την παράνομη επιχείρηση.

  Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τη διαπόμπευσή τους , δέκα  από τις 32 γυναίκες που κατηγορήθηκαν έχουν αθωωθεί αμετάκλητα.  Την Παρασκευή 13/12/16  το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας  αθώωσε πανηγυρικά άλλες  11 οροθετικές (τρεις δυστυχώς πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή) καταρρίπτοντας  για άλλη μια φορά το κατηγορητήριο αφού δεν στοιχειοθετήθηκε καμία κατηγορία, ενώ έκανε  δεκτό ότι οι κατηγορούμενες  όλως παρανόμως υποβλήθηκαν σε εξαναγκαστικό ιατρικό έλεγχο. Επίσης κατάργησε  τη διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.  

Σοβαρότατο θέμα όμως αποτελεί το γεγονός ότι οι φωτογραφίες αυτών των γυναικών συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να αναδημοσιεύονται από τα ΜΜΕ. Ακόμη και εκείνων που αθωώθηκαν.

Η ΓΓΙΦ καταγγέλλει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ασθενών οροθετικών γυναικών, τη βία που δέχθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης των προσώπων τους και των προσωπικών τους δεδομένων.

Σήμερα η ΓΓΙΦ απεύθυνε επιστολή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αίτημα την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας προς το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ για άρση του απορρήτου σε όλες τις ιστοσελίδες,forums και διαδικτυακούς τόπους με σκοπό τη  διαγραφή  όλων των φωτογραφιών  και  κάθε ευαίσθητου δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα τους στοιχείων για όλες τις γυναίκες που διαπομπεύτηκαν εκείνη την περίοδο .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)