to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:15 | 13.12.2021

Πολιτική

Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για τα «Ellinika Hoaxes»

Τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ που ζητά να δημιουργηθεί ένας ισχυρός και θωρακισμένος φορέας για τον έλεγχο γεγονότων


Έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) ζητά η ΕΣΗΕΑ, η οποία καταδικάζει τις πρακτικές που ακολουθούν τα Ellinika Hoaxes.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes». Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις χώρες της Δύσης ως προς τους θανάτους ανά κάτοικο από τον κορωνοϊό τον τελευταίο χρόνο.

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει πως «σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες «euro2day», «iatronet», «efsyn», που παρουσίαζαν μελέτη έγκριτου επιστήμονα για τους θανάτους από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία, αποδίδοντας στην πηγή τα στοιχεία, τα οποία άλλωστε η αξιολόγηση δεν αμφισβήτησε. Επίσης, αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως  παραπλανητικά, αφού ανέφεραν σαφώς το πλαίσιο που επέλεξε ο μελετητής για την σύγκριση και παρουσίασαν με γραφιστική απεικόνιση τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάταξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται συχνά να διαχειριστούν διαφορετικές ή και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, ειδικά σε στατιστικά δεδομένα και η μόνη ασφαλής οδός είναι η τήρηση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

Η ΕΣΗΕΑ «υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που  η μάστιγα των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων αλλά και των θεωριών συνομωσίας απειλεί τη δημόσια υγεία και  την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς ωστόσο δεν είναι αλάνθαστος ή υπεράνω κριτικής.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία» καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.

tags: ΕΣΗΕΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)